niestartująca usługa networking

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
sasza
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

niestartująca usługa networking

Post autor: sasza »

Zaczęło się od tego, źe przy starcie systemu pokazało się [fail] (ponieważ fail był w innej linijce trochę czasu mi zajęło zanim zorientowałem się, że to z tą usługą networking są problemy). Przy ręcznej próbie wyskakuje brak praw.

Kod: Zaznacz cały

sasza@sasza:/etc/init.d$ bash networking start
 * Configuring network interfaces...                                                         
 ifup: failed to open statefile /var/run/network/ifstate: Permission denied
                                                                                       [fail]
wydanie sudo lub zmiana uprawnień pliku /var/run/network/ifstate załatwia sprawę, ale tylko do ponownego uruchomienia (ifstate jest plikiem tymczasowym i zmieniają się mu uprawnienia).
zawartość pliku ifstate to:

Kod: Zaznacz cały

lo=lo
Jak sobie z tym poradzić? Czy jest jakaś usługa która pozwoli startować skryptowi networking z prawami administratora lub zmienić prawa do pliku ifstate?
Awatar użytkownika
Semerchet
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: nie startująca usługa networking

Post autor: Semerchet »

Mogę się mylić ale spróbuj dodać się do grupy - network czy jakoś tak (zobacz co tam masz).
http://www.4x4suzukisamurai.pl/reklama/index.html
http://www.4x4suzukisamurai.pl/pawel/index.html
sasza
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: niestartująca usługa networking

Grupy networking nie posiadam. Dodałem wszystko co związane z internetem w zakładce uprawnienia użytkownika - niestety nie pomogło. Czytając wyniki google wpadłem na pomysł, aby edytować plik /etc/sudoners i dodać możliwość wykonywania ifup i ifdown bez podawania hasła roota. Niestety mam pewne chwilowe problemy z klawiszologią edytora vi, a chcę to zrobić po Bożemu korzystając z visudo (zresztą to ze względów bezpieczeństwa jest chyba jedyna opcja na edycję tego pliku). Jestem otwarty na inne sugestie i czekam na odrobinę czasu, żeby "rozgryźć" vi. Mam pytanie czy istnieje jakiś plik konfiguracyjny do zarządzania uprawnieniami i użytkownikami, czy trzeba korzystać z użytkownicy i grupy z zakładki administracja (domyślam się, że nie tylko nie wiem gdzie szukać interesujących mnie plików)?

Nazwę tematu poprawiłem. :)
//k2cl: dziękuję :)
sasza
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: niestartująca usługa networking

Wyłączyłem w ogóle tą usługę i fail przy starcie cały czas się pojawia. Jak stwierdzić do której usługi odnosi się ten fail? Czy w GRUBie istnieje taka opcja jak w LILO żeby ręcznie startować każdą kolejną usługę (potwierdzenie ładowania) w LILO naciskalo się chyba klawisz <i>?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”