Za mocno świecący ekran
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Za mocno świecący ekran
Witam serdecznie,
zainstalowalem sobie najnowsze UBUNTU ze strony http://www.ubuntu.com i mam jakis dziwny problem z ekranem. Podczas pracy z Windowsem XP ekran jest jakby ciemniejszy, mniej razacy niz ten z Ubuntu (po godzinie pracy wysiadaja mi oczy) - wiecie moze dlaczego tak jest? Mam ten sam problem na monitorze netbooka (eeePC 1000HE) jak i na podlaczonym dodatkowo Gateway...
wiecie moze co jest nie tak?
zainstalowalem sobie najnowsze UBUNTU ze strony http://www.ubuntu.com i mam jakis dziwny problem z ekranem. Podczas pracy z Windowsem XP ekran jest jakby ciemniejszy, mniej razacy niz ten z Ubuntu (po godzinie pracy wysiadaja mi oczy) - wiecie moze dlaczego tak jest? Mam ten sam problem na monitorze netbooka (eeePC 1000HE) jak i na podlaczonym dodatkowo Gateway...
wiecie moze co jest nie tak?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Za mocno świecący ekran
Dodaj sobie aplet jasności wyświetlacza, w preferencjach zasilania zmień domyślne ustawienia.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Albo 
Kod: Zaznacz cały
xgamma --gamma 0.8

I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
jeszcze mam problem z jasnością ekranu - co jakiś czas sam mi się rozjaśnia... ://
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Dodaj do xorg.conf następujący wpis:
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Gamma 0.80 0.80 0.80
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Gamma 0.80 0.80 0.80
EndSection
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
oki, dzięki 
ps. wiesz może dlaczego przy podłączeniu zewnętrznego monitora Ubuntu mi się zawiesza? Co może być nie tak?
Próbowałem zainstalować xserver-xorg-video-intel_2_3a2.10.0_git20100220.c2c670ef-0ubuntu0sarvatt_i386.deb ale zgłasza błąd: Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: libdrm2 (>= 2.4.17)
to może przez to?

ps. wiesz może dlaczego przy podłączeniu zewnętrznego monitora Ubuntu mi się zawiesza? Co może być nie tak?
Próbowałem zainstalować xserver-xorg-video-intel_2_3a2.10.0_git20100220.c2c670ef-0ubuntu0sarvatt_i386.deb ale zgłasza błąd: Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: libdrm2 (>= 2.4.17)
to może przez to?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
cóż nie powinien Ci zainstalować nowych sterowników bez nowego libdrm, poza tym nawet jak zainstalujesz będą na kernelu 2.6.32, nie wspominając o 2.6.31 mocno kulały (wiele opcji nieaktywnych) ... potrzepują kernela 2.6.33. Abym mógł stwierdzić dlaczego wiesz komputer, musiałbym mieć log X`ów.
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ogólnie powgrywałem sobie te pliki do laptopmode, te paczki i zaczeły się dziać cuda
komputer zwolnił, połączenie z wifi niemożliwe, dźwięk padł i monitor po podłączeniu zabija komputer 
to jest mój log: http://limonka.eu/Xorg.log
EDIT:
Uruchomiłem Ubuntu na oryginalnym kernelu i jest okey... kurcze,czyli chyba coś nasmarowałem z ustawieniami w tamtym...

to jest mój log: http://limonka.eu/Xorg.log
EDIT:
Uruchomiłem Ubuntu na oryginalnym kernelu i jest okey... kurcze,czyli chyba coś nasmarowałem z ustawieniami w tamtym...