Transmission - 'read-only file system'

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Drauga
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Transmission - 'read-only file system'

Post autor: Drauga »

Po różnych bojach podczas reinstalki udało mi się wczoraj zainstalować ubuntu 9.04. Pojawiały się różne problemy, między innymi 'input-output error' podczas ustawiania partycji- ale po którejś kolejnej próbie udało się wszystko bez problemu. Wspominam o tym, ponieważ zastanawiam się czy to, co dzieje się z transmission może mieć coś wspólnego.

System działa w tej chwili ok, wszystko chodzi dobrze i bezproblemowo - oprócz transmission. Odpalam i występuje jeden z wariantów:
- zaczyna ściągać, po czym każdy torrent robi się czerwony, a pod nazwą torrenta pojawia się 'read-only file system'
- wszystkie torrenty są zaznaczone na czerwono, z tym samym komentarzem co powyżej, po kliknięciu Rozpocznij zaczynają się ściągać, ściągają się maksymalnie 5 minut po czym wywala ten sam błąd.

W przypadku wersji pierwszej system zwisa - kursor się nie rusza, przestają działać klawisze.
Przy wersji drugiej - twardy dysk zaczyna 'trzeszczeć', migają mi światełka capslocka i numlocka, ekran robi się czarny, klawiatura i mysz są martwe, ale kompa znowu muszę wyłączyć przytrzymując włącznik.

Nie dzieje mi się to przy odpalaniu żadnej innej aplikacji.

Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Odp: Transmission - 'read-only file system'

Post autor: ka_o_3991 »

tak - wymień dysk. Twój ma problemy przy intensywnej pracy, jak na przykład zapisywanie pobieranego pliku. To wyłącznie problem sprzętowy.

Ewentualnie sprawdź temperaturę dysku - może po prostu się przegrzewa.
Drauga
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ka_o_3991 pisze:tak - wymień dysk. Twój ma problemy przy intensywnej pracy, jak na przykład zapisywanie pobieranego pliku. To wyłącznie problem sprzętowy.

Ewentualnie sprawdź temperaturę dysku - może po prostu się przegrzewa.
W sumie wahałam się czy to dysk czy coś z transmission... Pod 8.04 nie było tego problemu.

No nic, dzięki za potwierdzenie jednych przypuszczeń i zaprzeczenie drugim :)
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dyschemist »

I/O error to błąd wczytu odczytu, mnie się częściej zdarza on z płytami, ale wina jest zawsze jedna. Płyta jest nieczytelna. Podobnie będzie z dyskiem twardym. Jeszcze powiedz tylko, czy to 9.04 było instalowane na ext4?
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
Drauga
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tak, to zdecydowanie był dysk. Przyszedł nowy i sprawa się rozwiązała - nie było problemów z instalacją, a po instalacji ze ściąganiem.
Nie była to wina płyty z Ubu, a Ubu było na ext4. Jednak, jak napisałam powyżej, był to wadliwy dysk. Przy okazji przekonałam się, że narzędzia diagnostyczne w dellach, dostępne po wciśnięciu F12, są pomocne :)

Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”