Sieć w domku
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Ubuntu jako server
Witam
Postanowiłem założyć w domu server. Stał by on tylko dla nauki oraz abym mógł uczyś się bardziej "skomplikowanego" linuxa nie niszcząć swojego kompa. Jednak mam pare pytań, ale zanim je zadam chciałbym opisać jak by to miało wyglądać.
Mój komputer domowy jest podłączony do ruternu za pomocą kabla <a rutern wiadomo z internetem>(sytem operacyjny Linux-Ubunut
Posiadam Również laptopa, który łączy się przez Wi-Fi z ruternem. (system operacyjny Windows XP)
Server jest to stary komputer który byłby połączony kablem z ruternem.
Mam kilka pytań:
1. Czy jak by server był postawiony na linuxe, to czy dało by się z nim łączyć zapomocą wirtualnego pulpitu z windowsa?
2. Server Chciałbym jako "dysk wspólny" między tymi komputerami, oraz do zabawy.. interesowała by mnie obsługa na początek przez zdalny pulpit. Czy jest jakieś lekkie środowisko graficzne (aby nie zwalniało bardzo komputera), oraz ewentualnie jakies programy pozwalające połączyć się przez wirtualny pulpit?
3. Chciałbym bawić sie na serverze z stronami (uczyć sie konfigurować server, zrobić na nim ftp itd), czy takie opcję będe mógł robić zapomocą wirtualnego pulpitu?
Narazie chciałbym korzystać z wirualnego pulpitu ponieważ komendy są mi jeszcze obce, może w późniejszym czasie przejść na terminal.
Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi.
Michał Wójcik
Postanowiłem założyć w domu server. Stał by on tylko dla nauki oraz abym mógł uczyś się bardziej "skomplikowanego" linuxa nie niszcząć swojego kompa. Jednak mam pare pytań, ale zanim je zadam chciałbym opisać jak by to miało wyglądać.
Mój komputer domowy jest podłączony do ruternu za pomocą kabla <a rutern wiadomo z internetem>(sytem operacyjny Linux-Ubunut
Posiadam Również laptopa, który łączy się przez Wi-Fi z ruternem. (system operacyjny Windows XP)
Server jest to stary komputer który byłby połączony kablem z ruternem.
Mam kilka pytań:
1. Czy jak by server był postawiony na linuxe, to czy dało by się z nim łączyć zapomocą wirtualnego pulpitu z windowsa?
2. Server Chciałbym jako "dysk wspólny" między tymi komputerami, oraz do zabawy.. interesowała by mnie obsługa na początek przez zdalny pulpit. Czy jest jakieś lekkie środowisko graficzne (aby nie zwalniało bardzo komputera), oraz ewentualnie jakies programy pozwalające połączyć się przez wirtualny pulpit?
3. Chciałbym bawić sie na serverze z stronami (uczyć sie konfigurować server, zrobić na nim ftp itd), czy takie opcję będe mógł robić zapomocą wirtualnego pulpitu?
Narazie chciałbym korzystać z wirualnego pulpitu ponieważ komendy są mi jeszcze obce, może w późniejszym czasie przejść na terminal.
Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi.
Michał Wójcik
- uszek2007
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: Inna
Odp: Sieć w domku
Jasne zeby się dało1. Czy jak by server był postawiony na linuxe, to czy dało by się z nim łączyć zapomocą wirtualnego pulpitu z windowsa?
Służy do tego program NX Client for Windows dzięki któremu możesz połączyć się z twoim serwerem linuksowym.
Pokombinuj z Sambą stworzysz dysk wspólny " Sieciowy"Server Chciałbym jako "dysk wspólny" między tymi komputerami, oraz do zabawy.. interesowała by mnie obsługa na początek przez zdalny pulpit. Czy jest jakieś lekkie środowisko graficzne (aby nie zwalniało bardzo komputera), oraz ewentualnie jakies programy pozwalające połączyć się przez wirtualny pulpit?
Będziesz mogł to wykonać od tego jest Synaptic odpowiednie pakiety i do roboty napewno dasz sobię radęChciałbym bawić sie na serverze z stronami (uczyć sie konfigurować server, zrobić na nim ftp itd), czy takie opcję będe mógł robić zapomocą wirtualnego pulpitu?
Polecam używać pakietów z
GUI czyli z nakładką graficzną , bo dla zółtodzioba jest to trudne sam wiem po sobie.
Szukasz darmowy szybki hosting ?? online@linux.pl. Mój blog online.atm.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
uczek2007, ale te pakiety zamiast ubuntu?
- nithathak
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Te pakiety to programy między innymi na ubuntu.
Tutaj masz howto do LAMP = Apache + MySQL + PHP
viewtopic.php?t=92255
Do graficznego zarządzania serwerem polecam Webmina. Administrujemy przez przeglądarkę.
Tutaj masz howto do LAMP = Apache + MySQL + PHP
viewtopic.php?t=92255
Do graficznego zarządzania serwerem polecam Webmina. Administrujemy przez przeglądarkę.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
od 1
Dodaj mac sewera na routerze (jeśli filtrujesz adresy). Uruchom ssh:
Na windowsie pobierz darmowe putty (klient ssh dla windows) i łacz się ze swoim serwerem
Dodaj mac sewera na routerze (jeśli filtrujesz adresy). Uruchom ssh:
Kod: Zaznacz cały
sudo /etc/init.d/ssh start