Witam, jako że nie znalazłem żadnych sterowników debianowych/ubuntuwych/linuxowych chciałbym otworzyć temat o tej drukarce i możliwości jej używania pod linuxem.
Na początek taki motyw:
Serwer wydruku ... przykładowo komputer z systemem Windows XP z udostępnioną drukarką lexmark x3650, na drugim komputerze debian/ubuntu/mint, teraz pytanko:
Jakiego sterownika używać pod ubuntu/debian/mint, aby można było drukować na Lexmark x3650 poprzez sieć (smb)?
Nie znalazłem sterownika producenta, więc pytam: czy w ogóle można użyć inny sterownik (jak tak to jaki)?
Instalacja Lexmark x3650
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Instalacja Lexmark x3650
Mam tę drukarkę w biurze i ze względu na nią trzymam jeszcze na komputerze WindowsXP. Na codzień pracuję na Ubuntu 9.10 (mam drugą drukarkę HP LaserJet 1000). Na Windows przełączam tylko wtedy, gdy potrzebuję coś zeskanować lub wydrukować w kolorze. Niestety Lexmark jak dotąd nie przejmuje się zbytnio użytkownikami systemów linuksowych i nie udostępnia sterownika do swojego produktu.
- tommy8482
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Instalacja Lexmark x3650
Odgrzewając temat:
zauważyłem na stronie lexmarka pod nazwą x3650, że udostępnili sterowniki dla RedHat oraz Debian:
LEXMARK
W paczce znajduje się plik: lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh
Wypróbuję, napiszę co i jak z tym sterownikiem.
[edit]
Zainstalowałem sterownik, bez najmniejszych problemów. Drukareczka momentalnie po podłączeniu została wykryta i dodana do listy drukarek.
Skaner w tej drukarce w 100% jest obsługiwany poprzez xsane.
Instalacja drukarki odbyła się na maszynie z 512 RAM, 1600MHz procesor, system Debian Lenny, środowisko Gnome, zarządzanie drukarniami - CUPS.
Lexmark informuje przy instalacji, że całość (w sensie - sterownik - o0) wymaga 300MB wolnego na dysku, procesor 1GHz, a także 256 MB RAM.
zauważyłem na stronie lexmarka pod nazwą x3650, że udostępnili sterowniki dla RedHat oraz Debian:
LEXMARK
W paczce znajduje się plik: lexmark-08z-series-driver-1.0-1.i386.deb.sh
Wypróbuję, napiszę co i jak z tym sterownikiem.
[edit]
Zainstalowałem sterownik, bez najmniejszych problemów. Drukareczka momentalnie po podłączeniu została wykryta i dodana do listy drukarek.
Skaner w tej drukarce w 100% jest obsługiwany poprzez xsane.
Instalacja drukarki odbyła się na maszynie z 512 RAM, 1600MHz procesor, system Debian Lenny, środowisko Gnome, zarządzanie drukarniami - CUPS.
Lexmark informuje przy instalacji, że całość (w sensie - sterownik - o0) wymaga 300MB wolnego na dysku, procesor 1GHz, a także 256 MB RAM.