Skype i znikające Pulse Audio.

Jak się dogadać?
Awatar użytkownika
Kifa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Skype i znikające Pulse Audio.

Post autor: Kifa »

Witam serdecznie, mam nadzieję że pierwszym postem na forum nikomu się nie narażę... ;) A co do meritum...

Otóż z dnia na dzień, nie wiedzieć czemu, zniknęła mi obsługa Pulse Audio w Skype. Do tej pory mogłem normalnie wybrać jako dowolne urządzenie "Pulse Audio" i wszystko było pięknie. Dziś jednakowoż okazało się że Pulse w ogóle zniknął z urządzeń dostępnych dla Skype.

Przepatrzyłem default.pa oraz daemon.conf, ale wszystko tam jest "po standardowemu" (niczego tam nie ruszałem). Żadna inna aplikacja z Pulse nie ma problemu - Rythmbox, SMPlayer, APlay czy inne - wszystko poprawnie działa z Pulse. Również jako domyślne urządzenie w systemie ustawione jest Pulse Audio.

Próbowałem reinstalacji Skype (wraz z czyszczeniem konfigów), ale nic to nie dało. Posiadam Pulse 0.9.15 z PPA i do tej pory żadne problemy się nie pojawiały.

Niebardzo wiem co mógłbym dołączyć sensownego do tego posta żeby ułatwić diagnozę, ale chętnie dodam wszystko o co poprosicie. Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
Sutek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 17.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Skype i znikające Pulse Audio.

Post autor: Sutek »

No cóż z wersją 0.9.15 z PPA miałem dokładnie tak samo. Wróciłem do starszej wersji z repo jaunty i działa. Możesz też poeksperymentować z nową z karmic, ale wtedy dochodzą ewentualne problemy z zależnościami.
http://jazz.tvtom.pl/
"I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli." (J 8:32, BP)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”