[solved]Ustawienie rozdzielczości w laptopie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
[solved]Ustawienie rozdzielczości w laptopie
Witajcie,
mam laptopa z procesorem i3, który to posiada zintegrowaną kartę graficzną.
Według strony toshiby jest to karta:
Mikroukład Intel? HM55 Expresss z akceleratorem Intel? Graphics Media Accelerator HD
Problem polega na tym, że nie mogę ustawić natywnej dla mojej matrycy rozdzielczości tj.: 1366x768.
Nie wiem jak mam podejść do tego tematu - przeszukałem już internet i nie mogę znaleźć rozwiązania. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Zapomniałem dodać, że laptop to: http://x-kom.pl/p/51971/notebook_/_lapt ... pro64.html
mam laptopa z procesorem i3, który to posiada zintegrowaną kartę graficzną.
Według strony toshiby jest to karta:
Mikroukład Intel? HM55 Expresss z akceleratorem Intel? Graphics Media Accelerator HD
Problem polega na tym, że nie mogę ustawić natywnej dla mojej matrycy rozdzielczości tj.: 1366x768.
Nie wiem jak mam podejść do tego tematu - przeszukałem już internet i nie mogę znaleźć rozwiązania. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Zapomniałem dodać, że laptop to: http://x-kom.pl/p/51971/notebook_/_lapt ... pro64.html
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Ustawienie rozdzielczości w laptopie
Wykonaj polecenie xrandr i wklej tu wynik tej komendy.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Wyniki tego polecenia poniżej:
Dodam, że po wejściu do ustawień ekranu mam napis na czerwonym tle: "monitor nieznany".
W alfie wersji 10.04 wszystko działa poprawnie i mogę ustawić rozdzielczość natywną, ale nie chciałbym pracować na alfie bo komputer wykorzystuję w pracy i nie mogę sobie pozwolić na ewentualne awarie.
Wyniki tego polecenia poniżej:
Kod: Zaznacz cały
Screen 0: minimum 800 x 600, current 1280 x 720, maximum 1280 x 768
default connected 1280x720+0+0 0mm x 0mm
1280x720 0.0*
1024x768 0.0
1024x600 0.0
800x600 61.0
1280x768 0.0
W alfie wersji 10.04 wszystko działa poprawnie i mogę ustawić rozdzielczość natywną, ale nie chciałbym pracować na alfie bo komputer wykorzystuję w pracy i nie mogę sobie pozwolić na ewentualne awarie.
- swarogu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
wygeneruj xorg.conf zamiast słowa root wpisujesaz swoją nazwę
i wklej tu swój xorg
wklej wyniki polecenia z 9.10 i 10.4 zobaczymy czy to samo się ładuje
Ctrl Alt F1
sudo -s
/etc/init.d/gdm stop
Xorg -configure
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
/etc/init.d/gdm start
Ctrl Alt F7
lspci -k | grep -i 'vga' -A2
-
- Piegowaty Guziec
DZIAŁA!!!!!!!!
3h zabawy ale już działa. Rozwiązanie znalazłem tutaj: http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org ... ?p=8804184
W skrócie podobno ta grafika nie jest obsługiwana przez obecne jądro. Wrzuciłem więc najnowsze jakie było, dociągnąłem sterowniki do intela z repo i xorg.con zmieniłem driver z vesa na intel. Po restarcie wszystko zadziałało
Nie wiem czy zmiana jądra była potrzebna, ale jest już późno więc sprawdzę to jutro. Grunt, że działa.
Dziękuję wam chłopaki za szybkie odpwoiedzi.
3h zabawy ale już działa. Rozwiązanie znalazłem tutaj: http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org ... ?p=8804184
W skrócie podobno ta grafika nie jest obsługiwana przez obecne jądro. Wrzuciłem więc najnowsze jakie było, dociągnąłem sterowniki do intela z repo i xorg.con zmieniłem driver z vesa na intel. Po restarcie wszystko zadziałało

Nie wiem czy zmiana jądra była potrzebna, ale jest już późno więc sprawdzę to jutro. Grunt, że działa.
Dziękuję wam chłopaki za szybkie odpwoiedzi.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Karta jest dość nowa i obecny w Karmic sterownik do kart intel nie potrafi jej jeszcze dobrze obsłużyć. Jedyne co mogę doradzić to aktualizacje sterownika xserver-xorg-intel do wersji 2.9.1. Nowszy sterownik można pobrać dodając następujące repozytorium:
deb http://ppa.launchpad.net/xorg-edgers/drivers-only/ubuntu karmic main
-
- Piegowaty Guziec
Odp: [solved]Ustawienie rozdzielczości w laptopie
Dokładnie - problemem jest nowa karta. Dzisiaj przetestowałem ustawienia na domyślnym kernelu. Efekt był taki, że rozdzielczość była prawidłowa, compiz działał ale był problem z głębią kolorów - gradient na tapecie zmienił się w schody 
Na kernelu 2.6.33 (rc8) wszystko działa poprawnie więc chyba przy nim pozostanę.

Na kernelu 2.6.33 (rc8) wszystko działa poprawnie więc chyba przy nim pozostanę.