Instalacja kamery typu 'noname'

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
mtek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Instalacja kamery typu 'noname'

Post autor: mtek »

A właściwie nie do końca 'noname' bo sporo o niej wiadomo, ale jednak jeśli producent nie chce się na pudełku sobą pochwalić to można tak powiedzieć ;)

Na początku chciałbym napisać, że liczyłem się z tym, że będą z tą kamerką problemy na ubu, ale kupiłem ją 'przy okazji' i chciałem po prostu sprawdzić co uda mi się zdziałać, niestety od dwóch dni żadnego pozytywnego rezultatu, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Niestety to, co znalazłem na tym i wielu innych forach w moim przypadku nie pomogło.

Na sam początek wynik polecenia lsusb:

Kod: Zaznacz cały

Bus 004 Device 002: ID 0c45:6030 Microdia VideoCAM ExpressII
No więc tyle chociaż już wiadomo, chociaż po vendor id dotarłem do niejakiej firmy Sonix a nie Microdia, ale szczegół... Moja kamerka powinna być obsługiwana przez poniższe sterowniki:

http://www.linux-projects.org/modules/m ... .php?cid=7

Większości ludzi działa mi nie, chociaż moja kamerka oparta jest o kontroler SN9C102, który jest tam ujęty. Ogólnie te sterowniki nie chciały mi się zainstalować na Ubuntu 8.04 Server (Desktop też), o dziwo zainstalowały się na 9.04 odpalonym przez LiveCD... Chociaż obydwie wersje z tego co wiem mają wbudowane sterowniki gspca. Kiedy próbuję zainstalować powyższe sterowniki z pliku .deb pojawia mi się błąd:

Error: Dependecy is not satisfiable: linux-image-generic.

Doinstalowałem go, ale nie pomogło. Znalazłem LiveCD wersji 7.04 - odpaliłem i o dziwo ten sam błąd z zainstalowanym linux-image-generic. Oto co zwraca polecenie dmesg po podpięciu kamerki:

[ 2507.168047] usb 4-2: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
[ 2507.382774] usb 4-2: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 2507.574039] sn9c102: V4L2 driver for SN9C1xx PC Camera Controllers v1:1.47pre49
[ 2507.576143] usb 4-2: SN9C10[12] PC Camera Controller detected (vid:pid 0x0C45:0x6030)
[ 2507.690116] usb 4-2: No supported image sensor detected for this bridge
[ 2507.691718] usbcore: registered new interface driver sn9c102
Co zastanawiające nie pojawia mi się żadne urządzenie typu video w /dev, nie mam ani video0 ani video1 (bo mam już podpiętą drugą kamerkę, od razu napiszę, że próbowałem ją odłączyć, żeby nie było dwóch jednocześnie).

Na koniec wynik polecenia uname -r gdyby był potrzebny:

2.6.27-7-generic
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym jeszcze zrobić aby chociaż pojawiło mi się urządzenie videoX byłbym wdzięczny za wskazówki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”