Dziwne zachowywanie się myszy USB pod U9.04 i 9.10

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
tomek1111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Dziwne zachowywanie się myszy USB pod U9.04 i 9.10

Post autor: tomek1111 »

Cały mój problem opisałem tu viewtopic.php?t=112830 i wydaje mi się że w tym dziale powinien być ten temat.
tomek1111 pisze:Witam!
Niestety mam podobny problem od czasów zainstalowania 9.04. Dwa komputery (zupełnie odmienne konfiguracje) i 3 myszki, Creative bezprzewodowa, Logitech (jakiś tani model) i Tracer, wszystkie optyczne i wszystkie na USB.
Na jednym kompie (domowym, AMD Ubuntu 9.10 i 9.04, Ati wszystko na 64bit) cyrki wyczynia prawy przycisk myszy, bardzo często pojedyncze kliknięcie interpretowane jest jak kilka kliknięć i menu kontekstowe zdąży tylko mignąć i natychmiast zamyka się. Zwykle trzy lub cztery razy muszę kliknąć :wall: i sprawdziłem to na tych trzech myszkach.
Na kompie w pracy Ubu9.04, Intel, NVidia 32bit. Problem jest ale tylko w Firefoksie i tyko z tym prawym przyciskiem myszy. Klikając na cokolwiek np. chcąc zapisać obrazek lub otworzyć coś w nowej karcie losowo po jednorazowym kliknięciu wybierają się wszystkie dostępne pozycje menu z pod prawego przycisku zanim menu wyświetli się na ekranie i na tym kompie też wypróbowałem te 3 myszki. Zawsze ten sam problem. Wszystkie myszki sprawdzone na komputerze z Windows XP i działają poprawnie.
Po podłączeniu myszek PS/2 na obu komputerach wszystko jest w porządku ale problem nadal nie jest rozwiany :-(
Co jest z tym USB+mysz?
Dodam jeszcze że w myszce logitech zmieniłem mikroprzełączniki wylutowane z nowej i od nowości popsutej myszki, do każdego równolegle wlutowałem kondensator ceramiczny 100pF by zniwelować ewentualne mikrodrgania styków i zmienić charakterystykę zbocza - zero efektu.....
Problem na dwóch zupełnie różnych kompach. Od przesiadki na 9.04 i 9.10 zmuszony jestem do korzystania z starych myszy na ps/2
Jakieś pomysły?

EDIT:
Zapomniałem dodać że identyczny myszor ale w wersji PS/2 działa u koleżanki doskonale na 9.10. No i zapomniałem dodać że oczywiście podczas prób okraszonych siarczystym przeklinaniem odłączałem wszystkie urządzenia na USB, były tylko te problematyczne myszy
OK, rozumiem, zmieniłem.
macer
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Problem z myszami USB pod U9.04 i 9.10

Post autor: macer »

Jakieś pomysły?
Mój pierwszy pomysł jest taki żebyś usunął z tematu słowo "problem" bo to niezgodne z regulaminem.
§ 2. Zakładanie tematów:

4. Używanie w tytułach słowa PROBLEM (oraz wszelkich jego synonimów) jest całkowicie zakazane.
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Problem z myszami USB pod U9.04 i 9.10

Post autor: karmelek »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”