Ubuntu (8.10) dźwięk przy wyłączaniu komputera (brzęczek)

Grafika, film, dźwięk.
Gulczkwas1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Ubuntu (8.10) dźwięk przy wyłączaniu komputera (brzęczek)

Post autor: Gulczkwas1 »

Witam
Problem istnieje od początku instalacji ubuntu 8.10 czyli coś około roku. Chodzi mi tu o dźwięk/ piknięcie brzęczka na płycie głównej podczas wyłączania systemu/komputera.
Jest jakaś możliwość jego uciszenia? Bo już po kilku podejściach w odszukaniu rozwiązania tego problemu, przysłowiowo opadają mi witki.:wall:

pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Mariusz
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: Ubuntu (8.10) dźwięk przy wyłączaniu komputera (brzęczek)

Post autor: borys.jr »

Przykro mi, że nie odpowiem Ci na pytanie... dodam jedynie, iż też mam ten "problem" na ubuntu 9.10, lecz pojawił się dopiero po kompilacji najnowszej alsy 1.0.22.1, prawdopodobnie to kwestia ustawienia czegoś w mixerze albo w innym miejscu. Jak znajdę, to się podzielę :)

Pozdrawiam

borysjr
adrikux

Post autor: adrikux »

Dodam od siebie, że w szkolnych pracowniach Apple, PC oraz na jednym z osobistych komputerów mam identyczną sytuację. W tych przypadkach dotyczy to Ubuntu 9.04. Osobiście nie szukałem rozwiązania, bo nie przywiązuję do tego uwagi.
Awatar użytkownika
borys.jr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: borys.jr »

Pogrzebałem trochę tu i tam (ale niezbyt głęboko, bo jestem laikiem) i okazało się, że ten brzęczek to systemowy BEEP. Wyłączyłem go zupełnie i już mnie nie denerwuje. Pytanie tylko, dlaczego systemowy beep "pierdzi"?

Przesiadłem się na xubuntu 9.10 i zmieniłem to po prostu w panelu dźwięku na pasku.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”