Jakie programy do programowania najlepiej wybrac? [studia]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Jakie programy do programowania najlepiej wybrac? [studia]
Jakie dobre programy do programowania można zainstalować na ubuntu, za którymi nie będę miał problemu pisząc program na Windows np na przykład? Czy idąc na infę będę musiał jednak instalować windę? Tak mi się nie chce tego robić...? Chodzi mi głównie o najpopularniejsze języki na studiach m.in. C, pascal, itd.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Odp: Jakie programy do programowania najlepiej wybrac? [studia]
Wiele zależy od uczelni, a jeszcze więcej od wykładowcy. Choć ostatnio słyszałem dwa przypadki, w których wybór narzędzi i języka programowania zależał od studenta:)
Może spróbuj przeredagować post na bardziej czytelny?
Może spróbuj przeredagować post na bardziej czytelny?
Student informatyki raczej musi mieć winde pod ręką, nie ma bata.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
akro - wiele zależy od uczelni i od samych wykładowców. Co do pisania na Windows - nie ma z tym problemu. Choć z tego co pamiętam, C++ na Linuksa różnił się trochę od C++ używanego na Windows. Głównie chodziło tu o to, że pod Windows używa się często Borlandowskich deklaracji bibliotek, których przecież nie ma na Linuksa. Program pod Windows napisać jednak się da. Hmm...Windows na VirtualBoxie jednak nie zawadzi - choćby do testów pisanych aplikacji. Każdy informatyk z głową na karku wie, że Windows to nie wszystko i Linux ma swoją rację bytu, ale sam wiesz jak to z wykładowcami - ich świat, ich zasady. Powie, że trzeba używać Windows i nic nie zrobisz.
W każdym razie do tematu. Dobre środowiska programistyczne to:
- Code::Blocs
- NetBeans
- Geany -proste i schludne, ale ma możliwości.
Osobiście co do języków - nienawidziłem C++ i zostało mi to do dziś. Dla mnie to przykład, jak język programowania nie ma wyglądać. Ale to tak na marginesie.
W każdym razie do tematu. Dobre środowiska programistyczne to:
- Code::Blocs
- NetBeans
- Geany -proste i schludne, ale ma możliwości.
Osobiście co do języków - nienawidziłem C++ i zostało mi to do dziś. Dla mnie to przykład, jak język programowania nie ma wyglądać. Ale to tak na marginesie.
-
- Piegowaty Guziec
O właśnie mi przypomniałeś o możliwości instalacji na Virtualu, ok to problemu już nie ma
Jednak fajnie, że temat założyłem bo chętnie wypróbuje programy do programowania na lina.
A winda na virtualu wystarczy? Np. XP bo co do grafy do linux sobie na studiach poradzi? Chociaż niby virtualbox nowy ma wsparcie dla 3d, dla directx, ale nie próbowałem tego...

A winda na virtualu wystarczy? Np. XP bo co do grafy do linux sobie na studiach poradzi? Chociaż niby virtualbox nowy ma wsparcie dla 3d, dla directx, ale nie próbowałem tego...
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Różnice są jednak mało istotne na poziomie nauczania na uczelni (np. inny rozmiar int)Jusko pisze:Choć z tego co pamiętam, C++ na Linuksa różnił się trochę od C++ używanego na Windows. Głównie chodziło tu o to, że pod Windows używa się często Borlandowskich deklaracji bibliotek, których przecież nie ma na Linuksa.
Na windowsie nikt poważny nie używa borlandowskich środowisk (no, jedynym wyjątkiem jest delphi, którego mogą wymagać na studiach - ale to żaden problem bo piszesz w freepascalu i z głowy (kod ten sam, a o kod chodzi nie o IDE na studiach)).
To wypróbuj najlepsze IDE, które nie zostało wymienione czyli Eclipse.trafim0908 pisze:Jednak fajnie, że temat założyłem bo chętnie wypróbuje programy do programowania na lina.
W praktyce nawet taka nie będzie Ci potrzebna - kod źródłowy czy nawet exe zrobisz na linuksie (crosscompilator jak mingw32 załatwi sprawę skutecznie).trafim0908 pisze:A winda na virtualu wystarczy?
Poradzi sobie spokojnie tym bardziej, że na studiach zapewne nawet nie spojrzysz na DX, a pisać będziesz w OpenGL.trafim0908 pisze:Np. XP bo co do grafy do linux sobie na studiach poradzi? Chociaż niby virtualbox nowy ma wsparcie dla 3d, dla directx, ale nie próbowałem tego...
-
- Piegowaty Guziec
No i super, dzięki wielkie, nie będę sobie zaśmiecał dysku, jakąkolwiek wersją windows
i o to chodzi xP

- leon1313
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Właśnie na windzie jest .batakro pisze:Student informatyki raczej musi mieć winde pod ręką, nie ma bata.

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"