przerywające wifi

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
larry2003
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

przerywające wifi

Post autor: larry2003 »

Postanowiłem napisać tutaj nowy temat choć w zasadzie problem nie dotyczy ubuntu. Zreszta nie dotyczy systemu w ogóle, dlatego postanowiłem napisać tu licząc na pomoc rzeszy fachowców:) W domnu mam malutką sieć-

ISP - router linksys - PC podpięty kablem do routera - laptopy korzystające z Wifi.

Linksys z PC stoja w tym samym pokoju, jeden z laptów zazwyczaj w pokoju obok i kloejny laptop również w pokoju obok. Z zasięgiem wifi nie ma zatem najmniejszego problemu. A przy najmniej nie powinno być. Otóż w jednym z pokoi od pewnego czasu wifi świruje- korzystam co prawda z windy... Włączam laptopa korzystam z netu, włączone mam gg po czym w pewnym momencie zdycha www :) nie mogę wyświetlić żadnej strony www, pingi na router nie dochodzą albo wcale albo strasznie przerywają. GG- działa... Problem jest taki sam jeśli korzystam z innego laptopa w tym samym pomieszczeniu dlatego awarię sprzętową odrzucam. Aby problem rozwiązać trzeba odłaczyć karte sieci bezprzewowodwej włączyć ja jeszcze raz- pobierze sobie adresik z dhcp połączy się i jest ok. Częstotliwość występowania tych dziwnych objawów to ok raz na pół godziny czyli niestety dość często. Najdziwniejsze jest to że wifi mam już ponad rok a problem z rozłączaniem internetu pojawił jakieś parę miesięcy temu. Kompletnie nie wiem co może być tego przyczyną- nie dokładałem nic do pokoju i raczej nie dosżło nic co mogłoby emitować jakieś zakłócenia. Jestem generalnie w kropce... może ktoś ma jakikolwiek pomysł?
tytuz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64

Odp: przerywające wifi

Post autor: tytuz »

wystarczy sasiadka za sciana z lepsza kuchenka mikrofalowa...
Jesli pingi na router nie dochodza to jest to problem z konfiguracja sieci i/lub dostepem do AP (na zasadzie slabego sygnalu).

Podales troche za malo informacji, zeby cos "wywrozyc"...
Awatar użytkownika
Nadril
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Nadril »

@tytuz: raczej z gorszą kuchenką, lepsza powinna ekranować fale a nie promieniować wszystko w okolicy ;)

@larry2003: jeśli problem wcześniej nie występował, to może rzeczywiście sąsiadka jest problemem, bo ma router ustawiony na tym samym kanale co Ty (albo jednym obok, ale ma słaby router, który "nie trzyma" częstotliwości. Najlepiej sprawdź przez

Kod: Zaznacz cały

iwlist <nazwa_twojego_interface'u> scanning
dla windowsa wiele programów, np. network stumbler.

możesz również zobaczyć czy ifconfig nie pokazuje błędów w pakietach

ifconfig <nazwa_twojego_interface'u>
ogólnie nie ma jak kabel ;)
[/code]
wafel007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: wafel007 »

jesli nei wiadomo o co chodzi to sie sprawdza organoleptycznie na starcie czyli:

zamien te laptopy miejscami lub podlacz sie kablem. jak nie bedzie problemu -> wina systemu lub katy wifi
jak bedzie problem -> laptop zdrowy -> ruter podmienic.

podejdz z laptopem pod sama antene i popatrz.
jak ruter dobry i laptop dobry ->wymienic sasiadke :D

jak juz ocenisz ze laptop jest git (i system i karta) to zajmij sie ruterem. skonfiguruj go od nowa. mozesz sprobowac wgrac nowszy soft, sprawdzic co sie dzieje bez dhcp.
Awatar użytkownika
larry2003
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: larry2003 »

hm, zakłócenia raczej odpadaja, to dom. Co prawda sąsiedzi obok mają jakieś wifi ale nie sądze żeby z odległości ok 30m przechodząc przez dwie ściany cokolwiek się zakłócało.
Piszę ponieważ wczoraj w sumie dość przypadkiem zorientowałem się że aby net powrócił na laptopie wystarczy wyczyścić w nim tablicę arp.

arp -d
Dzisiaj jeszcze dokładniej się temu przyjrze, bo swoją drogą strasznie to śmierdzi i mnie bardzo denerwuje już XD

Jak czegoś się dowiem dam znać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”