ubuntu 9.10 i poszarpana czcionka w kadu

Jak się dogadać?
mattca
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

ubuntu 9.10 i poszarpana czcionka w kadu

Post autor: mattca »

Zaktualizowałem 9.04 do 9.10 ale jest pewien problem. Kadu wygląda tak jak podałem w załączniku. Tak wyglądała też lista znajomych, również okno rozmowy - wszystko poszarpane. Zmieniłem czcionkę w kadu na inną, pomogło, ale w "środku" ciągle to samo. Kadu było przeinstalowywane.

Domyśliłem się, że może nie być tych czcionek (domyślnie w kadu było ustawione na Sans) i przypomniałem sobie, że w 9.04 instalowało się dodatkowe windowsowskie czcionki... ale po wpisaniu w terminal sudo apt-get install msttcorefonts wyskakuje:
"Uwaga, wybieranie ttf-mscorefonts-installer zamiast msttcorefonts
ttf-mscorefonts-installer jest już w najnowszej wersji."

W dodaj/usuń, takie coś jak "Microsoft Core Fonts" mam odznaczone, a jak chce zaznaczyć do instalacji pisze: "Program Microsoft Core Fonts nie może zostać zainstalowany na tym typie komputera (amd64). Albo program wymaga niestandardowych właściwości sprzętu albo dostawca nie zdecydował się wspierać tego typu komputera."

Co robić?
Załączniki
zrzut_ekranu-Konfiguracja Kadu.jpg
(67.39 KiB) Pobrany 18 razy
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: ubuntu 9.10 i poszarpana czcionka w kadu

Post autor: hsurim »

Czy wszystkie paczki Kadu zainstalowałeś ?
mattca
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No chyba tak. W synapticu nic innego nie widzę. Użyłem sudo apt-get install kadu i chyba się zainstalowało co się miało zainstalować.
patpi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: patpi »

mattca, wejdz w Konfiguracje Kadu. Konfiguracja >>Wyglad>> Czcionki i poznmieniaj tam ustawienia. Pomoglo?

PS. Do wszystkich: jest juz dostepna paczka dla Ubuntu z release candidate nowego wydania Kadu ze wsparciem dla gg8 i gg10. Chetni sa proszeni o testy czy nie ma jakichs bledow i czy nowe statusy i dlugie opisy działają jak trzeba.
Link: http://bit.ly/ubuntukadu0654rc
mattca
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tam sprawdzałem już na samym początku. Zresztą w całym systemie czcionka jest ok. Teraz zauważyłem, że poszarpana czcionka jest również w ubudsl, tzn. nie w całym programie ale np. w przyciskach "rozłącz", "ukryj"... również kiedy najadę kursorem na ikonke ubudsl, informacje o połączeniu napisane są poszarpaną czcionką.

Wygląda jakby brakowało jakichś czcionek, sam nie wiem. Jak całkowicie odinstalować Kadu? Razem z konfiguracją?? Bo zrobiłem sudo apt-get remove kadu, potem autoremove, ale po ponownej instalacji kadu jest skonfigurowane tak jka wcześniej, nic nie musiałem ustawiać, poprostu kliknąłem i działa jakby nigdy nie było reinstalowane. Jak kompletnie odinstalować?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”