Brak neta z kabla i przez wifi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Brak neta z kabla i przez wifi
Więc problem jest następujący. Po przesiadce z opensuse 11.1 na ubuntu 9.10 jest problem z internetem. Na susie działał zarówno z kabla jak i z adaptera wifi. Gdy klikam network managera przewodowe i bezprzewodowe mam rozłączone więc wybieram sobie na wifi sieć do podłączenia i ... Niby się łączy i łączy i łączy, na końcu jednak wyskakuje : Rozłączono i tyle z połączenia. Z netem z kabla jest tak samo, dokładnie ta sama historia. Jak ten problem rozwiązać ? Podam każdą przydatną informacje jaką będę w stanie zdobyć a która może się przyczynić do rozwiązania mojego problemu. Dodam, że w obu przypadkach mam dhcp. Obecnie siedzę na windzie więc jeżeli jakieś info dotyczyć będzie konsoli to będzie trzeba poczekać aż się przełączę na ubuntu. Jeżeli to coś pomoże to powiem, że na windzie działa i z kabla i przez wifi.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Brak neta z kabla i przez wifi
Po pierwsze, podaj wynik polecenia lspci.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
Mój sprzęt wifi to belkin n usb wifi adapter i na suse chodził ze sterownikiem rt2870
lspci
iwconfig
route
Jakieś sugestie ?
Po wpisaniu ip i reszty łączy mnie z siecią na wifi ale neta jak nie było tak nie ma. Po restarcie i przejściu na windows'a muszę wypinać i wpinać adapter żeby zechciał znaleźć sieć i mnie do niej podłączyć.
Problem rozwiązany...
lspci
Kod: Zaznacz cały
00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb Host Bridge (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation nForce 250Gb PCI System Management (rev a1)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK8S USB Controller (rev a1)
00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation nForce3 EHCI USB 2.0 Controller (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation CK8S Parallel ATA Controller (v2.5) (rev a2)
00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce3 Serial ATA Controller (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb AGP Host to PCI Bridge (rev a2)
00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce3 250Gb PCI-to-PCI Bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV516 [Radeon X1300/X1550 Series]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV516 [Radeon X1300 Pro] (Secondary)
02:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:09.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880B [AudioPCI] (rev 02)
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11bgn Mode:Managed Frequency:2.457 GHz
Access Point: Not-Associated Tx-Power=9 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:on
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
Po wpisaniu ip i reszty łączy mnie z siecią na wifi ale neta jak nie było tak nie ma. Po restarcie i przejściu na windows'a muszę wypinać i wpinać adapter żeby zechciał znaleźć sieć i mnie do niej podłączyć.
Problem rozwiązany...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Jak to rozwiązałeś? 
Mam identyczny problem i nie wiem co zrobić...
Wifi próbuje się połączyć, ale ciągle prosi o hasło. Wpisuję te dobre, za chwile znowu prosi o hasło i w polu password: jest jakieś 4bc85cd4dc....
nie kumam..

Mam identyczny problem i nie wiem co zrobić...
Wifi próbuje się połączyć, ale ciągle prosi o hasło. Wpisuję te dobre, za chwile znowu prosi o hasło i w polu password: jest jakieś 4bc85cd4dc....
nie kumam..
-
- Piegowaty Guziec
ja nie mam hasła na wifi więc nie wiem jak Ci pomóc ale u mnie 2 sterowniki walczyły o to , który ma mnie obsłużyć i w efekcie nie robił tego żaden, więc musiałem edytować blackilist.conf w /etc/modprobe.d i w ostatniej linii dopisałem blacklist rt2870usb czyli mój sterownik.
Z drugiej strony to forum jest całkiem zabawne. Ludzie mówią, żebyś podał wyniki komend a potem albo Cię olewają albo pytają czy masz ip statycznie czy przez dhcp i dopiero potem Cię olewają ^^
Z drugiej strony to forum jest całkiem zabawne. Ludzie mówią, żebyś podał wyniki komend a potem albo Cię olewają albo pytają czy masz ip statycznie czy przez dhcp i dopiero potem Cię olewają ^^
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
ja mam ten sam problem .mam kartę sieciowa Gigabite GN-WP01GT z kablem i też nie mam neta . i nie wiem jak go skonfigurować ??
-
- Piegowaty Guziec
Jeżeli masz też na kompie windowsa to jest możliwość, że blokuje Ci dostęp do neta. Wejdź w windowsie w manager urządzeń i ppm na kartę sieciową, zakładka zaawansowane i znajdź tam opcje "wake on coś tam" (nie pamiętam dokładnie nazwy a jestem na linuxie więc nie mam jak sprawdzić) domyślnie jest ona ustawiona na "disable" przestaw ją na enable i wróć na linuxa. Mnie to pomogło przy necie z kabla
Co do kolegi wyżej to jeżeli to problem ze sterownikami to spróbuj zainstalować windowsowskie ndiswrapperem. Tu masz temat jak to zrobić http://en.opensuse.org/Ndiswrapper

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Czyli ja mam wejść na tą stronkę http://en.opensuse.org/Ndiswrapper i zainstalować windowsowskie ndiswrapperem czy w windowsie w manager urządzeń i moja karta sieciowa -> właściwości -> zaawansowane->i tą opcję "wake on coś tam" ?? bo takiej opcji niemam tam w tej zakładce bo tam mam:
802.11b Preamble - long and short
map register - 256
nettwork address - nieobecna
power save mode - Normal
radio on/off - ON
802.11b Preamble - long and short
map register - 256
nettwork address - nieobecna
power save mode - Normal
radio on/off - ON