Poszukiwany średnio zaawansowany frontend do mencodera

Grafika, film, dźwięk.
yendrek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Poszukiwany średnio zaawansowany frontend do mencodera

Post autor: yendrek »

Witam.

Szukam średnio zaawansowanego frontenda do mencodera. Zainstalowałem "Arista transcoder" i "iriverter", ale one mają podstawowe opcje, sprowadzające się do wyboru źródła sygnału i wyjścia z wbudowanych presetów - a to dla mnie za mało.

Co chcę zrobić - transkodować filmy do zgrania na mój telefon - Samsung Avila (S5230). Muszę wykonywać przeskalowanie do 400x240 z jednoczesną redukcją czarnych pasów na górze i dole tak, aby filmy nie były zdeformowane przy tej rozdzielczości. Czasem, dla filmów szerokoekranowych, trzeba te pasy poszerzyć (sorrrry, zapomniałem jak się ta operacja nazywa). Format wyjściowy H.263 + AMR NB lub MPEG4 + AMR NB.

Przejrzałem "man mencoder" - ponad 8500 linii :craz: Nieco bardziej czytelna jest dokumentacja na http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/pl/en ... guide.html, ale i ona w dalszym ciągu wymaga zapoznania się z wieloma pojęciami z dziedziny kodowania multimediów, żeby odpalić mencodera z linii poleceń. A ja na to za bardzo nie mam czasu, tym bardziej że multimedia to nie jest centrum moich zainteresowań.

Czy oprócz tych dwóch narzędzi może ktoś podpowiedzieć jakieś inne ?... Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”