MSI U100 1,6 atom- wariuje podświetlanie

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
rudinii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

MSI U100 1,6 atom- wariuje podświetlanie

Post autor: rudinii »

Witam
Mam bardzo denerwujący problem. Po wciśnięciu klawisza funkcyjnego od rozjaśniania ekranu ten zaczyna wariować tzn sam się rozjaśnia i ściemnia (tak migocze bez końca). Dzieje się tak również gdy zamknę i otworzę pokrywę laptopa (w ustawieniach zasilania mam ustawione wygaszanie ekranu gdy zamykam pokrywę). W zasadzie było tak od pierwszego uruchomienia systemu, ale żeby dało się go użytkować wyrównałem w gconfie wartości odpowiadające za backlight w stanie używania baterii i nie. Przy starcie systemu już nie migocze jednak gdy tylko zamknę i otworzę pokrywę lub wcisnę przycisk rozjaśniania problem powraca. Bardzo prosiłbym o jakąś poradę bo już nie wyrabiam. Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły :) Używam ubuntu 9.10 netbook remix, aktualnie ostatnie jądro od ext73.

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie problemu na bugs.launchpad.net. Źródłem błędu jest gnome-power-manager. Dla wszystkich którzy maja podobny problem polecam podmienić gnome-power-manager na guidance-power-manager.
sudo apt-get install guidance-power-manager
cd /usr/bin
mv gnome-power-manager gnome-power-old
mv guidance-power-manager gnome-power-manager
sudo reboot
Mi pomogło. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
boner
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: MSI U100 1,6 atom- wariuje podświetlanie

Post autor: boner »

dzięki :) dokładnie ten sam problem miałem, <ale po włączeniu wystarczyło we właściwościach jasności ustawić kursorem i było już ok> a czy to działa to dam znać później :)
Awatar użytkownika
pafcio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: pafcio »

rudinii pisze:Witam
Mam bardzo denerwujący problem. Po wciśnięciu klawisza funkcyjnego od rozjaśniania ekranu ten zaczyna wariować tzn sam się rozjaśnia i ściemnia (tak migocze bez końca). Dzieje się tak również gdy zamknę i otworzę pokrywę laptopa (w ustawieniach zasilania mam ustawione wygaszanie ekranu gdy zamykam pokrywę). W zasadzie było tak od pierwszego uruchomienia systemu, ale żeby dało się go użytkować wyrównałem w gconfie wartości odpowiadające za backlight w stanie używania baterii i nie. Przy starcie systemu już nie migocze jednak gdy tylko zamknę i otworzę pokrywę lub wcisnę przycisk rozjaśniania problem powraca. Bardzo prosiłbym o jakąś poradę bo już nie wyrabiam. Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły :) Używam ubuntu 9.10 netbook remix, aktualnie ostatnie jądro od ext73.

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie problemu na bugs.launchpad.net. Źródłem błędu jest gnome-power-manager. Dla wszystkich którzy maja podobny problem polecam podmienić gnome-power-manager na guidance-power-manager.
sudo apt-get install guidance-power-manager
cd /usr/bin
mv gnome-power-manager gnome-power-old
mv guidance-power-manager gnome-power-manager
sudo reboot
Mi pomogło. Pozdrawiam
Dzięki rudinii. Problem pojawił się po aktualizacji do wersji 9.10. Podświetlenie zmieniało się przez parę sekund w dół i w górę. U mnie również pomogła podmiana power-managera wg instrukcji rudinii'ego
MSI Wind U100
Awatar użytkownika
WebNuLL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: WebNuLL »

Dziękuję bardzo za rozwiązanie, na notebooku ASUS UL80 ( ULV SU2300 ) podświetlenie samo się zmieniało, teraz już jak się raz ustawi to jest stałe.

Przepraszam za odkopanie tematu, ale autorowi tematu należą się podziękowania ;)

-- WebNuLL
InnyOS = ArchLinux ( www.archlinux.org )
http://youtube.com/webnull <-- PORADNIKI, UBUNTU, ARCH, DEBIAN
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”