Witam,
To mój drugi post, więc proszę o wyrozumiałość.
Jest taki problem. Używam laptopa, mam ubuntu 9.10, połączenie do lana przez wifi (każdy z 3 kompów ma stałe ip). Są też 2 stacjonarne kompy na kablu też ze stałymi ip. Na jednym jest Wiśta, na drugim expek.
Co musiałbym w ubuntu nakombinować, żeby przeglądać udostępnione zasoby pod tymi windowsami?? (są różne katalogi udostępnione)
Lan + 1x Wifi (ubuntu) & 2x skrętka (vista & xp). Dostęp z ubu do win - brak.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Lan + 1x Wifi (ubuntu) & 2x skrętka (vista & xp). Dostęp z ubu do win - brak.
W Nautilusie -> wpisz w Położenie: smb://Adres_IP_XP_lub_Visty/
lub odrazu smb://Adres_IP_XP_lub_Visty/Nazwa_udostępnionego_katalogu
lub odrazu smb://Adres_IP_XP_lub_Visty/Nazwa_udostępnionego_katalogu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Lan + 1x Wifi (ubuntu) & 2x skrętka (vista & xp). Dostęp z ubu do win - brak.
Wszystko działa ok w jedną stronę, czyli niby serwer ftp z win xp/viśta... Jak można by było np. w ubu 9.10 dodać folder z visty i xp (po jednym folderze z każdego wymienionego wingrozy) jako na przykład dysk sieciowy z prawami zapisu/odczytu?? Jak udostępniam na laptopie (ubuntu 9.10) folder przykładowo nazwany Net, Vista go widzi w "otoczeniu sieciowym" pod moją nazwą laptopa, są tu pełne prawa dostępu zapisu/odczytu. XP wogóle nie umie lub nie może wejść tak żeby wogóle zobaczył tego katalogu... Dodam, że na ubu instalowałem webmin 1.441, żeby ułatwić konfigurację samby. Zaznaczam że ubu to jest wogóle mój pierwszy w życiu linux, na którym chciałbym pracować, i w temacie jestem laikiem.