mam podłączonego ubuntu do neta prez eth0 (czyli kabelkiem). Teraz chciałbym na ubuntu udostępnić internet przez wi-fi dla komputera z vistą.
Więc robiłem tak:
Tworzyłem na kompie z ubuntu sieć zabezpieczoną hasłem (i tu bez znaczenia czy wep czy wpa2- efekt ten sam), przy próbie połączenia z visty (vista oczywiście widzi tą sieć) pojawia sie wpisanie hasła... podaje hasło to samo co ustawiłem przy tworzeniu sieci... vista próbuje sie łączyć... po chwili wyskakuje .... hasło niepoprawne i ponowny monit o hasło. Na ubuntu ustawiałem hasło o długości 13 znaków bo to jest jedna z 4 długości hasła którą vista wogóle akceptuje. Nic zero efektu

Próbowałem też zrobić sieć bez hasła... vista łączy sie wyświetla że połączono.... po chwili na tray-u pojawaia sie ikonka komputerków z żółtym trójkącikiem i (o ile sie orientuje... trwa wtedy ustalanie adresu ip itd. Po chwili pojawia się ikonka komputerków w czerwonym iksem... czyli rozłączono.... nie wiem czemu mnie rozłącza. Może musze na sztywno ustawić ip karty wi-fi na ubuntu i viście?
Łączenie przez wi-fi z ruterem (hot spotem) działa bez względu czy ogólnodostępny czy zabezpieczony hasłem. Natomiast połączenie komputer-komputer nie działa.
od razu mówie że forum przeszukałem .... było kilka wątków zakończonych bez rozwiązania... w każdym razie odpowiedzi nie znalazłem.
wynik polecenia iwconfig:
Kod: Zaznacz cały
cartoon-20@cartoon-20-laptop:/etc/wpa_supplicant$ iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11abg ESSID:"Pentagram P 6331-42"
Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=15 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0