Opcje zasialania pavilion dv6000 (dv6820ew)

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Piontek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Opcje zasialania pavilion dv6000 (dv6820ew)

Post autor: Piontek »

Witam zainstalowałem wczoraj ubuntu 9.10 koliberka. Wszystko jest praktycznie w najlepszym porządku prócz 1 mankamentu a mianowicie chodzi mi o opcje zasilania jakie były na viście czyli 3 rodzaje taktowania procesora. 0.9 MGhz, 1,7 MGHz i 1,9 MGHz. Bardzo przydawały mi się takie opcję bo w internecie posługiwałem się najniższą częstotliwością, podczas oglądania filmów tą średnią a przy grach najwyższą. Byłbym rad gdyby możliwe było by ustawienie takiego ,,okienka" do zmiany częstotliwości.

Wspomnę że Notebook wyposażony jest w procesor AMD Athlon 64 X2 TK-57 1.9 GHz, 2 GB pamięci RAM DDR2 oraz dysk twardy SATA 250 GB.
Za jaką kol wiek pomoc dziękuję.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: Opcje zasialania pavilion dv6000 (dv6820ew)

Post autor: zovalik »

PPM na panelu ===> Dodaj do panelu ===> Monitor częstotliwości procesora
www.phudako.eu
Noclegi w centrum Wisły!
Piontek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Opcje zasialania pavilion dv6000 (dv6820ew)

Post autor: Piontek »

Dziękuję za odpowiedź to co zobaczyłem okazało się leprze niż na windowsowym odpowiedniku. Nie dość że zamiast 3 trybów mam 4 to i są ustawienia takie że gdy zapotrzebowanie na moc obliczeniową wzrasta to taktowanie i przełącza na wyższy bieg a jak nie trzeba to prędkość spada. Trochę ciężko się przyzwyczaić, ale już widzę pozytywne aspekty posiadania ubuntu :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”