Linksys WRT54GC V3 nietypowe połączenie

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
kriscraven
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Linksys WRT54GC V3 nietypowe połączenie

Post autor: kriscraven »

Witam
Potrzebuje podłączyć router wifi Linksys do komputera po kablu i za jego pomocą bezprzewodowo ciągnąć neta z routera UPC (po prostu podpięty do kablówki) w innym pokoju. I jak łatwo się domyślić nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, więc proszę o pomoc.
ja_zak
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Linksys WRT54GC V3 nietypowe połączenie

Post autor: ja_zak »

Przed Tobą stoją dwa problemy:
1. Zmusić router aby interfejs wlan był traktowany jako interfejs wan.
2. Zestawić ze sobą oba urządzenia.

Ad1. Niestety, musisz pobawić się alternatywnym firmware typu OpenWRT lub DD-WRT (dawno nie siedziałem w tych sprawach, więc jeśli ktoś będzie mógł to niech mnie w razie potrzeby poprawi) albowiem oryginalny firmware nie przewiduje takich ustawień. Alternatywny firmware będzie Ci również potrzebny i później aby odpowiednio ustawić interfejs wlan w punkcie 2.

Ad2. Z routerem UPC możesz połączyć się na trzy sposoby:
a) bridge - wymagana odpowiednia konfiguracja (o ile w ogóle możliwa) routera UPC. Dodatkowo router UPC nie będzie rozsyłał już "bezprzewodowego internetu" dla innych użytkowników.
b) ustawienie Linksysa w trybie AP Client - UPC działa normalnie, Linksys ma internet tylko przewodowy
c) ustawienie Linksysa w trybie Repeater - UPC działa narmalnie, Linksys też powinien;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”