Stronghold 2 prawie działa...

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
alientor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Stronghold 2 prawie działa...

Post autor: alientor »

Witam.

Jako, że przez ostatni miesiąc miałem zbyt wiele wolnego czasu wziąłem się za testowanie na Ubuntu "Twierdzy". Instalacja Stronghold Krzyżowiec przebiegła bez problemów, troszkę pograłem i stwierdziłem, że może w dwójce będzie lepsza grafika... No i zaczęło się...

Instalacja przebiegła bez problemu, dokładnie jak wskazuje wineHQ. Po odpaleniu gierki myszką odpala się w Wine ale zamiast gry pojawiają się komunikaty o niemożności odczytu dwóch plików: Stronghold2.fx i jakiegoś drugiego również ".fx"; w przypadku odpalania z konsoli nic podobnego się nie pojawia, włącza się białe tło, to samo co poprzednio, ale zaraz znika, bez żadnych errorów a na konsolę zwraca:

Kod: Zaznacz cały

fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x2ccf6c8,0x00000000), stub!
Te w.w. pliki to kod źródłowy C i odnoszą się do wybieranych po instalacji opcji wyświetlania (rozdzielczość, shadery itp.).
Zgodnie z danymi z WineHQ Stronghold 2 śmigał na Wine 1.1.9 pod Ubuntu 8.10 "Intrepid". No to myślę, że i teraz powinien.

To tyle o tym co wiem, a teraz czego nie wiem... Co zrobić, żeby szczęśliwie gierka zaczęła śmigać pod moim systemem? Starszy system i Wine? Może da się inaczej jednak?

EDIT:
No i lecimy dalej... Odnalazłem info, że po zainstalowaniu directx 9.0c gierka się odpala, choć wiele pozostawia do życzenia.
Zainstalowałem zatem directx, oto skutki:

Gra uruchomiona z terminala nie odpala się... a Wine wyrzuca:

Kod: Zaznacz cały

alien@lapik:~$ wine /home/alien/.wine/drive_c/Program\ Files/Firefly\ Studios/Stronghold\ 2/Stronghold2.exe 
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f79c (nil) 0x33f7d4
fixme:advapi:SetSecurityInfo stub
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f788 (nil) 0x33f7d0
fixme:advapi:SetEntriesInAclA 1 0x33f7a8 (nil) 0x33f7f0
fixme:iphlpapi:NotifyAddrChange (Handle 0x7eb509b8, overlapped 0x7eb5099c): stub
fixme:win:EnumDisplayDevicesW ((null),0,0x2ccf6c8,0x00000000), stub!
Gra uruchomiona "za pomocą WINE" odpala się i lecimy:
- zawiesiła się przy zmianie nazwy gracza...
- zawiesiła się na logo Firefly
- za 3 razem uruchomiła się bezbłędnie, juppii!!
- ale niestety nic nie widać na mapie gry, tzn, wszystko wygląda normalnie dopóki nie spróbujemy przesunąć widoku, budynki widać jako kolorowe kwadraty, dalej nie zdzierżyłem próbować... póki co moja myśl o lepszej grafice okazała się cokolwiek nie trafiona...

EDIT:
Szukałem i znalazłem na WineHQ... Problem został wcześniej zgłoszony, ale nie rozwiązany. Zastanawiam się czy nie jest to problem z grafiką, w końcu mam laptop z intelem... Mógłby ktoś sprawdzić grę na innym sprzęcie? Gra podobno wyświetla się prawidłowo w wersji 1.0 ale jest niestabilna, 1.4 jest stabilna, ale się motyla noga nie wyświetla prawidłowo...
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Stronghold 2 prawie działa...

Post autor: tommy8482 »

Witaj, ja odpaliłem na wine stronghold crusader, lecz też miałem sporo problemów na początku.
Spróbuj dodać pewne biblioteki w konfiguracji wine, jak np.: dx_9, dx_input, dx_sound (nie wiem czy dobrze napisałem nazwy, gdyż tą grę uruchamiałem dawno temu).
alientor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64

Odp: Stronghold 2 prawie działa...

Post autor: alientor »

Dzięki za info. Z odpaleniem crusadera nie ma żadnych problemów, a co do dodawania tych plików w konfiguracji to chodzi Ci o podanie reguł dla zewn. bibliotek? To ogarnąłem przy okazji instalacji DirectX. Szukam rozwiązania na WineHQ i jest jeszcze nadzieja. Jak się czegoś dowiem od razu dopiszę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”