Kamera działa po podpięciu do komputera, jednak w Cheese działa bardzo powoli i czasem nawet gestów twarzy nie jest w stanie pokazać na ekranie. W skypie trochę się sypie gdyż mam obraz podwójny i zielony a uruchamiam go poprzez:
Kod: Zaznacz cały
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
Posiadam starego Creativa i działa bezproblemowo. Tylko, że rozdzielczość nie jest za ciekawa.
Pozdrawiam.
EDIT
Poszedłem do sklepu, oddałem Labtec'a i wziąłem Creative'a Live! Cam Chat IM (800x600).
Działa OutOfTheBox.
EDIT2
Jednak nie działa do końca. Podczas odebrania połączenia w skypie resetuje mi połączenie internetowe;/. Dziwna sprawa, bo stara kamera nie ingerowała w połączenie.
A nie mogę znaleźć Skype'a stabilnego. jest tylko ta Beta
Podłączyłem BlueConnecta i Skype śmiga cacy. Test kamery działa dobrze i internetu nie wyłącza.
Czemu więc wyłącza WICD'a? Ekiga też nie do końca współpracuje, ale z jej pomocą raczej nie będę się komunikować
EDIT3
Wywaliłem WICD i zainstalowałem Network-Manager'a. Dalej na teście się wywala internet.
Wygląda więc na to, jakby kamera USB nie lubiła się zbytnio z kartą wifi.
Trochę to lipny przypadek, ponieważ tą kartę używam jako główny interfejs internetowy.
Nadmienię, że w /etc/network/interfaces mam "pre-up'owaną' tę kartę na inny MAC.
Ale inna kamera nie robiła z tego tytułu problemu.