Laptop Targa Traveller zawiesza się

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
mikael
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Laptop Targa Traveller zawiesza się

Post autor: mikael »

witam

jak w temacie, mój problem sprowadza się do łączenia się z internetem via Targa Traveller.
Konkretyzując: zainstalowany system to Xubuntu 9.10. Cały lapek, zawiesza się gdy:
  1. próbuję zaktualizować system ("dociągnąć" spolszczenia)
  2. próbuję zaktualizować listę pakietów w "dodaj / usuń programy"
  3. połączyć się z jakąkolwiek stroną internetową (strona startowa się pojawia, ale na tym koniec)
Identyczny problem miałem na tym laptopie po zainstalowaniu ubuntu 8.10, oraz OpenSuse 11.2.
Poza powyższymi problemami, laptop działa - tzn mogę bez problemu korzystać z pozostałych aplikacji.
Dodatkowo, problem po raz pierwszy pojawił się przy instalacji systemu z LiveCD, gdy kabel był podłączony do kompa - instalacja doszła do etapu gdy komp miał się połączyć z serwerem i po sprawie - zwiecha.
Instalacja bez kabla przebiegła bez problemów.

Z góry dziękuję za porady / pomoc, jednocześnie muszę zaznaczyć że jakiekolwiek "tipsy" potrzebuję w wersji łopatologicznej 8-)

P.S. szukałem w sieci (via google), ale niestety nie byłem w stanie znaleźć niczego co by mi pomogło w rozwiązaniu problemu.

P.S.2. łączę się przez kabel nie po WiFce a laptop jest na tyle stary że na tę chwilę spełnia funkcję "desktopa".
mikael
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Laptop Targa Traveller zawiesza się

Post autor: mikael »

aż się nie chce uwierzyć że nikt nie ma pomysłu...
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Odp: Laptop Targa Traveller zawiesza się

Post autor: kris55 »

Witam.
Pomysł to może i jest, ale podstawowych informacji w poście brak, a nikt jak widać nie chce bawić się we wróżkę. Stad brak odpowiedzi.
Przede wszystkim opisz laptop Targa Traveller - co to jest (?), co ma w środku, modeli jest kilka z różnym wyposażeniem, jaki procesor, jaka grafika (procesor ?), jaka pamięć, jaka karta sieciowa, jaki czytnik - to na początek.
Może jak to podasz, ktoś Ci odpowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”