VMware Ext3 resize

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
makius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

VMware Ext3 resize

Post autor: makius »

Witam wielce szanownych forumowiczów!

Spotkał mnie następujący przypadek:

Jestem użytkownikiem sprzętu:

Notebook Del vostro; Celeron 2,2 GHz; RAM 2 GB.
MS Win XP Pro SP3
VMWare 6.0

Ze względów zawodowych jestem użytkownikiem systemów firmy z Redmond, jednak w zaciszu domowym z pasją poświęcam czas na poskramianie Ubuntu :) niestety tylko Virtulanie na VMware. Ostatnio sporo czasu poświęcałem Oraclowi który też zainstalowałem na Ubuntu. Wówczas pojawiła się nowa wersja Ubuntu. Oczywiście zapragnąłem wejść w jej posiadanie. Uruchomiłem aktualizacje, po pewnym czasie program poinformował mnie, że muszę zwolnić 2GB. :/ Na tyle długo walczyłem z zainstalowaniem Oracla, że nie chciałem usuwać tej aplikacji :) postanowiłem powiększyć dysk.

Całe szczęści w bogatej ofercie VMware jest narzędzie vmware-diskmanager. Po godzince gotowy nowy dysk wielkości 15 GB. Następnie odpaliłem GPaeted z liveCD i partycja powiększona :) zadowolony loguję się do Ubuntu i jakie było moje zdziwienie gdy się okazało że system widzi stary rozmiar partycji :( Stąd moje pytanie:

Dlaczego system nie widzi nowego rozmiaru partycji?

Jak już wspominałem, nie zajmuję się zawodowo Linuxem i będę niezwykle wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Maciek
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: VMware Ext3 resize

Post autor: frytek »

chciałbym ci pomóc, ale to trudne. nie mam pojęcia. wykonywałem takie manewry wiele razy i... wiesz, u mnie działa. :)

upewnij się, że jak opdalasz gparted z distro live, to partycja, którą przeskalowujesz jest w tym momencie odmontowana. no i po tym, jak naciśniesz zastosuj i dokona się przeskalowanie, to odpal ponownie live i jeszcze raz sprawdź, czy ten system widzi partycję jako większą. a dopiero potem, co na to mówi wirtualny ubuntu.
makius
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: VMware Ext3 resize

Post autor: makius »

Witam!

Rozwiązaniem okazało się ponowne użycie GParted. Nieznacznie zmniejszyłem partycję i już wszystko jest w najlepszym porządku.

Pozdrawiam
Maciek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”