Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
snofi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

Post autor: snofi »

Witam ,mam takie oto pytanie ,mam grę Anno 1404.Instaluję grę poprzez dwukrotne kliknięcie myszką na plik setup.exe..Instalacja przebiega poprawnie do momentu jak spyta o konfigurację grafiki,daję" Tak" ,otrzymuję odpowiedz ,że nie może zostać wykonana ponieważ nie mam uprawnień administratora(błąd 32- sterowników Tages)-trudno.W żaden sposób gry nie mogę uruchomić.I teraz podczas instalacji twoży sie katalog z grą w folderze "wine" (Ok),ale że nie mogę jej uruchomić więc odinstalowuję grę .Odpalam konsole wpisuje komęde i gra się pieknie instaluje.Nawet w czasie kiedy pyta o skonfigurowanie sterowników graficznych ,na moment robi się czarny obraz ,po chwili pojawia sie okno z grą i instalacja się kończy.I tu pojawia się zong nie ma katalogu z grą w folderze "wine".Nie wiem jak mam rozwiązać ten zgryz.Pozdrawiam.
abuda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

Post autor: abuda »

Może rozwiązanie z trochę innej beczki no ale.
Spróbuj play on linux: http://www.playonlinux.com/pl/download.html.
Ma we wspieranych grach Anno 1404 i myśle, że zainstalujesz bez większych problemów
snofi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Witam ,zainstalowałem w POL odpalam grę przez konsole ,jestem zalogowany na "root'a" ,gra pobrała aktualizacje.Próbuję włączyć gre ,pyta czy skonfigurować sterowniki graficzne daje "Tak" i pojawia mi sie takie okno:
http://w373.wrzuta.pl/obraz/2CXIsoFneFk/zrzut_ekranu
I nie wiem jak mam sobie z tym poradzić.Pozdrawiam.
adrikux

Post autor: adrikux »

snofi pisze: 1. jestem zalogowany na "root'a"
2. http://w373.wrzuta.pl/obraz/2CXIsoFneFk/zrzut_ekranu
1. Dlaczego uruchamiasz Wine będąc zalogowanym na konto roota?
2. Mam dokładnie taki sam problem. Na chwilę obecną nie znalazłem rozwiązania.

EDIT:
abuda pisze:
Ma we wspieranych grach Anno 1404 i myśle, że zainstalujesz bez większych problemów
PlayOnLinux to w zasadzie to samo co Wine.
Nie ważne, że gra pokazana jest jako wspierana.
Będzie ona działać tak samo jak na Wine.
snofi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

[Solved]Odp: Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

Poczytałem ,odpowiedz moja jest taka ,że gra nie pozwala się w jakikolwiek sposób uruchomić.Próbowałem standartowo i jako root.I lipa.Widziałem na Youtoube filmik ,że gość gra na Ubuntu.Szkoda ,że mi to nie wychodzi.Pozdrawiam.Dałem rade odpaliłem grę.:whis:.Jeszcze tylko spolszczenie.Ciao.
adrikux

Odp: [Solved]Odp: Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

Post autor: adrikux »

snofi pisze:Dałem rade odpaliłem grę.
Może napisałbyś w jaki sposób to zrobiłeś.
Ja także mam problem z aplikacją pod Wine informującą mnie, że do jej uruchomienia wymagane są uprawnienia administratora, skorzystałbym na tym.
snofi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: [Solved]Odp: Anno 1404 różnica instalacji z prawokliku a z konsoli.

adrikux pisze:Może napisałbyś w jaki sposób to zrobiłeś.
Ja także mam problem z aplikacją pod Wine informującą mnie, że do jej uruchomienia wymagane są uprawnienia administratora, skorzystałbym na tym.
Dałeś mi sam podpowiedź:
Dlaczego uruchamiasz Wine będąc zalogowanym na konto roota?
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-96bebfa ... 78b0d41014

A więc ,poradziłem sobie w ten sposób:
-do folderu z grą zrobiłem dowiązanie(ponieważ nie mogłem ani w Furius ISO Mount i Gmount-Iso zamontowac obrazu płyty)
-odpaliłem terminal , zalogowałem się , odpaliłem "nautilusa" ,odszukałem dowiązany folder i przeniosłem go do katalogu "media"
-odpaliłem POL , w Gry jest dodatek Anno1404 (klik) i instalujesz grę ,spyta o plik setup.exe(u mnie był w katalogu "media"-> "Dowiązanie do Anno gra" ->szukasz setup.exe instalujesz (nie twórz skrótu na pulpicie)
-pobierasz aktualizacje
-po zakończeniu powinien utworzyć sie w POL folder Anno 1404 jak odpalisz POL ,PPM na ikone Anno 1404->skonfiguruj Wine (klik)
-Aplikacje -Dodaj aplikacje -/Program Files/Ubisoft/Related Designs/ANNO 1404/Anno4.exe
później zakładka Grafika-Ustawienia okna-zaznaczasz pierwszą i ostatnią opcje i zmieniłem u siebie rozdzielczość , dajesz -Zastosuj i OK
-teraz ważne w katalogu z zainstalowaną grą masz to "Engine.ini" odpal terminal i znajdz go w nautilusie ,edytuj (u mnie był drętwy wpis) ja mam max rozdzielczość 1024x768 więc usunąłem stary wpis i wkleiłem to:

Kod: Zaznacz cały

<InitFile> <DirectXVersion>9</DirectXVersion> <QualityLevel>2</QualityLevel> <ScreenXSize>1280</ScreenXSize> <ScreenYSize>960</ScreenYSize> <ScreenDepth>32</ScreenDepth> <ScreenFormat>1</ScreenFormat> <RefreshRate>60</RefreshRate> </InitFile>
zmieniłem tylko z 1280x960 na swoją rozdzielczość.Przez to ,że miałem gre "oryginalną" z sieci trzeba zrobić jeszcze jeden myk ,ale o tym już nie będe pisał bo dostane ostrzeżenie.Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”