Wygaszacz ekranu

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
lucki1977
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Wygaszacz ekranu

Post autor: lucki1977 »

witam !!
Chciałem tylko zapytać czy jest jakaś możliwość , aby za pomocą linuxa ( instalka exe. ) napisać jakiś fajny wygaszacz ekranu z dodatkiem zdjęć ze ślubu bardzo mi na tym zależy , ale nie wiem jak się za to zabrać :pt36:
w programowaniu jestem zielony więc jak możecie jakieś łatwe pomysły mi wskazać będę bardzo wam
wdzięczny :)
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wygaszacz ekranu

Post autor: beluosus »

Oczywiście, że jest możliwość. Ale skoro jesteś zielony to nie masz właściwie żadnych szans, aby napisać program prezentujący pokaz slajdów bez nauki jakiegoś języka programowania. Jednakże możesz skorzystać z gotowych rozwiązań, np GLSlideshow w XScreenSaver.
Kurs Linuksa: for i in $(ls /bin); do man $i; done
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Work less, climb more :D
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: luzakwielki »

lucki1977 pisze:witam !!
Chciałem tylko zapytać czy jest jakaś możliwość , aby za pomocą linuxa ( instalka exe. ) napisać jakiś fajny wygaszacz ekranu z dodatkiem zdjęć ze ślubu bardzo mi na tym zależy , ale nie wiem jak się za to zabrać :pt36:
w programowaniu jestem zielony więc jak możecie jakieś łatwe pomysły mi wskazać będę bardzo wam
wdzięczny :)
Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz na linuksie napisać wygaszacz dla Windowsa? Jeśli tak to porada Beluosusa jest dla Ciebie bezużyteczna. Musisz zainstalować crosscompiler mingw32 napisać wygaszacz w C++ skompilować i zlinkować z biblioteką libscrnsave.a. Tylko czy jest sens skoro z pewnością w standardowych wygaszaczach jest jakiś typu Slideshow z wybranego katalogu ze zdjęciami.
Awatar użytkownika
beluosus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: beluosus »

luzakwielki pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz na linuksie napisać wygaszacz dla Windowsa? Jeśli tak to porada Beluosusa jest dla Ciebie bezużyteczna.
Hm, faktycznie mogło mu o to chodzić. Dla mnie exe to executable i nie jest związane stricte z windowsem. Poza tym dlaczego moja rada jest bezużyteczna skoro tak jak ja sam radzisz skorzystanie z gotowych rozwiązań? Ja chociaż podałem przykład i jedynie on w tym przypadku byłby bezużyteczny. ;) Jeśli chodzi o windowsa to jest multum slideshow'ów, a wygaszacz to zwykły plik wykonywalny z rozszerzeniem .scr. Jedyna różnica jest w menu kontekstowym po kliknięciu na wygaszacz: jest tam opcja "konfiguruj", którą można zaprogramować (chyba jeszcze podgląd można zrobić ale nie jest to konieczne).
Kurs Linuksa: for i in $(ls /bin); do man $i; done
Wytworny Kaczor

Post autor: luzakwielki »

beluosus pisze:Poza tym dlaczego moja rada jest bezużyteczna skoro tak jak ja sam radzisz skorzystanie z gotowych rozwiązań? Ja chociaż podałem przykład i jedynie on w tym przypadku byłby bezużyteczny. ;)
Sorry przeoczyłem "np.", a nie konkretną poradę czego użyć... a GLSlideshow w XScreenSaver na windowsie nie działa więc w tym wypadku taka porada jest bezużyteczna ;p
Awatar użytkownika
Hauleth
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Hauleth »

Użyć F-Spota i w nim ustawić zdjęcia jakie mają się pojawiać jako wygaszacz. Może i pójście po linii najmniejszego oporu, ale za to w miarę skuteczne.
Jeśli problem rozwiązany dodaj na początku tematu [SOLVED].

Biblioteka do C++ - Bust Lib: http://code.google.com/p/bust/
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Admc »

Wrzuć zdjęcia do folderu moje obrazy a jako wygaszacz ustaw: "Pokaz zdjęć z folderu moje obrazy"
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”