"nałożenie" sterownika na sterownik - nVidia

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
zbig992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

"nałożenie" sterownika na sterownik - nVidia

Post autor: zbig992 »

Mam lapka HP dv6840ew, system jak w profilu: Ubuntu 9.10 32 bitowy

po wielu problemach z internetem w końcu się udało i chciałem zainstalować sterowniki do grafiki (Geforce 8400M GS)
ze strony nvidii pobrałem sterownik ver. 190.42 (w formacie .run), zainstalowałem, wszystko elegancko śmigało :) Potem jakoś się zdarzyło że wbiłem się w sterowniki własnościowe... No i przedobrzyłem. Był tam na liście driver nvidii i kliknąłem "Włącz". Driver się zainstalował, uruchomiłem ponownie komputer i nie działczy :< Mogę tylko uruchomić w trybie recovery, próba uruchomienia startx sypie mi, że rdzeń drivera to 190.42 a pliki są od 173.xx i nie można załadować menedżera okien

Da się jakoś spod konsoli usunąć sterownik własnościowy, ew. zrobić coś żeby to zatrybiło bez formata ? Dałoby coś po prostu zainstalowanie jeszcze raz sterownika, który pobrałem ?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Odp: "nałożenie" sterownika na sterownik - nVidia

Post autor: jacekalex »

Pojechałeś po bandzie.

Na stronie nVidii sa sterowniki binarne - w formie skryptu - który buduje moduł kernela ze sterownikiem w środku.

Natomiast w Ubuntu - w repozytoriach są sterowniki w paczkach.

Jeśli ktoś chce koniecznie ze strony - nvidia - to powinien najpierw odinstalować poprzedni sterownik - żeby się nie pomieszały.

Możesz spróbować usunąć wszystkie paczki nvidia przez apt-get, oraz odinstalowac sterownik binarny - uruchamiając go z opcją - o ile pamiętam -

Kod: Zaznacz cały

--uninstall
Po za tym złą paczkę ze sterami zainstalowaleś zainstalowałeś - powinieniś zaistalować
nvidia-glx-185
wersja sterownika 185.18.36-0ubuntu9 - u mnie chodzi ok.

Krótko mówiąc nie ma reguly - że to czy tamto musi pomóc - ale ja bym wywalił wszystkie sterowniki w kolejności i sposobem odwrotnym do tego - jak zostały zainstalowane - i zainstalował jeden z nich - ten który się łatwiej instaluje (pod warunkiem - że działa dobrze).

A na przyszłość - nie instaluje się sterów jeden na drugim - sterowniki to nie kanapki.

Po za tym - jak przy instalacji umieścisz folder home na osobnej partycji,
i zrobisz backup ważnych danych - jakieś kosmiczne konfiguracje - pliki bazy danych, itp - to format nie będzie jakimś strasznym przeżyciem.

Pozdrawiam
;)
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
zbig992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86

Post autor: zbig992 »

udało mi się zrobić tak, że sterownik ze strony nvidii jeszcze raz zainstalowałem spod konsolki i wszystko działa (odpukać) jak należy :)

że sterowniki nie kanapki to wiem, ale że na linuxie raczej słabo się na razie znam "chciałem zobaczyć co sie stanie" i masz babo placek :D
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: dk75 »

dpkg-query -l nvidia*
pokaże ci listę wszystkich znanych pakietów z nazwą nvidii
  1. te które będą miały "ii" na początku są zainstalowane ( te cię interesują )
  2. te które będą miały "modaliases" na końcu można zostawić ( dzięki nim "sterowniki własnościowe" rozpoznają kartę i jaki sterownik może być z nią użyty )
  3. te które będą miały "common" na końcu też zostaw
resztę możesz odinstalować

jednym słowem

apt-get --purge remove $(dpkg-query -l nvidia* |awk '!/modaliases|common|\||=|^un / {ORS=" "; print $2}')
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”