Mój problem polega na tym, że gdy podłączam słuchawki do komputera, dźwięk z głośników nie wycisza się i grają zarówno słuchawki jak i głośniki.
Na wstępie napiszę, że już przeglądałem kilka tematów podobnych do mojego, ale nic co robiłem nie rozwiązało mojego problemu.
Mój komputer to Dell Latitude C840, używam kubuntu 9.10.
Nie udało mi się znaleźć żadnego poradnika dla tego laptopa, więc użyłem tego (Method G). Plik /etc/modprobe.d/alsa-base był pusty. Ten sposób nie poskutkował. Dopisałem później trzy linijki (zgodnie z jakimś tutorialem), a więc całość pliku wygląda tak:lspci | grep Audio
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
W pliku /etc/modprobe.d/options (który był pusty) wpisałem:options snd-hda-intel model=dell-m42
sudo modprobe snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=3stack enable=yes
options snd-hda-intel model=auto position_fix=1 enable=yes
Na koniec zainstalowałem ASLA.options snd-hda-intel model=hippo
Pomimo tych starań nadal mam dźwięk w głośnikach przy odtwarzaniu muzyki przez słuchawki.
Czytałem że w Regulatorze Głośności wystarczy wyciszyć kanał Front (mający odpowiadać za dźwięk w głośnikach) i to rozwiązuje problem, ale takiego u siebie nie widzę. Nie mam także suwaka headphones.
Liczę na pomoc.
Z góry dzięki!
EDIT:
Ubuntu mam z tej strony: http://www.kubuntu.org/getkubuntu Ściągnąłem je w wersji 9.04. Później zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji. (9.10)