[SOLVED] Dwa routery w jednej sieci = Ubuntu traci net

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
lyos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] Dwa routery w jednej sieci = Ubuntu traci net

Post autor: lyos »

Witajcie.
Ostatnio domowa sieć mi się trochę rozrosła. Do mojego Pentagrama 6331-42 doszedł osławiony Livebox (teściowie zapragneli Neostrady z TV :( ). Na Windowsach wszystko jest OK, ale Ubuntu gdy oba routery pracują owszem łączy się z siecią, ale po dosłownie kilku sekundach tak jakby traci połączenie (tak jakby bo wg informacji NetworkManagera i Monitorowania systemu wszystko jest ok poza prawie zerowym ruchem). Dzieje się tak na dwóch moich kompach i niezależnie od typu połączenia (kabel lub wifi)...

Topologia mojej sieci:

Kod: Zaznacz cały

Internet---Pentagram---Livebox
Moje komputery podpięte są do Pentagrama, choć w akcie desperacji próbowałem tez przez Liveboxa laptopem się połączyć (interfejs wifi i kablowy).
Garść moich dotychczasowych testów i spostrzeżeń:
# Gdy tylko odłączam LB (badź kabel od Pentagrama bądź teść od prądu :P )wszystko się niemal natychmiast naprawia
# Jak już pisałem problem jest TYLKO na Ubuntu, ale NA KAŻDYM dostępnym mi połączeniu sieciowym
# Próbowałem już recznych jak i automatycznych ustawień sieci.
# LB był ustawiany jako serwer DHCP, jak również miał tę opcję wyłączoną, Pentagram musi być DHCP, bo za dużo komputerów z niego korzysta.

Ponieważ na Windowsie działa to prawdopodobnie jest jakaś różnica w nawiązywaniu, bądź utrzymywaniu połączenia między tymi dwoma systemami...
Będę wdzięczny za każdą, nawet dziwną sugestie, podpowiedź bądź rozwiązanie, które pchnie mnie choć o krok dalej.
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: Dwa routery w jednej sieci = Ubuntu traci net

Post autor: frytek »

a czy przypadkiem nie jest tak, że np. oba routery mają te same adresy sieciowe?
Awatar użytkownika
grzepiotr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: grzepiotr »

Ja miałem inaczej
Internet ----> Livebox ---->D-link 624 a od routera kablem do kompa a przez wifi do laptopa i mi ładnie wszystko chodzi.
Livebox służył mi jako modem :) i jeszcze dodam ze w takiej konfiguracji mi chodziło dobrze czy to na Ubuntu czy tez na Wingrozie
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
lyos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

frytek pisze:a czy przypadkiem nie jest tak, że np. oba routery mają te same adresy sieciowe?
Niestety adresy sieciowe im się nie pokrywają, choć są z tego samego zakresu 192.168.1.x
Niemniej oba maja inne docelowe IP i inne zakresy nadawanych adresów DHCP...

Odnośnie odwrotnej konfiguracji to chwilowo jest to niewykonalne... choć może jak już nic mi nie zostanie to trzeba będzie i te opcje rozważyć :( Zresztą pod Windowsami wszystko śmiga więc na razie jeszcze szukam jakiegoś rozwiązania dla Ubuntu.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Jak livebox daje 192.168.1.x i router tez tak samo to moze to byc wlasnie problemem. Spróbuj zmienić rozdawany zakres i powinno zagrać
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: ups5 »

Po pierwsze, jeśli Live Box nie musi mieć włączonego WIFi to je wyłącz. Im mniej nadajników w eterze tym lepsze osiągo WiFi.
Jeśli jednak oba routery mają nadawać to dopilnuj aby każdy pracował na innym paśmie (schodź zawsze o dwa kanały niżej/wyżej)
lyos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

karmelek pisze:Jak livebox daje 192.168.1.x i router tez tak samo to moze to byc wlasnie problemem. Spróbuj zmienić rozdawany zakres i powinno zagrać
THX thx thx :) Zadziałalo :) Takie proste a bym na to nie wpadł. Sam się uparłem żęby zakresy były te same, bo bałem się że LB się pogubi, ale na razie działa świetnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”