Witajcie
Zajmuję się fotografią i z racji moich poglądów obrabiam w wolnym oprogramowaniu, pomimo tego, że płatne softy dla fotografów jednak dają dużo więcej opcji i możliwości.
Mam wyracowany styl taki własny, że prawą ręką korzystam z myszy, a lewą rękę mam po lewej stronie klawiatury i tam ustawiłem sobie wszystkie najczęściej używane skróty kalwiszowe (ctrl, alt, A,S,D,Z,X,C,V,Q,W,E). Dzięki temu nie latam lewą ręką po całej kalwiaturze.
Tyle słowem wstępu. Ostatnio przy 12godzinnym szparowaniu zdjęć wkurzyłem się na skrót rozmiaru pędzla. Domyślnie są nawiasy kwadratowe. Dla mnie najlepiej byłoby żeby ten cholerny pędzel skalować kółkiem na myszce, tylko jest problem.
W menu skrótów klawiszowych najpierw nie mogłem odnaleźć skalowania pędzla. Okazało się, że te skróty nie są przetłumaczone na polski:D Jak już odnalazłem (bodajże BrushResizeUp), to okazuje się, że nie można dodać skrótu, który wykorzystuje button myszy. Zwyczajnie tego nei wykrywa w przechwytywaniu.
Pytanie brzmi: czy da się jakoś ustawić skrót z wykorzystaniem myszy? Czy nie ma takiej możliwości w Gimpie, czy może muszę zmodyfikować systemik (ubu 9.04) trochę, żeby to zadziałało?
Pozdrawiam
Kamil
EDIT:
Skrót odpowiedzialny za to, do którego dopisane są naiwasy kwadratowe, to tools-value-2-decrease i tools-value-2-increase
EDIT:
Kurde, do czego to doszło. Szukam tego rozwiązania przez długi czas, aż w końcu napisałem zapytanie na forum i znalazłem. Teraz sam muszę sobie odpisać, żeby nie było:D
Okazuje się, że zdarzenia urządzeń zewnętrznych, (jak mysz, pad, jakieś urządzenia MIDI) można ustawiać, ale nie w skrótach klawiszowych, tylko:
preferencje/urządzenia sterujące/Main Mouse Wheel
Tam można sobie ustawiać różne akcje związane konkretnie z przyciskami myszy.
Dziękuję:D
[ROZ] [GIMP] Skróty klawiszowe z wykorzystaniem myszy