Samba nie uruchamia się wraz z systemem

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
M.P.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Samba nie uruchamia się wraz z systemem

Post autor: M.P.K. »

Witam!
Mam następujący problem: podczas startu systemu (Xubuntu 9.10, jądro 2.6.31-19) nie uruchamiają się demony Samby, czyli smbd i nmbd. Mogę przeglądać inne komputery w sieci lokalnej, ale mój nie jest widoczny. Po odpaleniu z palca:

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/samba start
lub

sudo invoke-rc.d samba start
lub

sudo smbd -D
sudo nmbd -D
Samba startuje bez zająknięcia i komputer praktycznie od razu staje się widoczny i można przeglądać udostępnione na nim zasoby.
Googluję już czwarty czy piąty dzień, ale żadna ze znalezionych magicznych sztuczek nie pomaga. Próbowałem już przeinstalowywać Sambę, w tym różne jej wersje - 2:3.4.6~dfsg-1 mam teraz, ale z 2:3.4.0-3ubuntu5.4, 2:3.4.5~dfsg-2 i 4.0.0~alpha8+git20090718-1 było to samo, także dla domyślnej konfiguracji w /etc/samba/smb.conf.
Nie pomogło również dopisywanie wymienionych wcześniej poleceń do /etc/rc.local ani zmiana kolejności uruchamiania (w dół i w górę) w BootUp-Managerze, przy czym odpowiednie pliki w /etc/rcX.d istnieją i mają ustawione odpowiednie prawa (755).
W /var/log/samba/log.smbd i log.nmbd po starcie systemu nie pojawiają się żadne nowe wpisy.
lorcan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Samba nie uruchamia się wraz z systemem

Post autor: lorcan »

hmmm miałem kiedyś taki problem, ale rozwiązanie okazało się bardzo proste, gdyż po prostu odpalilem sambe przez sudo /etc/init.d/samba start i potem juz odpalal sie przy nastepnym odpaleniu kompa...

z prostych pomyslow, jesli masz np. ubuntu tweak to w autostart programs wstaw sambe i moze ruszy ;)
CeKaU
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: CeKaU »

dodaj

sleep 120 && /etc/init.d/samba start

do /etc/rc.local
M.P.K.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: M.P.K. »

Dzięki za odzew, ale porady się niestety nie sprawdziły. Wygląda na to, że polecenia z /etc/rc.local w ogóle nie są uwzględniane przy starcie. I chyba to właśnie gdzieś tutaj tkwi problem.

Edit:
Znalazłem zastępcze rozwiązanie. Skorzystałem z mechanizmu Upstart, tworząc plik /etc/init/samba.conf z zawartością:

start on started network-manager
stop on runlevel [!2345]
script
  /usr/sbin/smbd -D
  /usr/sbin/nmbd -D
end script
Nadal jednak nierozwiązana pozostaje kwestia nieuruchamiania się skryptów z /etc/rcX.d, chociaż to już nie mój problem, bo po zakończeniu zabawy z Sambą posypało się coś jeszcze, więc zastosowałem rozwiązanie ostateczne. A po reinstalacji systemu Samba działa dobrze bez kombinowania :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”