[solved] 100% przeciążony procesor komputera.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[solved] 100% przeciążony procesor komputera.
Moja przygoda z Ubuntu trwa od niedawna. System mam zainstalowany na dwóch komputerach - laptopie i nieco już starszawym desktopie P4-2GHz, 1GB RAM, grafika ATI Radeon HD3600 512kB, które pracują z trzecim komputerem windowsowym w jednej sieci i udostępnioną drukarką. Na laptopie system śmiga, że aż miło:-) natomiast na drugim kompie strasznie muli (prędzej był zainstalowany Windows XP i było wszystko OK). Uruchomiłem program "Monitor systemu" i okazało się, że zaraz po uruchomieniu system zabiera od 350 do 400MB RAM-u a procesor jest non stop obciążony 95-100%, mimo że nie są uruchamiane żadne programy. Ten sam program w liście uruchomionych procesów pokazuje jedynie aktywny program gnome-system-monitor w granicach 10-20%, natomiast reszta procesów pokazana jest jako uśpiona i 0% obciążenia procesora. Proszę o pomoc - gdzie zacząć szukać problemu ???
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Odp: 100% przeciążony procesor komputera.
Sprawdź obciążenie cpu przy pomocy innych programów - chociażby konsolowego "top"
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: 100% przeciążony procesor komputera.
Kolejne doświadczenie i nauka. Polecenie "top" pokazało proces CUPS (jak doczytałem program zarządzający drukarkami), który zajmował 60-80% czasu procesora, mimo że nic nie drukował. Od pewnego czasu i drukarka dziwnie się zachowywała - drukowała kilka stron, następnie przerwa i po restarcie kompa znowu kilka stron itd. Jak się okazało z niewiadomych powodów zwalił się sterownik drukarki, procesy wydruków były buforowane bo nie mogły zostać zrealizowane a CUPS szalał. Koniecznym było ponowna instalacja z repozytorium całego oprogramowania HP oraz ponowna instalacja drukarki. Teraz działa wszystko ok i śmiga jak ta lala. Dziękuję za pomoc i temat uważam za zamknięty.