[porzucone-nierozwiązane] Karta graficzna Nvidia - czarno-białe paski lub nic
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[porzucone-nierozwiązane] Karta graficzna Nvidia - czarno-białe paski lub nic
Sytuacja ma się tak: Ubuntu cudem przepchnąłem działając na safe graphics + zintegrowana (przełącznik domyślnej mam w BIOSie, system wykrywa obecność mojego 6600GT). Jak można zmienić kartę graficzną? Próbowałem wariantu nr 1 - instalacja sterowników przez managera. System siadł i chyba nie wstanie (próbowałem dwa razy, przesiadka na zint. też nic). System mogę zainstalować jeszcze raz ale znowu utknę na zagadce niedziałającej poprawnie karty graficznej/sterowników do niej. Aktualnie jestem na W7 na rzeczonym kompie, żadnych problemów nie było i nie ma. No cóż, windows to nie linux.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Karta graficzna Nvidia - czarno-białe paski lub nic
A próbowałeś uruchomić system w trybie tekstowym? (Ctrl+Alt+F1)
Jeśli nie będzie chciał tekstowo to odpal system z płyty i usuń plik /etc/X11/xorg.conf z dysku twardego.
Możesz też odpalić w recovery mode (taki tryb awaryjny).
Jeśli nie będzie chciał tekstowo to odpal system z płyty i usuń plik /etc/X11/xorg.conf z dysku twardego.
Możesz też odpalić w recovery mode (taki tryb awaryjny).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Odp: Karta graficzna Nvidia - czarno-białe paski lub nic
Nic. Porażka na całej linii. Musiałem zainstalować na nowo, grub w pewnym momencie padł razem z systemem. Spróbuje je wcisnąć jeszcze raz 
@edit
Podejście drugie również nic. Świeży system, nic nie ruszane i po instalce sterowników padł - mówiąc po naszemu: prosi o hasło którego za chiny nie można wpisać bo cała konsola mryga jest-nima-jest-nima. Zaraz zorganizuje podejście no3, jak znowu siądzie to zrażę się do linuxa na reszte życia...
@edit2
Przyczyna to oczywiście karta graficzna. Niestety pomimo najszczerszych chęci i połowy dnia nie udało mi się rozwiązać tego problemu, ubuntu usunąłem.

@edit
Podejście drugie również nic. Świeży system, nic nie ruszane i po instalce sterowników padł - mówiąc po naszemu: prosi o hasło którego za chiny nie można wpisać bo cała konsola mryga jest-nima-jest-nima. Zaraz zorganizuje podejście no3, jak znowu siądzie to zrażę się do linuxa na reszte życia...
@edit2
Przyczyna to oczywiście karta graficzna. Niestety pomimo najszczerszych chęci i połowy dnia nie udało mi się rozwiązać tego problemu, ubuntu usunąłem.