jedna karta dziekowa działa a druga przestała działac
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
jedna karta dziekowa działa a druga przestała działac
Witam wszystkich na forum mam taki problem kupiłem sobie kartę dźwiękową 5.1 tracer po zamontowaniu jej w płycie głównej przestała działać karta zintegrowana dźwiękowa. A karta 5.1 działa chciałbym uruchomić kartę dźiekowa zintegrowana tylko do Skype żeby dwie równocześnie działały proszę o pomoc
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: jedna karta dziekowa działa a druga przestała działac
Witam
Nie wiem czy nie moje rozwiązanie zadziała .Nie wiem z jakiej strony to mam ale mam i pokazuje
Nie wiem czy nie moje rozwiązanie zadziała .Nie wiem z jakiej strony to mam ale mam i pokazuje
Kod: Zaznacz cały
Dwie karty dźwiękowe
Korzystam czasami z programu Skype i denerwująca dla mnie jest
ciągła konieczność odłączania głośników i
podłączania słuchawek.
Wpadłem na pomysł, że skoro w Skajpie da się wybrać dedykowane
urządzenie do obsługi dźwięku, to przecież mogę
skorzystać z drugiej karty dźwiękowej i nie gimnastykować się za
każdym razem, gdy ktoś zechce sobie ze mną pokonwersować,
tym bardziej że trafienie do jednej z pięciu dziurek w słabych
warunkach oświetleniowych do łatwych zadań nie należy ;)
Sytuacja u mnie (w moim kompie) wygląda tak: mam wbudowaną kartę
marki nVidia,
00:04.0 Multimedia audio controller:
nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
którą do tej pory miałem wyłączoną w BIOS-ie,
ponieważ korzystałem z innej karty na PCI
01:08.0 Multimedia audio controller:
Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08)
gdyż w moim subiektywnym odczuciu ta karta generuje dźwięk lepszej
jakości niż jakieś tam AC-97.
Niestety, po włączeniu karty wbudowanej automagicznie stała się ona
domyślną kartą dźwiękową w systemie (snd-card-0),
a założenie jest takie,
że nVidia dla Skype, a Live! dla całej reszty. Trzeba to zmienić!
W tym momencie dochodzimy do pliku konfiguracyjnego
'/etc/modules.d/alsa'. Jest to ten sam pliczek,
w którym swoją konfigurację zapisuje narzędzie 'alsaconf'.
Co ciekawe narzędzie to tak jakby nie
potrafi zapisać ustawień dla dwóch kart -
po prostu nadpisuje poprzednią konfigurację. Mniejsza z tym.
Googlając doszedłem do wniosku, że wystarczy poniższa konfiguracja,
aby SB stał się domyślną kartą:
alias snd-card-0 snd-emu10k1
alias sound-slot-0 snd-card-0
alias snd-card-1 snd-intel8x0
alias sound-slot-1 snd-card-1
Niestety, tak się nie stało - nadal ta wbudowana miała numer 0.
Okazało się, że trzeba jeszcze dodać opcję 'index':
options snd-emu10k1 index=0
options snd-intel8x0 index=1
I teraz wszystko działa tak jak chciałem - domyślną kartą (snd-card-0),
do której są podłączone głośniki jest SoundBlaster,
a dla Skype jest AC'97 (snd-card-1), do której są podłączone
(już na stałe) słuchawki :)
-
- Piegowaty Guziec
Witam dobrze mowisz ale nie wiem jak sie nazwy ta karta zintegrowana ktora nie działaubunt pisze:Witam
Dwie karty dźwiękowe Korzystam czasami z programu Skype i denerwująca dla mnie jest ciągła konieczność odłączania głośników i podłączania słuchawek. Wpadłem na pomysł, że skoro w Skajpie da się wybrać dedykowane urządzenie do obsługi dźwięku, to przecież mogę skorzystać z drugiej karty dźwiękowej i nie gimnastykować się za każdym razem, gdy ktoś zechce sobie ze mną pokonwersować, tym bardziej że trafienie do jednej z pięciu dziurek w słabych warunkach oświetleniowych do łatwych zadań nie należy ;) Sytuacja u mnie (w moim kompie) wygląda tak: mam wbudowaną kartę marki nVidia, 00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2) którą do tej pory miałem wyłączoną w BIOS-ie, ponieważ korzystałem z innej karty na PCI 01:08.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 08) gdyż w moim subiektywnym odczuciu ta karta generuje dźwięk lepszej jakości niż jakieś tam AC-97. Niestety, po włączeniu karty wbudowanej automagicznie stała się ona domyślną kartą dźwiękową w systemie (snd-card-0), a założenie jest takie, że nVidia dla Skype, a Live! dla całej reszty. Trzeba to zmienić! W tym momencie dochodzimy do pliku konfiguracyjnego '/etc/modules.d/alsa'. Jest to ten sam pliczek, w którym swoją konfigurację zapisuje narzędzie 'alsaconf'. Co ciekawe narzędzie to tak jakby nie potrafi zapisać ustawień dla dwóch kart - po prostu nadpisuje poprzednią konfigurację. Mniejsza z tym. Googlając doszedłem do wniosku, że wystarczy poniższa konfiguracja, aby SB stał się domyślną kartą: alias snd-card-0 snd-emu10k1 alias sound-slot-0 snd-card-0 alias snd-card-1 snd-intel8x0 alias sound-slot-1 snd-card-1 Niestety, tak się nie stało - nadal ta wbudowana miała numer 0. Okazało się, że trzeba jeszcze dodać opcję 'index': options snd-emu10k1 index=0 options snd-intel8x0 index=1 I teraz wszystko działa tak jak chciałem - domyślną kartą (snd-card-0), do której są podłączone głośniki jest SoundBlaster, a dla Skype jest AC'97 (snd-card-1), do której są podłączone (już na stałe) słuchawki :)
-
- Piegowaty Guziec
Witam takie coś mi wyświetliło root@on128-desktop:/home/on128# lspci | grep -i audioubunt pisze:Witam
Może tak
iKod: Zaznacz cały
lspci | grep -i audio
cat /proc/asound/cards
00:0c.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
root@on128-desktop:/home/on128# cat /proc/asound/cards
0 [CMI8738 ]: CMI8738-MC6 - C-Media CMI8738
C-Media CMI8738 (model 39) at 0xec00, irq 16
root@on128-desktop:/home/on128#
EDIT:
Witam karta dziekowa była wyłaczona w biosie właczyłem ja słysze siebie w oddzielnej karcie dziwiekowej ale nie chce sie głos nagrywac nie wiem czemu root@on128-desktop:/home/on128# lspci | grep -i audioubunt pisze:Witam
Może tak
iKod: Zaznacz cały
lspci | grep -i audio
cat /proc/asound/cards
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
1 [V8235 ]: VIA8233 - VIA 8235
VIA 8235 with CMI9761A+ at 0xdc00, irq 22
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
Czyli test (echo) nie działa
zobacz w alsamixerze jak są suwaki ustawione i w skaypie
-
- Piegowaty Guziec
Witam te karty chodza na zmiane jesli wyłacze w biosie zintegrowana karte to chodzi ta 5.1 a jesli włacze zintegrowana karte to 5.1 przestaje chodzi i tylko zintegrowana działa i tak na zmiane suwaki sa na full od mikrofonu moze chodzi tylko jedna karta zintegrowana lub 5.1 co z tym zrobić pozdrawiam ciepłoubunt pisze:Czyli test (echo) nie działa
EDIT:
teraz właczyłem ta zintegrowana karte i działa tylko 5.1 na zintegrowanej słysze to co mowie do mikrofonu ale głos sie nadal nie nagrywa i suwaki sa na full od mikrofonuubunt pisze:Czyli test (echo) nie działa
EDIT:
root@on128-desktop:/home/on128# lspci | grep -i audioon128 pisze:Witam te karty chodza na zmiane jesli wyłacze w biosie zintegrowana karte to chodzi ta 5.1 a jesli włacze zintegrowana karte to 5.1 przestaje chodzi i tylko zintegrowana działa i tak na zmiane suwaki sa na full od mikrofonu moze chodzi tylko jedna karta zintegrowana lub 5.1 co z tym zrobić pozdrawiam ciepło
EDIT:
teraz właczyłem ta zintegrowana karte i działa tylko 5.1 na zintegrowanej słysze to co mowie do mikrofonu ale głos sie nadal nie nagrywa i suwaki sa na full od mikrofonu
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
1 [V8235 ]: VIA8233 - VIA 8235
VIA 8235 with CMI9761A+ at 0xdc00, irq 22
- ubunt
- Serdeczny Borsuk
Witam
W Skaypie sprawdź Opcje >> urządzenia dźwiękowe
Sprawdzenie czy działa mikrofon (ogólnie)
kończenie
ctrl+c
nagrywanie dźwięku (głosu) przez mikrofon
lub
test2 test3
co do kart ładują się na zasadzie która pierwsza i ten stan rzeczy musisz zmienić
wykopki
podam jeszcze jedno rozwiązanie które nie jest moje mam je zapisane w pliku (archiwizacja)
cat < /dev/dsp > /dev/dsp
ctrl+c
arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,0 test.wav
arecord -d 10 -f cd -t wav -D hw:0,1 test1.wav
co do kart ładują się na zasadzie która pierwsza i ten stan rzeczy musisz zmienić
wykopki
podam jeszcze jedno rozwiązanie które nie jest moje mam je zapisane w pliku (archiwizacja)
cd /etc/modprobe.d/
touch kolejnosc
mcedit kolejnosc
w pliku wpisujemy:
###############################
options snd cards_limit=2
alias snd-card-0 snd-emu10k1
alias snd-card-1 snd-hda-intel
options snd-hda-intel index=1
options snd-emu10k1 index=0
alias sound-slot-0 snd-emu10k1
alias sound-slot-1 snd-hda-intel
###############################
następnie reset alsy:
/etc/init.d/alsa restart
index ? to oczywiście nasza kolejność kart muzycznych
cards_limit ? ile kart muzycznych ma zostać zainicjowanych,
dając 1 i ustawiając odpowiednio index możemy wyłączyć
ładowanie dowolnej karty.
Oczywiście wpis w pliku kolejność musi zawierać dyrektywy dla
naszych modułów, odpowiedzialnych za karty muzyczne.
Jakie moduły odpowiedzialne za karty muzyczne pracują w naszym
systemie pokaże nam polecenie:
lsmod | grep snd
-
- Piegowaty Guziec
Witam nagrywanie działa w rejestrze dzieków nagrywa sie ale na skype jak włacze rozmowe testowa głos zamiast słychac w słuchawkach to słysze w głosnikach na od dzielnej karcie dziekowej i na skype nie nagrywa sie dzwiekubunt pisze:Witam
kończenieKod: Zaznacz cały
ctrl+c
lubKod: Zaznacz cały
test2 test3Kod: Zaznacz cały
wykopki
cd /etc/modprobe.d/ touch kolejnosc mcedit kolejnosc w pliku wpisujemy: ############################### options snd cards_limit=2 alias snd-card-0 snd-emu10k1 alias snd-card-1 snd-hda-intel options snd-hda-intel index=1 options snd-emu10k1 index=0 alias sound-slot-0 snd-emu10k1 alias sound-slot-1 snd-hda-intel ############################### następnie reset alsy: /etc/init.d/alsa restart index ? to oczywiście nasza kolejność kart muzycznych cards_limit ? ile kart muzycznych ma zostać zainicjowanych, dając 1 i ustawiając odpowiednio index możemy wyłączyć ładowanie dowolnej karty. Oczywiście wpis w pliku kolejność musi zawierać dyrektywy dla naszych modułów, odpowiedzialnych za karty muzyczne. Jakie moduły odpowiedzialne za karty muzyczne pracują w naszym systemie pokaże nam polecenie: lsmod | grep snd
EDIT:
ubunt pisze:Witam
kończenieKod: Zaznacz cały
ctrl+c
lubKod: Zaznacz cały
test2 test3Kod: Zaznacz cały
wykopki
[/QUOT juz mam watpliwosci czy da sie tak zrobic zeby zintegrowana była dla skype a na 5.1 muzyka leciała ,rozmowa z innej karty dziekowej a z innej muzyka juz mam watpliwosci co do tego problem juz rozwiazany wysarczyło zainstalowa te dwie zaleznosci i w skype była do wyboru karta zintegrowana i tez 5.1 wczesniej tego nie było # libasound2 1.0.18Kod: Zaznacz cały
cd /etc/modprobe.d/ touch kolejnosc mcedit kolejnosc w pliku wpisujemy: ############################### options snd cards_limit=2 alias snd-card-0 snd-emu10k1 alias snd-card-1 snd-hda-intel options snd-hda-intel index=1 options snd-emu10k1 index=0 alias sound-slot-0 snd-emu10k1 alias sound-slot-1 snd-hda-intel ############################### następnie reset alsy: /etc/init.d/alsa restart index ? to oczywiście nasza kolejność kart muzycznych cards_limit ? ile kart muzycznych ma zostać zainicjowanych, dając 1 i ustawiając odpowiednio index możemy wyłączyć ładowanie dowolnej karty. Oczywiście wpis w pliku kolejność musi zawierać dyrektywy dla naszych modułów, odpowiedzialnych za karty muzyczne. Jakie moduły odpowiedzialne za karty muzyczne pracują w naszym systemie pokaże nam polecenie: lsmod | grep snd
# PulseAudio dziekuje wszystkim za pomoc pozdrawiam ciepło problem rozwiazanyna zintegrowanej mam skype ma muzyka na 5.1 tylko nie wiem dlaczego radio internetowe chodzi mi w słuchawkach zamist w głosnikach