Nie przełącza dźwięku z głośników na słuchawki

Grafika, film, dźwięk.
nowakrzych
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Nie przełącza dźwięku z głośników na słuchawki

Post autor: nowakrzych »

Witam,

Mój problem polega na tym, że gdy podłączam słuchawki do komputera, dźwięk z głośników nie wycisza się i grają zarówno słuchawki jak i głośniki.

Na wstępie napiszę, że już przeglądałem kilka tematów podobnych do mojego, ale nic co robiłem nie rozwiązało mojego problemu.
Mój komputer to Dell Latitude C840, używam kubuntu 9.10.
lspci | grep Audio
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
Nie udało mi się znaleźć żadnego poradnika dla tego laptopa, więc użyłem tego (Method G). Plik /etc/modprobe.d/alsa-base był pusty. Ten sposób nie poskutkował. Dopisałem później trzy linijki (zgodnie z jakimś tutorialem), a więc całość pliku wygląda tak:
options snd-hda-intel model=dell-m42
sudo modprobe snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=3stack enable=yes
options snd-hda-intel model=auto position_fix=1 enable=yes
W pliku /etc/modprobe.d/options (który był pusty) wpisałem:
options snd-hda-intel model=hippo
Na koniec zainstalowałem ASLA.
Pomimo tych starań nadal mam dźwięk w głośnikach przy odtwarzaniu muzyki przez słuchawki.

Czytałem że w Regulatorze Głośności wystarczy wyciszyć kanał Front (mający odpowiadać za dźwięk w głośnikach) i to rozwiązuje problem, ale takiego u siebie nie widzę. Nie mam także suwaka headphones.

Liczę na pomoc.
Z góry dzięki!

EDIT:
Ubuntu mam z tej strony: http://www.kubuntu.org/getkubuntu Ściągnąłem je w wersji 9.04. Później zrobiłem aktualizację do najnowszej wersji. (9.10)
emeryt
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Nie przełącza dźwięku z głośników na słuchawki

Post autor: emeryt »

To jest sprawa czysto mechaniczna. Włożenie wtyczki słuchawek powoduje rozwarcie połączenia do głośników. Sprawdź, czy dobrze dopchnąłeś wtyczkę.

//k2cl: sprawa czysto mechaniczna - aby na pewno? Mój laptop można było pod ubu 7.10 skonfigurować tak, że słuchawki grały razem z głośnikami... potem nigdy się tym nie interesowałem, ale byłbym daleki od zwalania wszystkiego na poprawne podłączenie minijacka od słuchawek...

EDIT:
Prawidłowa konstrukcja minijacka powoduje odłącznie głośników po włożeniu wtyczki.
Widocznie producent laptopa zlutował je na stałe.
smigol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: smigol »

emeryt pisze:To jest sprawa czysto mechaniczna. Włożenie wtyczki słuchawek powoduje rozwarcie połączenia do głośników. Sprawdź, czy dobrze dopchnąłeś wtyczkę.

//k2cl: sprawa czysto mechaniczna - aby na pewno? Mój laptop można było pod ubu 7.10 skonfigurować tak, że słuchawki grały razem z głośnikami... potem nigdy się tym nie interesowałem, ale byłbym daleki od zwalania wszystkiego na poprawne podłączenie minijacka od słuchawek...

EDIT:
Prawidłowa konstrukcja minijacka powoduje odłącznie głośników po włożeniu wtyczki.
Widocznie producent laptopa zlutował je na stałe.
No nie do końca, to jest problem programowy, mi się tak robi po każdej aktualizacji jajka, i teraz jak uda mi sie to naprawic to sobie zapisze jak to zrobiłęm.
the glow

Post autor: the glow »

Niestety, to nie jest problem sprzętowy. Wiem na sto procent, bo mam dual boot. Windows bez problemu przepina dźwięk - Ubuntu nie. Wersja 10.10. Ktokolwiek wynalazł jakiś sposób?
Awatar użytkownika
boogie_woogie
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: boogie_woogie »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”