Jaki router pod neostradę?
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Jaki router pod neostradę?
To ja się podepnę pod temat. Czy router musi mieć wbudowany modem adsl czy można podłączyć się tak:
linia --- modem --- router --- komputery
linia --- modem --- router --- komputery
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Jeżeli modem ma interfejs RJ45 to takie coś może zadziałać. Jeżeli jest podłączany przez USB to raczej nie ma szans.
- grzepiotr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Proponuje router z wbudowanym modemem ADSL Link
Ubuntu is the Best Ubuntu Rules !!!!!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Mam podobny problem, podobny z tym, że potrzebuję routera, w którym będzie można podzielić prędkość po równo. Obecnie mam livebox. Kiedy ktoś w domu coś sciąga, albo ogląda filmy online internet drastycznie zwalnia. Chodzi o to, żeby np moja siostra nie mogła sciągać nic z prędkośią wyższą niż 30% prędkosci całego łącza.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Pentagram 6341 w cenie nie przekraczającej 250 zł z wysyłką.Ma wszystko,czego potrzebujesz a nawet więcej za rozsądne pieniądze.
U mnie śmiga od ponad roku 24/7.Podzieliłem równo pasmo na 2 kompy po IP i sprawdził się,chociaż ja używam bardziej inteligentnego podziału QoS
Taki sam kupiłem szwagrowi,skonfigurowałem i działa tak jak powinien.Z lapkiem Acer po Wi Fi (n) przez ścianę (stare kamienice w-skie) wyrabia w youtube 720p
U mnie śmiga od ponad roku 24/7.Podzieliłem równo pasmo na 2 kompy po IP i sprawdził się,chociaż ja używam bardziej inteligentnego podziału QoS
Taki sam kupiłem szwagrowi,skonfigurowałem i działa tak jak powinien.Z lapkiem Acer po Wi Fi (n) przez ścianę (stare kamienice w-skie) wyrabia w youtube 720p
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
- misiek1928
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
w takiej cenie polecam Netgear DGN2200. Ma wbudowany serwer http/ftp/samba dla magazynu danych podpiętego przez USB (PenDrive/Dysk zewnętrzny). Do tego jest to standard N z transferami do 300Mbps. Minus jest taki, że nie posiada złącza WAN z RJ45 - jest to router tylko i wyłącznie ADSL (4 gniazda RJ45 LAN + WiFi).Foka0111 pisze:Pentagram 6341 w cenie nie przekraczającej 250 zł z wysyłką.Ma wszystko,czego potrzebujesz a nawet więcej za rozsądne pieniądze.
http://michal.superuser.org.pl/blog | Registered Linux User #516064
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Moim zdaniem bardziej przydaje się WAN RJ-45 niż możliwość podpięcia dysku czy drukarki USB.
Po 3 latach z TP i Netią będę miał szansę na Aster i musiałbym router zmieniać a tak jestem w komfortowej sytuacji.LAN nr 1 zamienia się w WAN , jest też funkcja klonowania adresu, bez której ani rusz w sieciach,gdzie provider sprawdza MAC karty.
Cerberus na pudełku też ma 'n' -300 Mbit/sec. tylko 200 to pakiety kontrolne.
Żaden router "n" nie przekracza w "terenie" 100 Mb na chwilę obecną choć w specyfikacji N jest też 600 Mbit/sec , ale w praktyce będzie to jakieś 200 nie więcej.
Po 3 latach z TP i Netią będę miał szansę na Aster i musiałbym router zmieniać a tak jestem w komfortowej sytuacji.LAN nr 1 zamienia się w WAN , jest też funkcja klonowania adresu, bez której ani rusz w sieciach,gdzie provider sprawdza MAC karty.
Cerberus na pudełku też ma 'n' -300 Mbit/sec. tylko 200 to pakiety kontrolne.
Żaden router "n" nie przekracza w "terenie" 100 Mb na chwilę obecną choć w specyfikacji N jest też 600 Mbit/sec , ale w praktyce będzie to jakieś 200 nie więcej.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
- misiek1928
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Wszystko rozumiem, standardy standardami, ale za taką kasę warto mieć serwer FTP, HTTP i SAMBA z PenDribe lub dysku zewnętrznego podpiętego do routera
Sam używam TP-LINK, ale na testach mam tego Netgear'a i w tym przedziale cenowym dla posiadacza neostrady to faktycznie jest dobry towar.

http://michal.superuser.org.pl/blog | Registered Linux User #516064
- m4n14k
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Ja posiadam internet z NETII ale mój szwagier od któego dostałem router ma z TP, mój router to Edimax a wszystko zależy od tego jaki masz internet ja posiadam 20 gb i router jest ADSL2+, ale z reguły to airlive albo TP linka są bardzo popularne, wszystko zależy od ceny jaką chcesz wydać za routera. Aczkolwiek chce byś wiedział że nie zawsze cena idzie w parze z jakością