Kreator Instalacyjny
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Kreator Instalacyjny
Witam, czy w Linuxie istnieje możliwość w miarę prostego stworzenia kreatora instalacyjnego typu NSIS?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Kreator Instalacyjny
To zależy, o co dokładnie Ci chodzi. Jeśli masz na myśli tworzenie takich plików w środowisku linuksowym ale celem jest Windows - polecam taką oto lekturę. Jeżeli tworzony instalator ma działać pod linuksem - chyba lepiej po prostu budować paczki 

Work less, climb more 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
Chodzi mi graficzne obudowanie skryptu którego zdaniem ma być upodobnienie linuxa do macosa, tzn. mam już skrypt który instaluje tapety, motyw, kursor, ikony, ustawia paski, zmienia ułożenie pasków i ikond itd. ale do tego celu trzeba użyć terminala i wszystko dzieje się z jego poziomu, chciałbym obudować to tak aby pojawił się chociaż jakaś informacja do czego skrypt służy, pasek postępu informujący o postępie instalacji i potwierdzenie jej ukończenia
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Tutaj można znaleźć 2 programy do tworzenia instalatorów, ale ich nie używałem, więc nie wiem jak działają. Może okaże się, że to jest to czego szukałeś
http://www.dobreprogramy.pl/Tworzenie-i ... x,132.html
http://www.dobreprogramy.pl/Tworzenie-i ... x,132.html
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Zainteresuj się zenity. Prosty program, być może zaspokoi Twoje oczekiwania.Pacjonek pisze:Chodzi mi graficzne obudowanie skryptu którego zdaniem ma być upodobnienie linuxa do macosa, tzn. mam już skrypt który instaluje tapety, motyw, kursor, ikony, ustawia paski, zmienia ułożenie pasków i ikond itd. ale do tego celu trzeba użyć terminala i wszystko dzieje się z jego poziomu, chciałbym obudować to tak aby pojawił się chociaż jakaś informacja do czego skrypt służy, pasek postępu informujący o postępie instalacji i potwierdzenie jej ukończenia
To zależy od tego gdzie te pliki przechowujesz. Możesz np. napisać taki "instalator" w pythonie, używając pyGTK, a następnie sprawić że zostaną one pobrane z serwera i zainstalowane. Jednak stawiałbym na paczki deb/rpm. Chyba że chcesz dać możliwość wyboru użytkownikowi.