Witam!
Mam następujący dylemat: dostęp do internetu mam przez kabel z własnego routera. Dodatkowow mam kartę wifi i przez nią łączę się z routerem sąsiada. Dzielimy się w ten spodsób plikami.
'Problem' polega na tym, że jego łącze jest dużo szybsze niż moje i chciałbym czasami wykorzystać je do ścignięcia tego i owego. Pytałem go o zgodę i nie ma problemu ale jak to zrobić, alby jeden program, tutaj akurat WGET korzystał z połączenia wifi a reszta systemu z połączenia eth0? Czy takie rozwiązanie jest wogóle możliwe?
Pozdrawiam!
Dwa połączenia sieciowe w jednym czasie?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Dwa połączenia sieciowe w jednym czasie?
jest. ale nie umiem tego zrobić elegancko.
mógłbyś w momencie ściągania "tego i owego" dodawać bramę dla ip, z którego rozpoczynasz pobieranie.
np. jeśli chcesz ciągnąć plik z serwera 80.80.80.80, a twój sąsiad ma routerek z adresem 192.168.0.1
(adres twojego musi być wówczas w innej sieci, np. 192.168.2.1 - musiałbyś go przestawić, jeśli macie takie same przypadkowo)
to musiałbyś wydawać w konsoli polecenie
sudo route add -host 80.80.80.80 gw 192.168.0.1
(czyli - ruch do hosta 80.80.80.80 ma się odbywać przez router 192.168.0.1)
jak popatrzysz w man route, to na końcu są przykłady; zamiast adresu IP routera sąsiada możesz podać interfejs sieciowy, bo pewnie do swojego routera łączysz się kablem (eth0) a do sąsiada po wifi (czyli wlan0) - ale to na jedno wyjdzie.
w przypadku wget-a to się oczywiście sprawdzi, bo ciągniesz z jednego serwera http/ftp ale już dla torrenta, to niekoniecznie, bo tam adresy, z których pobierasz, zmieniają się co chwilę.
przydałby się jakiś specjalista od iptables, bo pewnie można to zrobić, tylko to już nie na moją głowę.
mógłbyś w momencie ściągania "tego i owego" dodawać bramę dla ip, z którego rozpoczynasz pobieranie.
np. jeśli chcesz ciągnąć plik z serwera 80.80.80.80, a twój sąsiad ma routerek z adresem 192.168.0.1
(adres twojego musi być wówczas w innej sieci, np. 192.168.2.1 - musiałbyś go przestawić, jeśli macie takie same przypadkowo)
to musiałbyś wydawać w konsoli polecenie
sudo route add -host 80.80.80.80 gw 192.168.0.1
(czyli - ruch do hosta 80.80.80.80 ma się odbywać przez router 192.168.0.1)
jak popatrzysz w man route, to na końcu są przykłady; zamiast adresu IP routera sąsiada możesz podać interfejs sieciowy, bo pewnie do swojego routera łączysz się kablem (eth0) a do sąsiada po wifi (czyli wlan0) - ale to na jedno wyjdzie.
w przypadku wget-a to się oczywiście sprawdzi, bo ciągniesz z jednego serwera http/ftp ale już dla torrenta, to niekoniecznie, bo tam adresy, z których pobierasz, zmieniają się co chwilę.
przydałby się jakiś specjalista od iptables, bo pewnie można to zrobić, tylko to już nie na moją głowę.