Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer) [solved]
- eugene_wolfe
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer) [solved]
Jestem posiadaczem laptopa Asus X57V z kartą Nvidia GF 9650M GT na pokładzie. Od zawsze (niezależnie od wersji Ubuntu) mam problem z wyświetlaniem grafiki przy wykorzystaniu sterowników zamkniętych (począwszy od wersji 180.x - wcześniejsze nie miały chyba regulowanego ręcznie PowerMizera). Mianowicie po włączeniu systemu, po chwili na ekranie pojawiają się artefakty w postaci białych poziomych kreseczek, czasem większych linii, czasem mrugnie ekran. Jeśli nic nie zrobię - po chwili cały system się zamrozi (niemożliwe ruszanie kursorem, nie odpowiada klawiatura, nie działa awaryjny reset SysRq-REISUB).
Zauważyłem, że problem ma związek z niewłaściwym funkcjonowaniem narzędzia PowerMizer występującego w sterownikach Nvidii. Po uruchomieniu PowerMizer znajduje się w stanie Adaptive (dostosowuje się do zapotrzebowania na procesor grafiki) i tu właśnie objawia się błąd - w momencie zbyt niskiego zapotrzebowania na pracę GPU system zamarza.
Wystarczy przełączyć PoWermizer na opcję "Prefer Maximum Performance" i wszystko działa jak należy.
ALE
oczywiście jest "ale", a nawet dwa:
1. przy takim ustawieniu karta się grzeje i ssie więcej energii (co przekłada się na krótki czas pracy na baterii)
2. ciągłe ręczne przełączanie jest co najmniej upierdliwe.
W związku z tym pytania:
1. Czy ktoś ma pomysł na ogólne rozwiązanie problemu? (na to nie mam wielkich nadziei, bo trochę już na ten temat gmerałem w necie i nic nie znalazłem)
2. Czy ktoś ma pomysł jak domyślnie ustawić PowierMizer w opcji "Prefer Maximum Performance"?
Zauważyłem, że problem ma związek z niewłaściwym funkcjonowaniem narzędzia PowerMizer występującego w sterownikach Nvidii. Po uruchomieniu PowerMizer znajduje się w stanie Adaptive (dostosowuje się do zapotrzebowania na procesor grafiki) i tu właśnie objawia się błąd - w momencie zbyt niskiego zapotrzebowania na pracę GPU system zamarza.
Wystarczy przełączyć PoWermizer na opcję "Prefer Maximum Performance" i wszystko działa jak należy.
ALE
oczywiście jest "ale", a nawet dwa:
1. przy takim ustawieniu karta się grzeje i ssie więcej energii (co przekłada się na krótki czas pracy na baterii)
2. ciągłe ręczne przełączanie jest co najmniej upierdliwe.
W związku z tym pytania:
1. Czy ktoś ma pomysł na ogólne rozwiązanie problemu? (na to nie mam wielkich nadziei, bo trochę już na ten temat gmerałem w necie i nic nie znalazłem)
2. Czy ktoś ma pomysł jak domyślnie ustawić PowierMizer w opcji "Prefer Maximum Performance"?
Pozdrawiam
--
2+2=4,001 bez 1 tysiecznej
--
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Odp: Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer)
http://tutanhamon.com.ua/technovodstvo/ ... IX-driver/
Jedna z moich najstarszych i najważniejszych zakładek
Jedna z moich najstarszych i najważniejszych zakładek

Niewiedza nie usprawiedliwia lenistwa.
- eugene_wolfe
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer)
Dziękuję za linka - na pewno się przyda.
Ale swój problem rozwiązałem już samodzielnie (zawziąłem się hehe).
Opiszę dla potomności.
W przypadku Asusów (wielu modeli posiadających ten model karty graficznej) problem znajduje się w Biosie - należy więc przeprowadzić jego aktualizację.
Główna sprawa - nie mam pojęcia jak zrobić to w Linuksie (może ktoś podpowie?). Na drugiej partycji mam Windows XP i tam bez problemów przeprowadziłem flashowanie BIOSu.
Dla każdego modelu potrzebny jest inny bios, więc należy odnaleźć ten odpowiadający naszemu sprzętowi. Szukamy tutaj:
http://support.asus.com/download/downlo ... uage=pl-pl
(jeśli tak jak ja posiadasz Windowsa XP nie przejmuj się pytaniem o rodzaj systemu - w przypadku BIOSu nie robi to żadnej różnicy. Możesz więc wybrać dowolny system.)
Zapisujemy na dysku plik .zip z nowym Biosem
Następnie ściągamy program WinFlash z tej samej, co wyżej strony (w wyszukiwarce po lewej wpisujemy WinFlash, a dalej wskazujemy swój system - w tym wypadku to ważne, jaki posiadamy, a do wyboru są niestety same Windowsy).
Rozpakowujemy oba ściągnięte pliki, instalujemy Winflash'a, uruchamiamy go.
obsługa jest banalna - wskazujemy rozpakowany wcześniej plik BIOSu, zwracamy uwagę na komunikat wypisany na czerwono, czy dany bios pasuje do naszego sprzętu i naciskamy przycisk FLASH.
Po ok 30 sek. będzie po wszystkim.
Grafika działa świetnie, a temperatura GPU przy standardowej pracy w systemie oscyluje w zakresie 51C - 53C.
Nowy bios poprawia również współpracę ze sterownikami Nvidii w Windowsie.
Ale swój problem rozwiązałem już samodzielnie (zawziąłem się hehe).
Opiszę dla potomności.
W przypadku Asusów (wielu modeli posiadających ten model karty graficznej) problem znajduje się w Biosie - należy więc przeprowadzić jego aktualizację.
Główna sprawa - nie mam pojęcia jak zrobić to w Linuksie (może ktoś podpowie?). Na drugiej partycji mam Windows XP i tam bez problemów przeprowadziłem flashowanie BIOSu.
Dla każdego modelu potrzebny jest inny bios, więc należy odnaleźć ten odpowiadający naszemu sprzętowi. Szukamy tutaj:
http://support.asus.com/download/downlo ... uage=pl-pl
(jeśli tak jak ja posiadasz Windowsa XP nie przejmuj się pytaniem o rodzaj systemu - w przypadku BIOSu nie robi to żadnej różnicy. Możesz więc wybrać dowolny system.)
Zapisujemy na dysku plik .zip z nowym Biosem
Następnie ściągamy program WinFlash z tej samej, co wyżej strony (w wyszukiwarce po lewej wpisujemy WinFlash, a dalej wskazujemy swój system - w tym wypadku to ważne, jaki posiadamy, a do wyboru są niestety same Windowsy).
Rozpakowujemy oba ściągnięte pliki, instalujemy Winflash'a, uruchamiamy go.
obsługa jest banalna - wskazujemy rozpakowany wcześniej plik BIOSu, zwracamy uwagę na komunikat wypisany na czerwono, czy dany bios pasuje do naszego sprzętu i naciskamy przycisk FLASH.
Po ok 30 sek. będzie po wszystkim.
Grafika działa świetnie, a temperatura GPU przy standardowej pracy w systemie oscyluje w zakresie 51C - 53C.
Nowy bios poprawia również współpracę ze sterownikami Nvidii w Windowsie.
Pozdrawiam
--
--
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
Odp: Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer) [solved]
Chwalebna postawa - dodaj jeszcze [SOLVED] do tematu i pójdziesz do niebaOpiszę dla potomności.

- eugene_wolfe
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dodałem od razu - bez upominania ^_^Majki-Fajki pisze:Chwalebna postawa - dodaj jeszcze [SOLVED] do tematu i pójdziesz do nieba
Pozdrawiam
--
--
- Majki-Fajki
- Serdeczny Borsuk
Przepraszam - już się biczuję 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Re: Artefakty w obrazie (Asus, Nvidia i walka z PowerMizer) [solved]
Witam. Mam ten sam problem jednak inny laptop. Pomaga ustawienie opcji "prefer maximum performance". Ustawiam to zwykle w panelu nvidia. Po restarcie jednak wraca do "adaptive". Jak ustawić ten parametr na stałe??