Po różnych bojach podczas reinstalki udało mi się wczoraj zainstalować ubuntu 9.04. Pojawiały się różne problemy, między innymi 'input-output error' podczas ustawiania partycji- ale po którejś kolejnej próbie udało się wszystko bez problemu. Wspominam o tym, ponieważ zastanawiam się czy to, co dzieje się z transmission może mieć coś wspólnego.
System działa w tej chwili ok, wszystko chodzi dobrze i bezproblemowo - oprócz transmission. Odpalam i występuje jeden z wariantów:
- zaczyna ściągać, po czym każdy torrent robi się czerwony, a pod nazwą torrenta pojawia się 'read-only file system'
- wszystkie torrenty są zaznaczone na czerwono, z tym samym komentarzem co powyżej, po kliknięciu Rozpocznij zaczynają się ściągać, ściągają się maksymalnie 5 minut po czym wywala ten sam błąd.
W przypadku wersji pierwszej system zwisa - kursor się nie rusza, przestają działać klawisze.
Przy wersji drugiej - twardy dysk zaczyna 'trzeszczeć', migają mi światełka capslocka i numlocka, ekran robi się czarny, klawiatura i mysz są martwe, ale kompa znowu muszę wyłączyć przytrzymując włącznik.
Nie dzieje mi się to przy odpalaniu żadnej innej aplikacji.
Jakieś pomysły?
Transmission - 'read-only file system'
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: Transmission - 'read-only file system'
tak - wymień dysk. Twój ma problemy przy intensywnej pracy, jak na przykład zapisywanie pobieranego pliku. To wyłącznie problem sprzętowy.
Ewentualnie sprawdź temperaturę dysku - może po prostu się przegrzewa.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
W sumie wahałam się czy to dysk czy coś z transmission... Pod 8.04 nie było tego problemu.ka_o_3991 pisze:tak - wymień dysk. Twój ma problemy przy intensywnej pracy, jak na przykład zapisywanie pobieranego pliku. To wyłącznie problem sprzętowy.
No nic, dzięki za potwierdzenie jednych przypuszczeń i zaprzeczenie drugim

- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
I/O error to błąd wczytu odczytu, mnie się częściej zdarza on z płytami, ale wina jest zawsze jedna. Płyta jest nieczytelna. Podobnie będzie z dyskiem twardym. Jeszcze powiedz tylko, czy to 9.04 było instalowane na ext4?
LENOVO IP Y530, 2 GHz, 3GB DDR3, GeForce 9600M GS 512 MB
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
"Windows'a wypada raz na pół roku sformatować, linux'a raz na rok wyłączyć"
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Tak, to zdecydowanie był dysk. Przyszedł nowy i sprawa się rozwiązała - nie było problemów z instalacją, a po instalacji ze ściąganiem.
Nie była to wina płyty z Ubu, a Ubu było na ext4. Jednak, jak napisałam powyżej, był to wadliwy dysk. Przy okazji przekonałam się, że narzędzia diagnostyczne w dellach, dostępne po wciśnięciu F12, są pomocne
Dziękuję za pomoc
Nie była to wina płyty z Ubu, a Ubu było na ext4. Jednak, jak napisałam powyżej, był to wadliwy dysk. Przy okazji przekonałam się, że narzędzia diagnostyczne w dellach, dostępne po wciśnięciu F12, są pomocne

Dziękuję za pomoc