Pidgin i wtyczka Encryption
- cybi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Pidgin i wtyczka Encryption
Witam,
czy mogę prosić instrukcję krok po kroku jak zainstalować wtyczkę Pidgin-Encryption
http://pidgin-encrypt.sourceforge.net/index.php
czy mogę prosić instrukcję krok po kroku jak zainstalować wtyczkę Pidgin-Encryption
http://pidgin-encrypt.sourceforge.net/index.php
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Odp: Pidgin i wtyczka Encryption
sudo aptitude install pidgin-encryption

Warto czasem sprawdzić czy czegoś, czego szukamy nie ma przypadkiem w repozytoriach.
- cybi
- Piegowaty Guziec
BIG Thx 
Plugin pojawił sie we wtyczkach Pidgina

Plugin pojawił sie we wtyczkach Pidgina

- cybi
- Piegowaty Guziec
Witam ponownie,
czy ktoś używa tej wtyczki. Mam problem z wymiana kluczy, klient nie chce dodać klucza pomimo, że jest wysyłany?
czy ktoś używa tej wtyczki. Mam problem z wymiana kluczy, klient nie chce dodać klucza pomimo, że jest wysyłany?
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Może dlatego, że obie strony powinny używać Pidgina??
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Encryption w Pidginie nie współpracuje ani z szyfrowaniem klientów jabbera gajm, psi, ani z szyfrowaniem w kadu, ani z szyfrownaiem w kopete.
Z nieznanych mi powodów działa tylko z pidginem po drugiej stronie.
Takie są moje obserwacje dotychczasowych wersji, może w przyszłych coś się zmieni na lepsze.
To by było na tyle.

Z nieznanych mi powodów działa tylko z pidginem po drugiej stronie.
Takie są moje obserwacje dotychczasowych wersji, może w przyszłych coś się zmieni na lepsze.
To by było na tyle.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- cybi
- Piegowaty Guziec
Na obu komputerach zainstalowany jest taka sama wersja ubuntu, pidgina i plugina encryption. Problem pojawia się na samym początku. Nadawca wysyła klucz szyfrujący i odbiorca to samo, kłódeczki (ikonki) są w kolorze zielony; jednak cały czas mam komunikat o wysyłaniu i odbieraniu kluczy za każdym razem jak coś napiszę. Nie dochodzi do momentu szyfrowania. Ponadto w opcjach pluginu nie pojawia mi się klucz nadawcy u odbiorcy, który wysyła mi klucz i odwrotnie. Wygląda tak jakby odbiorca i nadawca nie mogli uzgodnić kluczy między sobą.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
Należy skonfigurować wtyczkę. Narzędzie>wtyczki.zaznaczyć pidgina encryptiona i na dole >skonfiguruj wtyczkę, a tu >konfiguracje i zafajkować pozycje 1, 3, 4 i 5. Program po połączeniu się z korespondentem, jeżeli ona ma również zainstalowana i uruchomiona te wtyczkę s a m wygeneruje stosowny klucz.
Ale jest inny problem, a mianowicie.
Po najechaniu myszą na kłódkę przy swoim loginie po napisaniu i wysłaniu info pojawia się napis "ENCRYPT". Ale po jakimś czasie korespondencji w miejsce kłódki wyskakuje właśnie ten sam napis "ENCRYPT". Co to oznacza? czy nadal prowadzenie rozmowy jest bezpieczne? Czy znalazł się ktoś "trzeci" i rozmowę podsłuchuje? W jakim miejscu i kiedy rozmowa jest szyfrowana, a w jakim i kiedy nie?
Bardzo proszę kogoś kto rozpoznał te zjawiska o ich wyjaśnienie . Będę bardzo wdzięczny.
Ale jest inny problem, a mianowicie.
Po najechaniu myszą na kłódkę przy swoim loginie po napisaniu i wysłaniu info pojawia się napis "ENCRYPT". Ale po jakimś czasie korespondencji w miejsce kłódki wyskakuje właśnie ten sam napis "ENCRYPT". Co to oznacza? czy nadal prowadzenie rozmowy jest bezpieczne? Czy znalazł się ktoś "trzeci" i rozmowę podsłuchuje? W jakim miejscu i kiedy rozmowa jest szyfrowana, a w jakim i kiedy nie?
Bardzo proszę kogoś kto rozpoznał te zjawiska o ich wyjaśnienie . Będę bardzo wdzięczny.