[Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
[Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?
Takie mam pytanie do tubylców ... liczę na szczere odpowiedzi, chociaż oczywiście możliwości ich weryfikacji nie mam żadnych.
Ankieta zainspirowana kolejną jałową dyskusją o przyszłości i sukcesie Linuksa, mam nadzieję że nikt jej nie odczyta jako przejaw krytykanctwa, czarnowidztwa, chęci zaszkodzenia czemu i komukolwiek ...
Przez wydatki na Linuksa rozumiem zakup programów. Tylko i wyłącznie zakup programów.
Możliwe odpwiedzi :
1. Zero czyli nic.
2. Do 50 złotych.
3. Do 200 złotych.
4. Ponad 200 złotych.
Aha, jeśli nie sprawi to kłopotu, prosiłbym o nazwę aplikacji.
.
Ankieta zainspirowana kolejną jałową dyskusją o przyszłości i sukcesie Linuksa, mam nadzieję że nikt jej nie odczyta jako przejaw krytykanctwa, czarnowidztwa, chęci zaszkodzenia czemu i komukolwiek ...
Przez wydatki na Linuksa rozumiem zakup programów. Tylko i wyłącznie zakup programów.
Możliwe odpwiedzi :
1. Zero czyli nic.
2. Do 50 złotych.
3. Do 200 złotych.
4. Ponad 200 złotych.
Aha, jeśli nie sprawi to kłopotu, prosiłbym o nazwę aplikacji.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- mths
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Odp: [Ankieta] Ile wydałeś na Linuksa przez rok ?
mniej niż zero.
wszystko czego potrzebuję jest już w repo. ale jeśli brakowałoby mi czegoś, a byłaby natywna wersja Linuksowa - na pewno bym ją kupił. myślę przede wszystkim o komercyjnych programach do obróbki grafiki i dźwięku.
wszystko czego potrzebuję jest już w repo. ale jeśli brakowałoby mi czegoś, a byłaby natywna wersja Linuksowa - na pewno bym ją kupił. myślę przede wszystkim o komercyjnych programach do obróbki grafiki i dźwięku.
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Keep it simple, stupid.
- igotit4free
- Przyjaciel
Chociaż raz bez ideologii proszę. Bez "gdyby", bez "jeśli", bez "bym".
Konkret.
Ile złotych krążków złożyłeś/łaś na ołtarzu swego Mzimu przez ostatnie 12 księżyców.
PS.
mths - ty w ogóle masz Linuksa ?
.
Konkret.
Ile złotych krążków złożyłeś/łaś na ołtarzu swego Mzimu przez ostatnie 12 księżyców.
PS.
mths - ty w ogóle masz Linuksa ?
.
Sądząc po avatarze, kolega mths używa systemu z rodziny *BSD. Odnośnie ankiety, nie przypominam sobie bym wydał jakąkolwiek sumę na produkty przeznaczone na GNU/Linuksa, korzystam jedynie z aplikacji dostarczonych przez projekt GNU.
- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
Do 200zł. Wszystko to gry...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
A300-14T|Ubuntu 11.04
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Do 200zł. Kupiłem sobie gry ze sklepu Wupra.
P.S. Można w jakimś innym miejscu w Polsce kupić programy dla Linuksa? Są jakieś inne komercyjne programy dla Linuksa nie będące grami?
P.S. Można w jakimś innym miejscu w Polsce kupić programy dla Linuksa? Są jakieś inne komercyjne programy dla Linuksa nie będące grami?
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- igotit4free
- Przyjaciel
Oczywiście, że tak. Dwa razy TAK. Wiele aplikacji użytkowych na Linuksa występuje także w wersji komercyjnej.makson pisze:Można w jakimś innym miejscu w Polsce kupić programy dla Linuksa? Są jakieś inne komercyjne programy dla Linuksa nie będące grami?
Twoje pytanie jest natomiast bardzo ... znamienne.
.
- mths
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
co ty masz z tą ideologią? ;] napisałem i zagłosowałem - nic.igotit4free pisze:Chociaż raz bez ideologii proszę. Bez "gdyby", bez "jeśli", bez "bym".
Konkret.
mam, używam. rzadko, ale jednak ;]mths - ty w ogóle masz Linuksa ?
FreeBSD - live free or die.
Keep it simple, stupid.
Keep it simple, stupid.
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Możesz podać przykłady gdzie można je zakupić w Polsce oraz jakie to są programy.igotit4free pisze:Oczywiście, że tak. Dwa razy TAK. Wiele aplikacji użytkowych na Linuksa występuje także w wersji komercyjnej.
P. S. Pytam się, bo trochę głupio jest używać argumentów które nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym. Odnoszę się tutaj głównie do tego co miało miejsce ok 10 lat temu, wtedy w kilku miejscach przeczytałem (Chip, Chip Special Linux, Enter), że gra Hopkins FBI na Linuksa posiada polską wersję językową, co okazało się totalną bzdurą. Niemożliwe okazało się nawet podstawienie plików z polskiej wersji w celu spolszczenia, ponieważ w wersji na Linuksa były inaczej zapisane (RIFF?).
Wupra.com - polski sklep z grami na Linuksa
TuxPlay.pl - Nowości ze świata gier Linuksowych
- igotit4free
- Przyjaciel
Pierwsze z brzegu Cedega i CrossOver ... tu na forum grasuje koleś, który robi dobrą robotę i dystrybuuje własny program obsługujący modemy GSM ... z Googla wypada dziesiątki firm sprzedających aplikacje magazynowe, sprzedażowe, księgujące, oprogramowanie serwerowe, jakieś systemy bezpieczeństwa sieciowego, jakieś monitoringi, jakieś użytki których celu istnienia nie umiem się nawet domyślać itp itd.
Co masz na myśli pisząc o "argumentach które nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym" ?
.
Co masz na myśli pisząc o "argumentach które nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym" ?
.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Generalnie chodzi mi o to aby nie podawać ogólnikowych informacji które defakto okazują się nie prawdziwe np. jest Nero na Linuksa więc można zakupić pudełkową wersję Nero Linux, skoro można kupić pudełkową wersję Nero dla Windows (przykład podania bzdurnej informacji lub stwierdzenia które jest nieprawdziwe i może wprowadzić innych w błąd).igotit4free pisze: Co masz na myśli pisząc o "argumentach które nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym" ?
Wymieniłeś programy którymi są zainteresowane w większości przypadków firm, ale chyba makson miał na myśli programy dla zwykłych użytkowników domowych (do tej grupy można zaliczyć np. CrossOver). Podał bym jako przykład LinDVD ale ten program nie jest dostępny do zakupu przez zwykłego klienta, więc nie może być brany pod uwagę.
- tomekgreen1985
- Wytworny Kaczor
Ani grosza w końcu to Linuks:) To z czego korzystam mam pod ręką:)
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ach, udało mi się - kupiłem kopię Heroes of Newerth która kosztował mnie trochę ponad 90zł. Ale prawda jest taka, że obecnie nie ma na Linuksa programów do domu które by były warte płacenia za nie.
Gry to jeszcze pół biedy - kilkukrotnie już pisałem i znów powtórzę, że Linux jest obecnie najgorszą... no właśnie, czym - platformą? Nie pasuje - platformą mógłoby być Ubuntu Fedora i OpenSUSE - oddzielnie GNOME, KDE i reszta. Aplikacje magazynowe, sprzedażowe, księgujące i oprogramowanie serwerowe niewiele znaczy jeżeli pytasz osoby prywatne ile zapłaciły za oprogramowanie do domu. Jedyne co można teraz kupować to gry bo nic innego po prostu nie ma.
Użytkownicy Linuksa to straszliwie rozpaskudzone bestie. Chcemy by aplikacje integrowały się z resztą systemu - wygląd, korzystanie z bibliotek, podążanie za najnowszymi trendami, z założenia nieufnie podchodzimy do każdego programu do którego nie mamy źródeł, mamy duże wymagania (i często sporą wiedzę więc potrafimy wymęczyć autora). Na przykład moim zdaniem linnet czy global umts (bo chyba o któryś z tych programów) nie jest przykładem "dobrej roboty".
Do tego naprawdę znaleść trudno jest coś co (1) nie zostało już napisane i (2) ma szansę być na tyle popularne by utrzymać dewelopera który będzie nad tym pracował - trzeba pamiętać, że napisanie, utrzynanie i rozwijanie programu wartego swojej ceny to zajęcie na pełen etat.
Gry to jeszcze pół biedy - kilkukrotnie już pisałem i znów powtórzę, że Linux jest obecnie najgorszą... no właśnie, czym - platformą? Nie pasuje - platformą mógłoby być Ubuntu Fedora i OpenSUSE - oddzielnie GNOME, KDE i reszta. Aplikacje magazynowe, sprzedażowe, księgujące i oprogramowanie serwerowe niewiele znaczy jeżeli pytasz osoby prywatne ile zapłaciły za oprogramowanie do domu. Jedyne co można teraz kupować to gry bo nic innego po prostu nie ma.
Użytkownicy Linuksa to straszliwie rozpaskudzone bestie. Chcemy by aplikacje integrowały się z resztą systemu - wygląd, korzystanie z bibliotek, podążanie za najnowszymi trendami, z założenia nieufnie podchodzimy do każdego programu do którego nie mamy źródeł, mamy duże wymagania (i często sporą wiedzę więc potrafimy wymęczyć autora). Na przykład moim zdaniem linnet czy global umts (bo chyba o któryś z tych programów) nie jest przykładem "dobrej roboty".
Do tego naprawdę znaleść trudno jest coś co (1) nie zostało już napisane i (2) ma szansę być na tyle popularne by utrzymać dewelopera który będzie nad tym pracował - trzeba pamiętać, że napisanie, utrzynanie i rozwijanie programu wartego swojej ceny to zajęcie na pełen etat.
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Do 50 zł, wydałem kase na gry: Quantz oraz World of Goo, po drodze coś jeszcze się przytrafiło do kupna ale już nie pamiętam co.
- igotit4free
- Przyjaciel
Nigdzie, ale to nigdzie nie napisałem że ankieta dotyczy "osób prywatnych" czy też "zwykłych użytkowników domowych".
Pytam ogólnie o wydatki na oprogramowanie dla Linuksa żeby skonfrontować swoje (być może błędne) wyobrażenia o tym rynku i grupie odbiorców z rzeczywistością.
Sukcesu Linuksa nie zbudują kosmiczne strzelanki kupowane za pieniążki tatusia, tak jak za upowszechnieniem się DOS-a nie stoi Wolfenstein.
.
Pytam ogólnie o wydatki na oprogramowanie dla Linuksa żeby skonfrontować swoje (być może błędne) wyobrażenia o tym rynku i grupie odbiorców z rzeczywistością.
Jeśli masz na myśli biliardowego klona Painta to masz rację ... pokaż mi natomiast np. wartościowy program do kompleksowej obsługi małej czy średniej firmy albo program do OCR-u.kklimonda pisze:Do tego naprawdę znaleść trudno jest coś co (1) nie zostało już napisane i (2) ma szansę być na tyle popularne by utrzymać dewelopera który będzie nad tym pracował - trzeba pamiętać, że napisanie, utrzynanie i rozwijanie programu wartego swojej ceny to zajęcie na pełen etat.
Sukcesu Linuksa nie zbudują kosmiczne strzelanki kupowane za pieniążki tatusia, tak jak za upowszechnieniem się DOS-a nie stoi Wolfenstein.
.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
World of Goo, co prawda wersja Windowsowa, ale z zamiarem odpalania przez wine. Czyli te ~15zł za CDA
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- command_dos
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Nie wydałem nic.
Tylko nie bardzo kumam, po co ta ankieta i co ona ma udowodnić... Mając windows'a też można nie wydać ani grosza na dodatkowe oprogramowanie. Sporo gier jest za free, openoffice, przeglądarki, programów użytkowych od groma, nawet jakieś antyviry są - więc nie trzeba wydawać kasy mając wingrozę. To, że 90% userów woli mieć pirata msoffice zamiast OO, że ściągają gry zamiast kupować, albo zadowalać się tym co mają dostępne za free, że wolą pobrać, np. (co tu wymyśleć) system_cleaner_and_optimizer+crack.rar zamiast go zakupić za grosze, to nie znaczy że podobnych programów freeware'owych czy na licencji GPL na windę nie znajdziemy... Z drugiej strony patrząc, mając bardzo wypasione gry dostępne na linucha (najnowszy nfs, starcraft2, fifa), nie kupowalibyście?
Ja bym zmodyfikował ankietę, i zamiast wydatków na programy, zamieściłbym koszty poniesione na prawidłowe funkcjonowanie sprzętu, na przestrzeni powiedzmy ostatnich 3 lat... Nie znam windziarza, który nie zmodyfikowałby grafiki i dołożył pamięci. Często gęsto ludzie wymieniali dźwiękówki sb_live, bo 7 miała swego czasu problem z jej obsługą...
O kurcze trochę się rozgadałem, a chyba nie o to tu chodzi... uupss
Tylko nie bardzo kumam, po co ta ankieta i co ona ma udowodnić... Mając windows'a też można nie wydać ani grosza na dodatkowe oprogramowanie. Sporo gier jest za free, openoffice, przeglądarki, programów użytkowych od groma, nawet jakieś antyviry są - więc nie trzeba wydawać kasy mając wingrozę. To, że 90% userów woli mieć pirata msoffice zamiast OO, że ściągają gry zamiast kupować, albo zadowalać się tym co mają dostępne za free, że wolą pobrać, np. (co tu wymyśleć) system_cleaner_and_optimizer+crack.rar zamiast go zakupić za grosze, to nie znaczy że podobnych programów freeware'owych czy na licencji GPL na windę nie znajdziemy... Z drugiej strony patrząc, mając bardzo wypasione gry dostępne na linucha (najnowszy nfs, starcraft2, fifa), nie kupowalibyście?
Ja bym zmodyfikował ankietę, i zamiast wydatków na programy, zamieściłbym koszty poniesione na prawidłowe funkcjonowanie sprzętu, na przestrzeni powiedzmy ostatnich 3 lat... Nie znam windziarza, który nie zmodyfikowałby grafiki i dołożył pamięci. Często gęsto ludzie wymieniali dźwiękówki sb_live, bo 7 miała swego czasu problem z jej obsługą...
O kurcze trochę się rozgadałem, a chyba nie o to tu chodzi... uupss
Ubuntu User number is # 26071 - http://command-dos.blogspot.com/ - Mój skromny blog command_dos'a - pozdrowionka -
- igotit4free
- Przyjaciel
Nie liczy się. Na takiej zasadzie mógłbyś uznać, że wydatkiem "na Linuksa" jest zakup MS Windows Seven ... bo zamierzasz go odpalać przez maszynę wirtualną.Dwimenor pisze:World of Goo, co prawda wersja Windowsowa, ale z zamiarem odpalania przez wine. Czyli te ~15zł za CDA

EDIT:
Nie liczy się po dwakroć, jeśli dobrze odczytuję skrót CDA ... mało, że "kupiłeś" wersję dla Windows, to jeszcze wersję o wątpliwej zdaniem niektórych legalności, a pewnikiem wersję z której dystrybucji nic poza stratą nie wynika dla twórców jej linuksowej wersji.
.
-
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Wymienione zakresy pieniężne mogą na to wskazywać, popatrz na ceny oprogramowania dla firm firmy LefHand które w znacznym stopniu przewyższają podany przez Ciebie zakres. Może warto również uwzględnić w tym zestawieniu zakup dystrybucji Linuksa nie koniecznie komercyjnej pudełkowej wersji.igotit4free pisze:Nigdzie, ale to nigdzie nie napisałem że ankieta dotyczy "osób prywatnych" czy też "zwykłych użytkowników domowych".
Wybacz ale gier na Linuksa nie kupują dzieci, oraz osoby za tzw pieniążki tatusia, przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia. Na początku lat 90 popularnym systemem był OS/2 i na niego powstawało większość programów dla firm. W sumie dos mógł się przebić na desktopie przez gry. Gry mogą być ważnym czynnikiem jeżeli mówimy o użytkownikach domowych tzw. korporacyjni mają inne oczekiwania odnośnie Linuksa.igotit4free pisze: Sukcesu Linuksa nie zbudują kosmiczne strzelanki kupowane za pieniążki tatusia, tak jak za upowszechnieniem się DOS-a nie stoi Wolfenstein.
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: GNOME
Założyłem, że skoro pytasz nas tutaj to chodzi o użytek osobisty, w domu. Inaczej te przedziały cenowe są trochę dziwne.igotit4free pisze:Nigdzie, ale to nigdzie nie napisałem że ankieta dotyczy "osób prywatnych" czy też "zwykłych użytkowników domowych".
Jeśli masz na myśli biliardowego klona Painta to masz rację ... pokaż mi natomiast np. wartościowy program do kompleksowej obsługi małej czy średniej firmy albo program do OCR-u.
.
Nie mam na myśli klona Painta ale nie ma na przykład zamkniętego klienta IRC, zamkniętego menadżera plików, edytoru tekstu (taki w stylu TextMate ew. gedit jeżeli TextMate nie widziałeś). Nie wyobrażam sobie ludzi płacących za program do kompresji/dekompresji plików - po prostu ludzie korzystający z Linuksa mają sporo darmowych i porządnych (co nieznaczy, że są super ale są wystarczające by nie płacić za nic innego) alternatyw.
Nie można za bardzo porównywać w jaki sposób upowrzechniał się DOS czy Windows prawie dwadzieścia lat temu do tego w jaki sposób może upowszechniać się Ubuntu - pomijając sprawę gier to na samym początku komputer traktowano jako nudne narzędzie do pracy.
Zresztą taki program do OCR będzie musiał walczyć z darmowym projektem finansowanym przez Google a oprogramowanie do zarządzania firmą (którego napisanie dla więcej niż jednego kraju jest niemożliwe bez sporej firmy) będzie walczyć z OpenERM.
Osobiście bardzo chciałbym zobaczyć sukces Ubuntu jako platformy programistycznej dla zarówno entuzjastów, dużych firm jak i firm małych i niezależnych programistów - ale mam wrażenie, że ci ostatni nie będą w stanie się wybić i utrzymać.
PS Zapłaciłbym nawet $19,95 za świetny czytnik RSS. To co teraz mamy jest beznadziejne. Ale pewnie zaraz ktoś mi da linkę do jakiegoś bardzo dobrego czytnika otwartego.