Dwa połączenia sieciowe w jednym czasie?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
yascoos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Dwa połączenia sieciowe w jednym czasie?

Post autor: yascoos »

Witam!

Mam następujący dylemat: dostęp do internetu mam przez kabel z własnego routera. Dodatkowow mam kartę wifi i przez nią łączę się z routerem sąsiada. Dzielimy się w ten spodsób plikami.
'Problem' polega na tym, że jego łącze jest dużo szybsze niż moje i chciałbym czasami wykorzystać je do ścignięcia tego i owego. Pytałem go o zgodę i nie ma problemu ale jak to zrobić, alby jeden program, tutaj akurat WGET korzystał z połączenia wifi a reszta systemu z połączenia eth0? Czy takie rozwiązanie jest wogóle możliwe?

Pozdrawiam!
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Dwa połączenia sieciowe w jednym czasie?

Post autor: frytek »

jest. ale nie umiem tego zrobić elegancko.
mógłbyś w momencie ściągania "tego i owego" dodawać bramę dla ip, z którego rozpoczynasz pobieranie.

np. jeśli chcesz ciągnąć plik z serwera 80.80.80.80, a twój sąsiad ma routerek z adresem 192.168.0.1
(adres twojego musi być wówczas w innej sieci, np. 192.168.2.1 - musiałbyś go przestawić, jeśli macie takie same przypadkowo)

to musiałbyś wydawać w konsoli polecenie

sudo route add -host 80.80.80.80 gw 192.168.0.1

(czyli - ruch do hosta 80.80.80.80 ma się odbywać przez router 192.168.0.1)

jak popatrzysz w man route, to na końcu są przykłady; zamiast adresu IP routera sąsiada możesz podać interfejs sieciowy, bo pewnie do swojego routera łączysz się kablem (eth0) a do sąsiada po wifi (czyli wlan0) - ale to na jedno wyjdzie.

w przypadku wget-a to się oczywiście sprawdzi, bo ciągniesz z jednego serwera http/ftp ale już dla torrenta, to niekoniecznie, bo tam adresy, z których pobierasz, zmieniają się co chwilę.

przydałby się jakiś specjalista od iptables, bo pewnie można to zrobić, tylko to już nie na moją głowę. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”