Jeden interfejs pod dwa systemy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Jeden interfejs pod dwa systemy.
Mam dwa interfejsy ethernet oraz dwa systemy operacyjne: Windows XP oraz ubuntu 9.04. Mój problem polega na tym, że nie moge skonfigurować tak jednego interfejsu aby działał pod dwoma systemami. W sumie nawet nie wiem czy jest to możliwe. W każdym razie jedna karta chodzi tylko pod windows, a druga działa tylko pod linuksem. Przykładowo, gdy będąc na ubuntu podepne kabel pod karte która działa tylko pod win wtedy się dzieją dziwne rzeczy. Mianowicie tworzone jest automatycznie nowe połączenie (o nazwie Auto eth0/eth1) ze złym adresem mac i karta od razu próbuje podłączyć się przez to połączenie, co jej się nie udaje. Nie moge nic zmienić w tym automatycznie stworzonym połączeniu, nie moge wpisać dobrego adresu mac dlatego wszystko sie sypie. Karta nie che się łączyć poprzez połączenia dodane przeze mnie, nie wiem dlaczego, ale nie ma go nawet na liście która wyskakuje w prawym-górnym rogu, gdzie są opcje połączeń internetowych. Druga karta natomiast chodzi dobrze, po pierwsze nie tworzy ona żadnych automatycznych połączeń tylko podpinam ją pod moje połączenie i wszystko śmiga ładnie.
Z drugiej strony karta która chodzi pod ubuntu nie chce chodzić pod win. Ipconfig pokazuje że adres ip jest ustalony i inne parametry też, ale internetu nie ma.
Z drugiej strony karta która chodzi pod ubuntu nie chce chodzić pod win. Ipconfig pokazuje że adres ip jest ustalony i inne parametry też, ale internetu nie ma.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: Jeden interfejs pod dwa systemy.
Jak zmienić adres MAC w Ubuntu było już wielokrotnie na forum.
Może pod Windowsem musiałbyś zmienić MAC, żeby się tam połączyć.
Poza tym musiałbyś podać jakieś informacje z Ubuntu, np. wynik polecenia ifconfig gdy podłączona jest jedna karta oraz gdy podłączona jest druga karta.
Może pod Windowsem musiałbyś zmienić MAC, żeby się tam połączyć.
Poza tym musiałbyś podać jakieś informacje z Ubuntu, np. wynik polecenia ifconfig gdy podłączona jest jedna karta oraz gdy podłączona jest druga karta.
- igotit4free
- Przyjaciel
To jakiś pomylony problem ... przecież systemy się "nie widzą" i nie ma żadnych przeszkód żeby je konfigurować niezależnie.
Ja pod M$ mam ustawienia "automatyczne" a pod Ubuntu "statyczne" ... tu i tu sieć jest, chociaż parametry połączeń są różne.
Napisz jakie to karty, jak się łączysz z Internetem, podaj która działa i podaj jej ustawienia ...
.
Ja pod M$ mam ustawienia "automatyczne" a pod Ubuntu "statyczne" ... tu i tu sieć jest, chociaż parametry połączeń są różne.
Napisz jakie to karty, jak się łączysz z Internetem, podaj która działa i podaj jej ustawienia ...
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Udało mi się zmienić poprzez terminal adres MAC niedziałającej karty i teraz wszystko gra. No prawie wszystko. Nie rozumiem paru rzeczy. Czy adres MAC na poszczególne karty jest ładowany z konfiguracji systemu automatycznie podczas bootowania? Nie wiem też jaka jest odpowiedniość pomiędzy połączeniami wyświetlanymi przez ifconfig, a tymi z menu System/Preferencje/PolaczeniaSieciowe. W ifconfig mam eth0 oraz eth1, natomiast w okienku z menu jest 'Auto eth1' oraz 'Polaczenie sieciowe 1'. Poza tym zauważyłem, że te połączenia z menu dodają się często automatycznie bez wiedzy użytkownika w sposób troche nieprzewidywalny. No i jeszcze pozostaje problem z windowsem, który chciałbym rozwiązać profilaktycznie. Ta karta która chodziła pod linuksem od początku (miała dobry mac w Linuksie), caly czas nie chce chodzić pod windowsem chociaz ipconfig wyswietla dobry mac, mało tego, pobierny jest dobry ip i inne parametry polaczenia z dhcp ale zadne dane nie sa sciagane.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Jeśli chodzi o adres MAC - ten jest przypisany do karty i informacje o nim znajdują się bezpośrednio na karcie sieciowej. System może jedynie wymusić jego zmianę, ale tylko na czas jego działania (bo faktycznie adres MAC zapisany na karcie pozostaje bez zmian).
Co do połączeń:
eth0, eth1 to interfejsy kart sieciowych. Nazwy typu Auto eth0, czy połączenie sieciowe 1, to tylko nazwy na potrzeby danego programu i w praktyce tyczą się też tych interfejsów eth0 i eth1.
System (dokładniej - Network Manager) automatycznie włącza wykryte interfejsy i próbuje je skonfigurować (pobrać wszystkie dane z DHCP), jeśli nie ma konfiguracji statycznej.
Odnośnie Windowsa - to nie jest to temat na to forum.
Co do połączeń:
eth0, eth1 to interfejsy kart sieciowych. Nazwy typu Auto eth0, czy połączenie sieciowe 1, to tylko nazwy na potrzeby danego programu i w praktyce tyczą się też tych interfejsów eth0 i eth1.
System (dokładniej - Network Manager) automatycznie włącza wykryte interfejsy i próbuje je skonfigurować (pobrać wszystkie dane z DHCP), jeśli nie ma konfiguracji statycznej.
Odnośnie Windowsa - to nie jest to temat na to forum.