[Wine] Dragon Age: Origins

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
FredDie
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

[Wine] Dragon Age: Origins

Post autor: FredDie »

Witam!
Zasiadłem dzisiaj do kompa z zamiarem instalacji gry Dragon Age: Origins (oryginalna, dwu-płytowa, wersja polska). Oczywiście najpierw przejrzałem wpisy nt. tej gry na WineHQ. Niektórzy pisali, że gra powinna się instalować bez problemu z płyty. Inni informowali, że instalator wykrzacza się przy instalowania silnika PhysX. Pomyślałem, że ja nie będę mieć tych problemów i przystąpiłem do instalacji.
Wkładam pierwszą płytkę DVD, jak na razie wszystko ok, instalator odpalił, nawet DirectX nie musiałem instalować przez winetricks, tylko przeszedł z płytki. Wszystkie archiwa z pierwszej płyty rozpakowały się wzorowo. Wyskoczył monit o włożenie drugiej płyty. No to zajarany, że już instalacja dobiega końca, wkładam ją, klikam "Ponów Próbę" i zonk. Wine nie wykrywa drugiej płytki, mimo że mogę ją przejrzeć w Dolphinie. Kombinowałem również z komendą:

Kod: Zaznacz cały

wine eject d:
,
jednak za nic nie chce ruszyć dalej. A było napisane jak byk, że instaluje się dobrze z płyty. Może jestem zbytnia lama, ale nie mogę sobie z tym poradzić.

Macie na to jakieś rozwiązanie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
F.
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04

Odp: [Wine] Dragon Age: Origins

Post autor: salemus »

Nie wiem czy w tym przypadku to zadziała ale ja miałem taki sam problem z Orange Box-em rozwiązałem go w wręcz prostacki sposób: skopiowałem zawartość obu płytek i odpaliłem instalke z folderu do którego wszystko wkleiłem ;)
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Awatar użytkownika
orsonik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: orsonik »

Czy jest sens instalowania tej gry? Czy po instalacji uruchomiła się gra czy tez mieliście jakieś problemy. Niby na wine piszą że coś tam chodzi ale różnie to bywa.
e-siatkarze
Wygnańcy

Post autor: e-siatkarze »

Może po prostu trzeba przepalić płytkę. Może coś Ci z płytką nie halo. A czy jest sens gra jest nawet spoko ale to też zależy od gustu.
Awatar użytkownika
salemus
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04

Post autor: salemus »

/\ UP

Po pierwsze:
Odkopujesz stary jak świat temat nic do niego nie wnosząc

Po drugie:
Skoro autor tematu nie męczył dalej problemu to chyba oznacza że już go rozwiązał (swoją drogą jeśli tak jest to przydała by się jakaś wzmianka jak ci się to udało)

Po trzecie:
Tak jest sens instalowania tej gry. Może i dla ciebie zerowy ale dla innych wielki. Ja nie widzę sensu instalowania Metina 2, ale dla kogoś to ma sens. J nawet jeśli go nie ma to każdy ma zakichane prawo do sprawdzania czy dana gra w ogóle zadziała. Dlatego też nie rozumiem rozwodzenia się czy warto grę instalować.
GNU/Linux is like a Wigwam – no Windows, no Gates, Apache inside.
Awatar użytkownika
HydeFromT70s
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: HydeFromT70s »

To ja odświeżę...

Zainstalowałem Dragon Age'a (wersja 3xDVD5- wersja elektroniczna). Zainstalowała się bez problemu (wywallił się physX pod koniec, ale zainstalowałem go ręcznie i poszedl). Problem jest taki, że po spatchowaniu do 1.01 gra rusza, ale filmik początkowi "miga" na czarno z dosyć dużą częstotliwością (zastosowałem się do rady Flickering black movies tutaj http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... &iId=18283 ale nie pomoglo). Drugi problem to brak dźwieku (rada na tej samej stronie tez nie pomaga).

Jakieś pomysły? Chciałbym sobie naprawdę pograć w tą gierkę, bo z tego co na YT widzę to gieraszka działa nawet bardzo płynnie pod linuksme :)

Dobra z mrugającym obrazem sobie poradziłem:

winetricks
i w okienku zaznaczamy

orm=backbuffer Registry Tweak: OffscreenRenderingMode=backbuffer
Pozostał problem z brakiem dźwięku....

Heh, problem z dzwiękiem też już rozwiązany. Okazało się, że gra domyślnie nie znalazła odpowiedniego urządzenia audio i w

/home/username/BioWare/Dragon Age/Settings/DragonAge.ini
sekcji

[AudioOptions]
SoundDisabled=1
miałem wyłączony dźwięk- wystarczyło zmienić 1 na 0 :)

EDIT:

Pojawił się jeszcze jeden problem, mianowicie problem z kursorem / kamerą. W momencie gdy przytrzymam PPM i chcę obrócić kamerę to zaczyna wariować jak głupia (obraca się z prędkością kilkuset obrotów na minutę :P)- nie da się normalnie, płynnie obrócić kamery....

Próbowałem już z opcją:

[Software\\Wine\\DirectInput]
"MouseWarpOverride"="force"
ale wówczas kursor jest na środku ekranu i jest "zablokowany" (nie da się nim ruszyć po ekranie bo i tak wraca na swoją pozycję). Opcje enabled / disabled nie przynoszą efektu.... :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”