Wake on lan- uruchamianie poza siecią LAN
- 5w155
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Wake on lan- uruchamianie poza siecią LAN
Witam!
Potrzebuję programu, który będzie mógł uruchomić Windowsa zdalnie (Wake on lan), ale nie w sieci lokalnej.
Działam na ubuntu 9.10
Potrzebuję programu, który będzie mógł uruchomić Windowsa zdalnie (Wake on lan), ale nie w sieci lokalnej.
Działam na ubuntu 9.10
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Odp: Wake on lan
jak sama nazwa wskazuje wake on LAN działa tylko w LANie :]
- 5w155
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Odp: Wake on lan
a nie ma możliwości włączyć komputer zdalnie przez sieć Internet? Router jest włączony cały czas więc może jakoś da się uruchomić komputer do niego podłączony?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Wake on lan- uruchamianie poza siecią LAN
Przez Internet też można go włączyć, tak samo jak przez LAN. Ale jak masz go za routerem, to musisz przekierować mu port, na który jest wysyłany pakiet WOL na adres rozgłoszeniowy Twojej sieci lokalnej. Nie każdy router to potrafi. Możesz też przekierować bezpośrednio na adres komputera, który chcesz obudzisz - to też może nie zadziałać, bo router może "zapomnieć" na którym porcie był ten komputer, po jego wyłączeniu. Jeśli potrzebujesz szczegółów, to podaj wynik ifconfig. Pod Ubuntu masz program "wakeonlan".
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ja się podepnę do tematu....
Mam podobny problem tylko odwrotnie XP -> Ubuntu 10.04
Będąc na xp chce zdalnie uruchomic ubuntu (laptop - net przez wifi, router d-link dir-635). Spedzilem dzisiaj pol dnia na wertowaniu forum, google, i ni cholery- nie dziala.
Mozna prosic o wyjasnienie tego łopatologicznie?
Neta mam z adresem publicznym, puszczony przez router. Z routera leci ethernet na PC (nie istotne) i po wifi do lapka. Bedac poza domem chce uruchomic z poza lanu lapka. Jaki port i na jakim adresie mam przekierowac na routerze (czy przekierowac port 7/9 na ip zewnetrznym czy na wewnetrznym przydzielonym dla lapka-192.168.0.100).
Nie czaje tez pojecia:
Mam podobny problem tylko odwrotnie XP -> Ubuntu 10.04
Będąc na xp chce zdalnie uruchomic ubuntu (laptop - net przez wifi, router d-link dir-635). Spedzilem dzisiaj pol dnia na wertowaniu forum, google, i ni cholery- nie dziala.
Mozna prosic o wyjasnienie tego łopatologicznie?
Neta mam z adresem publicznym, puszczony przez router. Z routera leci ethernet na PC (nie istotne) i po wifi do lapka. Bedac poza domem chce uruchomic z poza lanu lapka. Jaki port i na jakim adresie mam przekierowac na routerze (czy przekierowac port 7/9 na ip zewnetrznym czy na wewnetrznym przydzielonym dla lapka-192.168.0.100).
Nie czaje tez pojecia:
Pomozcie bo mnie szlag trafi z tym i nie bede mogl spac po nocachAle jak masz go za routerem, to musisz przekierować mu port, na który jest wysyłany pakiet WOL na adres rozgłoszeniowy Twojej sieci lokalnej.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Jeśli chodzi o budzenie komputera przez WiFi to w przeważającej części przypadków jest to niemożliwe. Większość kart WiFi tego nie obsługuje. Musiałbyś na czas wyjścia poza dom, podłączyć go kabelkiem.
To jaki port trzeba przekierować, zależy od programu którego używasz do budzenia, tego na XP. Czasami można tę opcję skonfigurować, musiałbyś zajrzeć do dokumentacji tego programu, na pewno gdzieś napisali na jaki port jest wysyłany pakiet WOL. Port przekierowujesz oczywiście na adres wewnętrzny, do tego swojego laptopa (najprawdopodobniej będzie on inny przy połączeniu bezprzewodowym i inny jak podłączysz go kabelkiem). Wcześniej przypisz na routerze MAC karty sieciowej laptopa do jakiegoś stałego adresu IP.
Adres rozgłoszeniowy to adres używany jeśli chce się wysłać pakiety do wszystkich komputerów w danej podsieci. Na routerze powinien być widoczny, po angielsku "Broadcast", najpewniej będzie to u Ciebie 192.168.0.255. Na swoim routerze Linksysa nie mogłem wpisać takiego adresu, jeśli Twój zezwoli, to jest duża szansa, że WOL zadziała.
Jeśli nie, to pozostaje wpisać adres IP tego laptopa. Jak już pisałem, po wyłączeniu laptopa, router może "zapomnieć jego adres IP" i nie będzie wiedział gdzie wysłać pakiet, który miał przekierować na ten adres IP i go odrzuci.
Wszystko zależy od routera, większość prostych urządzeń może nie posiadać potrzebnych funkcjonalności, o których pisałem wyżej. Wtedy można albo kupić coś bardziej skomplikowanego (ja używam RouterStation Pro), albo wgrać lepszy firmware do routera, np. OpenWRT. Z braku czasu jeszcze nie sprawdzałem czy to zadziała, sprawdzę czy OpenWRT da radę i dam znać na forum.
To jaki port trzeba przekierować, zależy od programu którego używasz do budzenia, tego na XP. Czasami można tę opcję skonfigurować, musiałbyś zajrzeć do dokumentacji tego programu, na pewno gdzieś napisali na jaki port jest wysyłany pakiet WOL. Port przekierowujesz oczywiście na adres wewnętrzny, do tego swojego laptopa (najprawdopodobniej będzie on inny przy połączeniu bezprzewodowym i inny jak podłączysz go kabelkiem). Wcześniej przypisz na routerze MAC karty sieciowej laptopa do jakiegoś stałego adresu IP.
Adres rozgłoszeniowy to adres używany jeśli chce się wysłać pakiety do wszystkich komputerów w danej podsieci. Na routerze powinien być widoczny, po angielsku "Broadcast", najpewniej będzie to u Ciebie 192.168.0.255. Na swoim routerze Linksysa nie mogłem wpisać takiego adresu, jeśli Twój zezwoli, to jest duża szansa, że WOL zadziała.
Jeśli nie, to pozostaje wpisać adres IP tego laptopa. Jak już pisałem, po wyłączeniu laptopa, router może "zapomnieć jego adres IP" i nie będzie wiedział gdzie wysłać pakiet, który miał przekierować na ten adres IP i go odrzuci.
Wszystko zależy od routera, większość prostych urządzeń może nie posiadać potrzebnych funkcjonalności, o których pisałem wyżej. Wtedy można albo kupić coś bardziej skomplikowanego (ja używam RouterStation Pro), albo wgrać lepszy firmware do routera, np. OpenWRT. Z braku czasu jeszcze nie sprawdzałem czy to zadziała, sprawdzę czy OpenWRT da radę i dam znać na forum.