LLTD-instalacja

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
emati
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

LLTD-instalacja

Post autor: emati »

Witam.
Potrzebuję zainstalować LLTD (Link-Layer Topology Discovery) na ubuntu. Jest mi to potrzebne, aby komputer z vistą wykrywał w sieci komputer z ubuntu (w drugą stronę działa poprawnie). Szukając w internecie znalazłem:
http://www.howtoforge.com/installing-th ... bian-lenny Jednak jest problem z linkiem na stronę M$, nie ma tam już tego pliku. Szukałem mirrorów, ale nie znalazłem.
Szukając dalej znalazłem stronę:
http://support.microsoft.com/kb/922120
Pobrałem plik, który tam podają i chciałem go wykorzystać zamiast tamtego z linku 1. Jednak utknąłem przy rozpakowywaniu pliku exe. Jak próbowałem to zrobić to za każdym razem wyskakiwały mi błędy. Próbowałem to zrobić przy użyciu menedżera archiwów, który jest w ubuntu, wyskoczył taki błąd
[/home/mateusz/WindowsXP-KB922120-v5-x86-PLK.exe]
End-of-central-directory signature not found. Either this file is not
a zipfile, or it constitutes one disk of a multi-part archive. In the
latter case the central directory and zipfile comment will be found on
the last disk(s) of this archive.
zipinfo: cannot find zipfile directory in one of /home/mateusz/WindowsXP-KB922120-v5-x86-PLK.exe or
/home/mateusz/WindowsXP-KB922120-v5-x86-PLK.exe.zip, and cannot find /home/mateusz/WindowsXP-KB922120-v5-x86-PLK.exe.ZIP, period.
Potem zainstalowałem wine i chciałem skorzystać z polecenia Otwórz za pomocą "Wine Windows Program Loader" i też wyskoczył błąd.
Nie można znaleźć woluminu dla wyodrębniania plików. Sprawdź, czy masz właściwe uprawnienia.
Być może robię coś źle, więc proszę o jakąś radę/wskazówkę jak można poprawnie to rozpakować.
Jeśli ktoś zna jakiś inny sposób instalacji LLTD to również proszę o napisanie lub podanie jakiegoś linku.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”