Trzaski pod 9.10

Grafika, film, dźwięk.
Seraphis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Trzaski pod 9.10

Post autor: Seraphis »

Na wstepie witam Was jako nowy uzytkownik tego forum i nowy wlasciciel Ubuntu 9.10 ^^
Dzis zainstalowalem ten system, pobawilem sie troche nim i wylapalem drobny problem. Mianowicie co jakis czas systematycznie wydobywa mi sie pojedynczy trzask z glosnikow. Pracuje na lapku, jesli to moze okazac sie pomocne. Pytajac wujka Google, dostawalem wyniki z tematami o kompletnym braku dzwiekow lub trzaskach podczas pracy z konkretnym programem. Ja tu mam ten sam trzask co jakies 5-10 minut (strzelam, ale moge policzyc, jesli chcecie). No i mam wrazenie, ze czasem przy niektorych dzwiekach tez pojawiaja sie pojedyncze trzaski (sporadycznie). Nie mam bladego pojecia za co sie chwycic, gdzie szukac, a nawet jak szukac..

Bylbym wdzieczny za pomoc,
pozdrawiam.
terrapin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Odp: Trzaski pod 9.10

Post autor: terrapin »

Też tak miałem, dokładnie po instalacji 9.10, m.in z tego powodu wrocilem na stary dobry 9.04. Wydaje mi sie że ten problem ma opisanego buga. Moje wrazenie jest takie że z kazdym nowym wydaniem ubuntu coraz gorzej wspierane są karty intela.
Spróbuj zmienić sterownik z PulseAudio na Alse. Masz dostęp do System > Preferencje > Dzięki? Domyślny sterownik jest powszechnie krytykowany.

Jesli to jakas podpowiedz to moj lspci wyrzuca:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)

mam laptopa Asus F3F.

Pokaż swoj, napewno się przyda.
PetBB
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: PetBB »

terrapin pisze:Spróbuj zmienić sterownik z PulseAudio na Alse. Masz dostęp do System > Preferencje > Dzięki? Domyślny sterownik jest powszechnie krytykowany.
W Ubuntu 9.10 zablokowano możliwość wyłączenia PulseAudio i wycięto opcje o których piszesz. Dlatego ja byłem zmuszony zrezygnować z tej dystrybucji bo moje komputery są za słabe aby bez trzasków i widocznego spowolnienia programów ciągnąć ten system dźwięku. Zakłóceń związanych z przekodowywaniem dźwięku też nie mogę znieść. Jak wypuszczam 8Khz dźwięk do karty to chce aby taki wyszedł a nie jakiś interpolowany, przesterowany syf.
terrapin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: terrapin »

Hmm, moze dlatego że ja robilem upgrade z 9.04 na 9.10 a nie na czysto install 9.04 to mialem jeszcze jakiś wybór.
Cóż, że przy próbie wejscia w Preferencje > Dzwieki wywalał błąd: "oczekiwanie na system dzięków" albo coś podobnego. PulseAudio moglem odinstalować, uruchomić alse ale niestety usuwał ze sobą ubuntu-desktop, gnome-volume-control znikał, music-applet nie współpracowal.. słowem kiszka

na 9.04 wszystko działa od pierwszego uruchomienia
luki91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: luki91 »

Cóż, że przy próbie wejscia w Preferencje > Dzwieki wywalał błąd: "oczekiwanie na system dzięków" albo coś podobnego.
Aby to działało trzeba usunąć katalog ~/.pulse
kurmanah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64

Post autor: kurmanah »

Ja normalnie wchodzę w dźwięki, nie ma problemu ale nie mam żadnego wyboru między pulse a alsą np. Trzaski słyszę dokładnie co 16 sekund a jak wyciagnę jacki od słuchawek z gniazd w laptopie to przestaje trzaskać. To chore. A za jakiś czas wraca. Da sie to pulse zastapić czymś innym czy trzeba czekać na "oświeconych' developerów z Ubuntu aż coś z tym zrobią...? Miałem już parę komunikatów, że jądro niestabilne... niedobrze, niedobrze...
Jeśli będzie to pomocne do czegoś to podaję jaki mam sprzęt:
laptop Compaq Presario V6000
GeForce 7150M / nForce 630M
davidns
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: davidns »

Problem dotyczy kart dzwiekowych intela. Zeby usunac trzaski trzeba w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf zakomentowac ostatnia linię:
# Power down HDA controllers after 10 idle seconds
#options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N
i przerestartowac system.
Seraphis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Seraphis »

davidns pisze:Problem dotyczy kart dzwiekowych intela. Zeby usunac trzaski trzeba w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf zakomentowac ostatnia linię:

Dziekuje slicznie, pomoglo :-)
kurmanah
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kurmanah »

davidns pisze:Problem dotyczy kart dzwiekowych intela. Zeby usunac trzaski trzeba w pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf zakomentowac ostatnia linię:

rzeczywiście zadziałało :-D nareszcie cisza :whis:

EDIT:
dzięki:)
jedrzejgm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: jedrzejgm »

Na dwóch róznych laptopach nie mogę pozbyć się echa przy nagrywaniu dzwięku z mikrofonu
lspci | grep -i audio
00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 01)
cat /proc/asound/cards
0 [A5451 ]: ALI5451 - ALI 5451
ALI 5451 at 0x1000, irq 11
Toshiba satellite z Lubuntu zaktualizowanym do 9.10.
Kilkakrotnie wracałem do alsy i wszystko działalo, ale po aktualizacjach często cos z ta alsą się dzialo. Dlatego, nich już będzie to pulse, ale jak pozbyć się tego echa???
Męczylem alsamixera i jakieś volume-controle na wszelkie sposoby, a echo nie znika.
Znacie jakieś zaklęcie?
zyzaq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: zyzaq »

Witam
Jestem nowy jesli chodzi o linuxa , mam 9.10 ubuntu na laptopie i ten sam problem z trzaskami .
Prosze bardzo o wytumaczenie jak zrobic tą opreacje .... znajduje plik ale jest on zablokowany przed edytowaniem .
Przepraszam jesli to glupie pytanie.
Z góry dziekuje i pozdrawiam
artkom
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10

Post autor: artkom »

zyzaq pisze:Witam
Jestem nowy jesli chodzi o linuxa , mam 9.10 ubuntu na laptopie i ten sam problem z trzaskami .
Prosze bardzo o wytumaczenie jak zrobic tą opreacje .... znajduje plik ale jest on zablokowany przed edytowaniem .
Przepraszam jesli to glupie pytanie.
Z góry dziekuje i pozdrawiam
Odpalasz konsole i wydajesz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
i już masz wyedytowany plik alsa-base.conf
Z moich obserwacji po zainstalowaniu ALSA 1.0.21 (czyli najnowszej) wynika, że problem z trzaskami nie występuje nawet bez zakomentowania wpisu: options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”