Szybkość działania kamery w Cheese i Skype (Labtec Webcam 2200)

Grafika, film, dźwięk.
Poohaty1982
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Szybkość działania kamery w Cheese i Skype (Labtec Webcam 2200)

Post autor: Poohaty1982 »

Witam. Kupiłem kamerkę Labtec Webcam 2200, ze względu na to, że powinna działać i ze względu na to, że ma rozdzielczość VGA 640x480.
Kamera działa po podpięciu do komputera, jednak w Cheese działa bardzo powoli i czasem nawet gestów twarzy nie jest w stanie pokazać na ekranie. W skypie trochę się sypie gdyż mam obraz podwójny i zielony a uruchamiam go poprzez:

Kod: Zaznacz cały

env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
Kamerkę mogę oddać i wziąć coś innego. Tylko co?
Posiadam starego Creativa i działa bezproblemowo. Tylko, że rozdzielczość nie jest za ciekawa.
Pozdrawiam.

EDIT
Poszedłem do sklepu, oddałem Labtec'a i wziąłem Creative'a Live! Cam Chat IM (800x600).
Działa OutOfTheBox.

EDIT2
Jednak nie działa do końca. Podczas odebrania połączenia w skypie resetuje mi połączenie internetowe;/. Dziwna sprawa, bo stara kamera nie ingerowała w połączenie.
A nie mogę znaleźć Skype'a stabilnego. jest tylko ta Beta

Podłączyłem BlueConnecta i Skype śmiga cacy. Test kamery działa dobrze i internetu nie wyłącza.

Czemu więc wyłącza WICD'a? Ekiga też nie do końca współpracuje, ale z jej pomocą raczej nie będę się komunikować

EDIT3
Wywaliłem WICD i zainstalowałem Network-Manager'a. Dalej na teście się wywala internet.

Wygląda więc na to, jakby kamera USB nie lubiła się zbytnio z kartą wifi.
Trochę to lipny przypadek, ponieważ tą kartę używam jako główny interfejs internetowy.
Nadmienię, że w /etc/network/interfaces mam "pre-up'owaną' tę kartę na inny MAC.
Ale inna kamera nie robiła z tego tytułu problemu.
NTA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne

Odp: Szybkość działania kamery w Cheese i Skype (Labtec Webcam 2200)

Post autor: NTA »

Posiadam taką samą kamerkę i mam problem z wbudowanym mikrofonem.
Tzn. podczas rozmowy z kimś nie słychać mnie. Sprawdzałam ustawienia w panelu sterowania, głośność ustawiłam na maximum i nic. Mógłby ktoś mi doradzić co może być nie tak?
Awatar użytkownika
MJ96
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Szybkość działania kamery w Cheese i Skype (Labtec Webcam 2200)

Post autor: MJ96 »

A w alsamixer sprawdzałaś?
PC: AMD Athlon 1,84 Ghz | 2 GB Ram | Nvidia Fx 5900 | HDD 40 GB
Netbook: Intel Pentium M 1,3 GHz | 256 MB Ram | Ati Mobily Radeon 9000 | HDD 30 GB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”