Mulenie Opery i dysku

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
tomek80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Mulenie Opery i dysku

Post autor: tomek80 »

Witam

Od początku , od kiedy mam Ubuntu 9.10 64 bit mam problemy z Operą 10.10. Przy pierwszym jej uruchomieniu dysk twardy zaczyna bardzo mulić i coś odczytywać. Opera w tym czasie nie uruchamia się w czasie ponad 60 sekund :(. Trochę Mnie to irytuje. Czy, ktoś z Was moi drodzy wiedziałby, co jest tego przyczyną?

Pozdrawiam

Tomek
Spieszmy się kochać ludzi bo życie jest takie krótkie. Chwytaj dzień i kochaj życie. Czas nie czeka, czas ucieka.
Awatar użytkownika
RA1D3N
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Mulenie Opery i dysku

Post autor: RA1D3N »

Podaj parametry pc, uruchom też operę w terminalu i sprawdź czy nie sypie errorami :)
Linux user number #496097
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: [r4] »

No i w trakcie tej minuty możesz wydać w terminalu polecenie

Kod: Zaznacz cały

iotop
, żeby zobaczyć, czy to rzeczywiście Opera...

Do tego jeszcze: z jakich bibliotek korzysta Twoja Opera? Qt3 czy 4? Linkowane statycznie czy dynamicznie?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Awatar użytkownika
tomek80
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: tomek80 »

RA1D3N pisze:Podaj parametry pc, uruchom też operę w terminalu i sprawdź czy nie sypie errorami :)
Mój notebook to Acer Aspire 5101 AWLMi. Procesor AMD Turion MK36 2 GHz, 2 GB RAM, Ati Radeon Express 1100. Kiedy uruchamiam operę z konsoli to nie wywala żadnych błędów natomiast w programie iotop widać na pierwszej pozycji operę ze 100% zajętością i czyta ogromne ilości danych z HDD. Historię w Operce mam ustawione na 100 a nie na 1000 wpisów jak jest w standardowej instalacji :(.
Spieszmy się kochać ludzi bo życie jest takie krótkie. Chwytaj dzień i kochaj życie. Czas nie czeka, czas ucieka.
kkamilsk8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: kkamilsk8 »

Ja mialem kiedys podobne problemy po zainstalowaniu ubuntu. Okazalo sie ze mialem program zainstalowany na bad sektorze... mulilo komputer do tego stanu, ze wszystko sie zacinalo na okolo minute, lub bardzo wolno wszystko chodzilo - ladowalo sie. Radze przeskanowac czyms dysk - w ostatecznosci. Jeden dysk ktory mialem w laptopie juz chwile temu z 5 lat, to w ciagu tygodnia z kilku bad sektorow zrobilo sie ponad 1000... Ale jednak nie jestem pewien czy to to.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: [r4] »

Hm, czy problem z Operą może być spowodowany zbyt wielkim plikiem ~/.opera/urlfilter.ini? Albo olbrzymią liczbą wiadomości e-mail czy z kanałów RSS? Ile zajmuje Twój profil Opery? (Możesz to sprawdzić w terminalu, wpisując

Kod: Zaznacz cały

du -sh ~/.opera
) Może trzeba wyczyścić cache przeglądarki?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”