[9.10] Kamerka Samsung N210

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Devid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[9.10] Kamerka Samsung N210

Post autor: Devid »

Witam, zainstalowałem cheese i kamerka działa. Niestety nie nagrywa płynnie filmów, można wręcz stwierdzić że filmy za pomcą cheese nagrywane są bardzo źle - ledwo, a zdjęcia moim zdaniem robi bardzo słabe (1.3mp) o rozdzielczości 800x600 (w opcjach nie ma lepszej do wyboru).

Z tego co udało mi się dowiedzieć to kamerka nazywa się WebCam SCB-034N (/dev/video0).

Nie korzystam z niej zbyt często, ale ostatnio chciałem wypróbować jej możliwości na stronie chatroulette, lub jej polskiej odmianie i niestety obraz po chwili połączenia z kimś ulegał zawieszeniu. I koniec, pomaga dopiero ponowne uruchomienie przeglądarki (testowane na Chrome i FF), jednak po chwili jest to samo. Tak więc na chwilę obecną kamerka jest bezużyteczna pod Ubuntu.

Jak to zmienić? Czekam na wszelkie propozycje, uwagi, sugestie. Niestety nie znam się na tym. Jakich informacji Wam potrzeba?

P.S. Kolega pomógł mi z nagrywaniem filmów poprzez uruchamianie kamerki komendą:

Kod: Zaznacz cały

mencoder tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480:fps=90:device=/dev/video0:forceaudio:adevice=/dev/dsp -ovc lavc -oac mp3lame -lameopts cbr:br=64:mode=3 -o movie.avi
płynność jest wtedy lepsza, ale niestety nie widzę siebie ponieważ poza terminalem nie mam żadnego "podglądu" i nadal nie rozwiązuje to problemu.

Pozdrawiam
Netbook Samsung N210 + Ubuntu 10.04
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”