program do oddzielenia muzyki od obrazu w filmie

Grafika, film, dźwięk.
qraczyna
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

program do oddzielenia muzyki od obrazu w filmie

Post autor: qraczyna »

jaki jest najlepszy(czy w ogole hjest) program do oddzielenia muzyki od obrazu w filmie?
Awatar użytkownika
Adam326
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: program do oddzielenia muzyki od obrazu w filmie

Post autor: Adam326 »

Ja użyłbym Avidemux'a
Linux is GREAT!
dawidgarus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: dawidgarus »

w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

mplayer -ao pcm:file=plik.wav film.avi
a bez podglądu:

mplayer -vo null -ao pcm:file=plik.wav film.avi
potem można aby zamieć wav na mp3 można:

lame plik.wav plik.mp3
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: kuba_new »

Podobnie jak kolega Adam326 - używam Avidemux'a. Często znajduję jakiś ciekawy "teledysk" na Jutubie albo na jakiejś innej stronie w necie; spodoba mi się muzyczka i chcę jej posłuchać w samochodzie. "Ściągam" więc taki plik na swój twardy dysk, jeśli się da, to jako *.mp4, jeśli nie - to jako *.flv. Potem wczytuję go do w/w programu (Avidemux'a), obcinam z przodu i tyłu to co zbędne, w menu "Audio -> Encoder" zaznaczam enkoder Lame i w jego opcjach Bitrate=160 (do auta wystarczy) i na koniec - menu "Audio -> Save" - nazwa pliku musi się kończyć na ***.mp3 - bo inaczej mój odtwarzacz w aucie nie widzi pliku. Tak robię ja, strasznie mi się podoba mysz, za klawiaturologią nie przepadam... Acha, a do ściągania samego klipu z Jutuby mam taki dodatek do Firefox'a - nazywa się "DownloadHelper" - w chwilę po rozpoczęciu odtwarzania jakiegoś klipu pojawia mi się opcja do jego zapisania na twardzielu jako "flv", a w dwie chwile później - jako "mp4" (opcja "HQ18"). Wypróbowałem kilka downloaderów i ten mi się spodobał najbardziej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
newJack
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: newJack »

Podobnie jak kolega Adam326 - używam Avidemux'a. Często znajduję jakiś ciekawy "teledysk" na Jutubie albo na jakiejś innej stronie w necie; spodoba mi się muzyczka i chcę jej posłuchać w samochodzie. "Ściągam" więc taki plik na swój twardy dysk, jeśli się da, to jako *.mp4, jeśli nie - to jako *.flv. Potem wczytuję go do w/w programu (Avidemux'a), obcinam z przodu i tyłu to co zbędne, w menu "Audio -> Encoder" zaznaczam enkoder Lame i w jego opcjach Bitrate=160 (do auta wystarczy) i na koniec - menu "Audio -> Save" - nazwa pliku musi się kończyć na ***.mp3 - bo inaczej mój odtwarzacz w aucie nie widzi pliku. Tak robię ja, strasznie mi się podoba mysz, za klawiaturologią nie przepadam... Acha, a do ściągania samego klipu z Jutuby mam taki dodatek do Firefox'a - nazywa się "DownloadHelper" - w chwilę po rozpoczęciu odtwarzania jakiegoś klipu pojawia mi się opcja do jego zapisania na twardzielu jako "flv", a w dwie chwile później - jako "mp4" (opcja "HQ18"). Wypróbowałem kilka downloaderów i ten mi się spodobał najbardziej. Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o pliki .flv to w dziale how-to jest fajny skrypt zgrywający dźwięk do mp3.
viewtopic.php?t=115619
Nie ma nawet potrzeby instalowania wtyczki do Firefoxa ponieważ plik znajduje się w katalogu /tmp i tam można odpalić skrypt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”