współdzielenie łącza internetowego na ubuntu dla visty przez wi-fi

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
cartoon_20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

współdzielenie łącza internetowego na ubuntu dla visty przez wi-fi

Post autor: cartoon_20 »

Witam, mam taki problem:
mam podłączonego ubuntu do neta prez eth0 (czyli kabelkiem). Teraz chciałbym na ubuntu udostępnić internet przez wi-fi dla komputera z vistą.

Więc robiłem tak:
Tworzyłem na kompie z ubuntu sieć zabezpieczoną hasłem (i tu bez znaczenia czy wep czy wpa2- efekt ten sam), przy próbie połączenia z visty (vista oczywiście widzi tą sieć) pojawia sie wpisanie hasła... podaje hasło to samo co ustawiłem przy tworzeniu sieci... vista próbuje sie łączyć... po chwili wyskakuje .... hasło niepoprawne i ponowny monit o hasło. Na ubuntu ustawiałem hasło o długości 13 znaków bo to jest jedna z 4 długości hasła którą vista wogóle akceptuje. Nic zero efektu :( . Jeszcze takie pytanko.... kiedy przy modyfikacji sieci chciałem zmienić hasło ... w polu hasła z 13 znaków robiło sie hoho i jeszcze troche znakowe hasło... czy tak powinno być?

Próbowałem też zrobić sieć bez hasła... vista łączy sie wyświetla że połączono.... po chwili na tray-u pojawaia sie ikonka komputerków z żółtym trójkącikiem i (o ile sie orientuje... trwa wtedy ustalanie adresu ip itd. Po chwili pojawia się ikonka komputerków w czerwonym iksem... czyli rozłączono.... nie wiem czemu mnie rozłącza. Może musze na sztywno ustawić ip karty wi-fi na ubuntu i viście?

Łączenie przez wi-fi z ruterem (hot spotem) działa bez względu czy ogólnodostępny czy zabezpieczony hasłem. Natomiast połączenie komputer-komputer nie działa.

od razu mówie że forum przeszukałem .... było kilka wątków zakończonych bez rozwiązania... w każdym razie odpowiedzi nie znalazłem.

wynik polecenia iwconfig:

Kod: Zaznacz cały

cartoon-20@cartoon-20-laptop:/etc/wpa_supplicant$ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wmaster0  no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11abg  ESSID:"Pentagram P 6331-42"  
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Tx-Power=15 dBm   
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B   
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

pan0      no wireless extensions.
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Odp: współdzielenie łącza internetowego na ubuntu dla visty przez wi-fi

Post autor: ups5 »

Musisz zmostkować interfejsy eth0 i wlan0. Czyli poszukaj informacji o mostku sieciowym.
cartoon_20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: współdzielenie łącza internetowego na ubuntu dla visty przez wi-fi

Post autor: cartoon_20 »

No dobra mostek mostkiem, ale (pomijając na razie współdzielenie internetu) ja nie moge przez wi-fi połączyć dwóch komputerów. Dwie windy moge, ale ubuntu i windy już nie da rady. Natomiast ubuntu bez problemowo łączy sie z hot spotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”