brak lanu-zmiana dnsów na złe przez net.managera
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
tydzień temu w moje kablówce coś wymieniali w efekcie czego nie miałem netu. Po pojawieniu się znów połączenia win xp działa ok ale ubuntu 9.04 nie chce łączyć się z netem.Od zawsze ubuntu podczas instalacji samo wszystko ustawiało i było ok. Ale po tej awarii coś się w mojej sieci zmieniło tak że ubuntu nie potrafi samo już nic poustawiać. Posłużyłem się poradnikiem z tego forum: viewtopic.php?t=104048 . Okazuje się że w kroku 4 -edycja dns kryje się być może problem. Po wpisaniu dnsów jakie mój provider daje,zapisaniu ich w formie z poradnika (czyli same nameserver i tu adres, bez żadnych dodatków) sieć działa przez parę sekund.Tzn wgrywa się stronka itp .Ale po paru sekundach wszystko zamiera.Okazuje się że networkmanager sam zmienia jeden z dnsów na inny (z inną końcówką) i dopisuje jakieś domeny mojego providera (w pliku /etc/resolv.conf ). Mam wrażenie że właśnie przez to nie mogę łączyć się z netem.
PYTANIE 1-jak zablokować networkmanagera by sam nic nie zmieniał w konfiguracji w /etc/resolv.conf ?
Pytanie 2-dlaczego ubuntu samo po awarii w sieci nie potrafi już poprawnie samo ustawić sieci?
czy na prawdę nikt nie ma pojęcia o co chodzi poza jakże konstruktywnymi uwagami moda?
W końcu gdzie ludzie mają znaleźć pomoc ,skoro tak w gazetach tyle się mówi o wspaniałej rzeczy jaką dla społeczności linuxa jest pomoc na forach to proszę gdzie ona do #$%#% jest?
PYTANIE 1-jak zablokować networkmanagera by sam nic nie zmieniał w konfiguracji w /etc/resolv.conf ?
Pytanie 2-dlaczego ubuntu samo po awarii w sieci nie potrafi już poprawnie samo ustawić sieci?
czy na prawdę nikt nie ma pojęcia o co chodzi poza jakże konstruktywnymi uwagami moda?
W końcu gdzie ludzie mają znaleźć pomoc ,skoro tak w gazetach tyle się mówi o wspaniałej rzeczy jaką dla społeczności linuxa jest pomoc na forach to proszę gdzie ona do #$%#% jest?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: brak lanu-zmiana dnsów na złe przez net.managera
Mam wrażenie, że mylisz społeczność linuksa ze społecznością wróżbitów. Jak ci pomóc, jeśli tak definiujesz problem:
Napisz konkretnie jak przedtem konfigurowałeś połączenie a jak robisz to teraz, napisz jakie zmiany wprowadza NM to może coś się wymysli ...
.
"Coś" i "jakieś" nie stanowią żadnej bazy na początek ...... w moje kablówce coś wymieniali ...
... coś się w mojej sieci zmieniło tak że ubuntu nie potrafi samo już nic poustawiać ...
... networkmanager sam zmienia jeden z dnsów na inny (z inną końcówką) ...
... dopisuje jakieś domeny mojego providera ...
Napisz konkretnie jak przedtem konfigurowałeś połączenie a jak robisz to teraz, napisz jakie zmiany wprowadza NM to może coś się wymysli ...
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
wróżbitów mówisz:
-nie wiem co wymienili w mojej sieci-jakieś urządzenie -tak powiedział gość który robi za montera w kablówce.Zresztą co to za różnica skoro konfigurację trzeba zrobić lokalnie z danymi podanymi przez providera (te dane znakomicie funkcjonują dla windowsa) więc po co ci te informacje.Chyba tylko po to by coś odpowiedzieć.
-gdybym wiedział co jest spieprzone zapewne bym nie prosił o pomoc -dlatego piszę że COŚ się zmieniło w konfiguracji sieci mojego ubuntu a w dalszej części postu próbuję SAM dojść co i naprowadzić może kogoś mądrzejszego ode mnie
Napisałem KONKRETNIE co się dzieje z konfiguracja sieci w ubuntu. Trzeba czytać całą treść a nie zatrzymywać się na pierwszym wyrazie z postu!
Powtórzę jeszcze raz: najprawdopodobniej (nie wiem tego na pewno-to zadanie dla kogoś innego) networkmanager sam zmienia dnsy -jeden z nich -na inny pobierając go od mojego providera.Skoro windows może funkcjonować ze sztywno zapisanymi dnsami to linux też . Problem jak to zrobić skoro po zrealizowaniu wskazówek z FAQa (adres podany wcześniej) networkmanager sam zmienia dnsy? Bardziej łopatologicznie nie potrafię.Przeczytaj ze trzy razy jeśli dalej nie kumasz...
(przed zmianami w mojej kablówce ubuntu samo -out of the box-miało siec i nie musiałem nic konfigurować ręcznie-zapewne automatycznie pobierało dnsy i było OK ,teraz nie jest)
-nie wiem co wymienili w mojej sieci-jakieś urządzenie -tak powiedział gość który robi za montera w kablówce.Zresztą co to za różnica skoro konfigurację trzeba zrobić lokalnie z danymi podanymi przez providera (te dane znakomicie funkcjonują dla windowsa) więc po co ci te informacje.Chyba tylko po to by coś odpowiedzieć.
-gdybym wiedział co jest spieprzone zapewne bym nie prosił o pomoc -dlatego piszę że COŚ się zmieniło w konfiguracji sieci mojego ubuntu a w dalszej części postu próbuję SAM dojść co i naprowadzić może kogoś mądrzejszego ode mnie
Napisałem KONKRETNIE co się dzieje z konfiguracja sieci w ubuntu. Trzeba czytać całą treść a nie zatrzymywać się na pierwszym wyrazie z postu!
Powtórzę jeszcze raz: najprawdopodobniej (nie wiem tego na pewno-to zadanie dla kogoś innego) networkmanager sam zmienia dnsy -jeden z nich -na inny pobierając go od mojego providera.Skoro windows może funkcjonować ze sztywno zapisanymi dnsami to linux też . Problem jak to zrobić skoro po zrealizowaniu wskazówek z FAQa (adres podany wcześniej) networkmanager sam zmienia dnsy? Bardziej łopatologicznie nie potrafię.Przeczytaj ze trzy razy jeśli dalej nie kumasz...
(przed zmianami w mojej kablówce ubuntu samo -out of the box-miało siec i nie musiałem nic konfigurować ręcznie-zapewne automatycznie pobierało dnsy i było OK ,teraz nie jest)
- igotit4free
- Przyjaciel
Gdybym ja miał taki problem ja ty, to określiłbym rodzaj adresowania w sieci (statyczne, dynamiczne), podałbym dane konfiguracyjne jakie otrzymałem od providera (bez kluczy i haseł oczywista), podałbym wynik szeregu komend tj. lshw, lspci, route, ifconfig z linuksa i ipconfig spod Win, wkleiłbym też zawartość pliku /etc/resolv.conf przed i po zmianach ...
To wszystko są KONKRETNE informacje dające rzetelny wgląd w rodzaj, konfigurację i ewentualne nieprawidłowości w działaniu twojej sieci.
Ty wolisz zgaduj-zgadulę i stwierdzenia typu "coś", "jakieś", "inny" i "na windows działa" ... twój wybór. Może rzeczywiście znajdzie się ktoś, kto spojrzy w szklaną kulę i coś ci poradzi ...
.
To wszystko są KONKRETNE informacje dające rzetelny wgląd w rodzaj, konfigurację i ewentualne nieprawidłowości w działaniu twojej sieci.
Ty wolisz zgaduj-zgadulę i stwierdzenia typu "coś", "jakieś", "inny" i "na windows działa" ... twój wybór. Może rzeczywiście znajdzie się ktoś, kto spojrzy w szklaną kulę i coś ci poradzi ...
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Tu nie musi być DNS.
Pamiętam kiedyś - jak w usłudze Dialnet trzeba było przestawić wartość MTU z 1500 na 1498 - bo inaczej nic nie działało.
Objawy były dokładnie takie - jak u Ciebie.
Po za tym - ważne są logi - np, klienta dhcp, połączenie - czy statyczne czy dhcp, czy idą pingi na bramę, czy idą pingi na inne serwery po IP, logi z dmesg - dotyczące interfejsu sieciowego, itp.
Szklana kula nie pokaże zawartości twojego komputera, a forumowa wróżka też ma wolne
Zobacz też to:viewtopic.php?t=113990
To by było na tyle

Pamiętam kiedyś - jak w usłudze Dialnet trzeba było przestawić wartość MTU z 1500 na 1498 - bo inaczej nic nie działało.
Objawy były dokładnie takie - jak u Ciebie.
Po za tym - ważne są logi - np, klienta dhcp, połączenie - czy statyczne czy dhcp, czy idą pingi na bramę, czy idą pingi na inne serwery po IP, logi z dmesg - dotyczące interfejsu sieciowego, itp.
Szklana kula nie pokaże zawartości twojego komputera, a forumowa wróżka też ma wolne

Zobacz też to:viewtopic.php?t=113990
To by było na tyle

-
- Sędziwy Jeż
To chyba jednak była wina samej kablówki a nie ubuntu.Bo wczoraj nagle bez powodu ubuntu zaczęło łączyć się z internetem.Z tą różnicą że na pasku zadań ikonka powiadamiająca o podłączeniu do sieci pokazuje że sieci nie ma
.Ustawienia w network menadżerze są takie jak były przed awarią (automatycznie otrzymywane dns) ale również zgodnie z informacjami z faqa (link wyżej) zmieniłem ręcznie ustawienia na takie jak w windowsie.Sieć w tej chwili działa i nie przestaje działać.Jedyne co mnie by jeszcze interesowało to to dlaczego wcześniej nie chciało działać (ale to chyba zadanie dla specjalisty od sieci i sposobu obsługi sieci w ubuntu).
Temat można zamknąć.

Temat można zamknąć.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Podobny problem.
Wicd Network Manager zlikwidował problem
nawiązywał połączenie bez problemusudo dhclient
Wicd Network Manager zlikwidował problem