WDC WD800JD-22JNA0 licznik ponownie przydzielonych sektorów

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Gelo175
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

WDC WD800JD-22JNA0 licznik ponownie przydzielonych sektorów

Post autor: Gelo175 »

Od jakiegoś czasu pod Windowsem Vista i 7 wyskakiwało powiadomienie, że niedługo dysk ulegnie uszkodzeniu i próbowałem naprawiać, ale nic to nie dawało, myślałem że Windowsy wariują. Wczoraj zainstalowałem Ubuntu 9.10 i Narzędzie do obsługi dysków Palimpsest pokazało mniej wiecej takie samo powiadomienie jak Windows, tylko, że bardziej szczegółowe. Chodzi o ponownie przydzielone sektory, jest ich 5 razy za dużo. Nie wiem w ogóle o co z tym chodzi, jak sie tego pozbyć, próbowałem kilkoma programami od Western Digital ale nic to nie dało. Załączam screena z Palimpsesta, może ktoś będzie wiedział o co chodzi. Proszę o pomoc
Obrazek
Jest to dysk SATA 80GB i jest na nim Windows 7, posiadam jeszcze 2 dyski ATA 80GB na którym jest Ubuntu i ATA 120GB na którym mam różne dane i z nimi problemu zadnego nie ma..
wafel007
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: WDC WD800JD-22JNA0 licznik ponownie przydzielonych sektorów

Post autor: wafel007 »

wczoraj mi cos 3 razy zaklekotalo pod winda a jak sie przelaczylem na ubuntu wyskoczylo mi to samo, tylko ze ja mam problem z 1 sektorem ktorego nie remapowalo ;/
z tego co wiem trzeba spod liveCD pobawic sie badblocks'em
u mnie trafilo w pusta partycje, ale po zabawie, formatowaniu utracilem mozliwosc uzyskania tam ntfs ;/ pod ubuntu udalo mi sie utworzyc z niej fat32

jakby ktos cos wiedzial co z tym zrobic, zeby go remapowalo, to niech da znac

PS mam prawie identyczny dysk, 80gb wd sata.. tyle ze 2.5 roku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”